Manea, curier al Estului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul, care a părăsit România în 1986, îşi lansează astăzi la Institutul Francez cele mai recente titluri,  printre care „Curierul de Est - Dialog cu Edward Kanturian“. Distins cu prestigioasele Premii MacArthur şi Médicis Étranger, Norman Manea, în vârstă de 74 de ani, se află în România până la 24 noiembrie.

Autor a peste douăzeci de volume de ficţiune şi eseuri, distins cu prestigioasele Premii MacArthur (supranumit „Nobelul American") şi Médicis Étranger pentru „Întoarcerea huliganului" , Norman Manea se află în România pentru zece zile.

Mai citeşte şi:

Norman Manea: „Acasă nu mai este nicăieri“

Astăzi, de la ora 18.00, la librăria Cărtureşti de la Institutul Francez din Bucureşti, va avea loc lansarea, în cadrul „Serilor Obsevator cultural", a celor mai noi volume apărute în seria de autor de la Editura Polirom („Vizuina", „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian", „Variante la un autoportret", „Anii de ucenicie ai lui August Prostul"  şi „Plicul negru") şi a volumului „Laptele negru", publicat recent de Editura Hasefer.

Dezbateri despre „incertitudine"

Desfăşurat pe parcursul a 11 ani (1999-2010), dialogul dintre Norman Manea şi jurnalistul Edward Kanterian, prezent şi el în România, atinge în volumul „Curierul de Est" cele mai recente controverse culturale, politice sau ideologice.

De la Holocaust şi antisemitism la problema irakiană şi islamism, de la discuţiile legate de religie până la operele literaturii moderne, cei doi interlocutori schiţează un tablou plin de culoare al epocii contemporane, în care Norman Manea îşi exprimă deschis judecăţile de valoare, chiar dacă uneori incomode.

 De asemenea, la Facultatea de Litere va avea loc mâine seară dezbaterea „Celan-Fondane: exil şi eternitate" - un dialog între Norman Manea şi Edward Kanterian, iar, vineri, la Târgul de Carte Gaudeamus, se va desfăşura o masă rotundă cu tema „Norman Manea: obsesia incertitudinii".

 „Programul este extrem de încărcat cu diverse întâlniri culturale în Bucureşti. Este, deci, mai ales, un contact cu cititori, jurnalişti, scriitori", a spus scriitorul, într‑un interviu acordat recent „Adevărului literar şi artistic". Programul vizitei în România include şi un popas în nordul ţării, acolo unde Norman Manea s-a născut în 1936 (Burdujeni, Suceava).

Deşi stabilit în străinătate din 1986, Norman Manea a continuat să scrie în limba română. Autorul are pagini tulburătoare despre traumele comunismul românesc în volumele „Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul"  şi „Anii de ucenicie ai lui August Prostul". 

"Programul este extrem de încărcat cu diverse întâlniri culturale, în Bucureşti, cu cititori, jurnalişti, scriitori."
Norman Manea
scriitor

Programul vizitei

Astăzi

-ora 18.00 Întâlnire cu cititorii la Librăria Cărturești din cadrul Institutului Francez  și lansarea celor mai noi volume apărute în seria de autor de la Editura Polirom („Vizuina", „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian" (foto), „Variante la un autoportret", „Anii de ucenicie ai lui August Prostul"  şi „Plicul negru") şi a volumului „Laptele negru", publicat recent de Editura Hasefer 

Mâine

-ora 16.00 Gaudeamus, la standul Institutului Francez
-ora 18.00 Conferinţă în cadrul Facultăţii de Litere: „Celan-Fondane: exil și eternitate" - dialog între Norman Manea și Edward Kanterian
Vineri
-ora 18.30-20.00 Masă rotundă cu tema „Norman Manea: obsesia incertitudinii", Romexpo, Târgul de Carte Gaudeamus (Bursa de contacte, nivelul 3.20)

Participă: Norman Manea, Edward Kanterian, Paul Cornea, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcuş. Moderator: Ovidiu Şimonca

Sâmbătă

-Plecarea spre Suceava Marţi  (23 noiembrie)
-ora 18.30 Dezbatere la „Cafeneaua critică", București, Club Control. Moderator: Ion Bogdan Lefter

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite