Maia Morgenstern citeşte din Amos Oz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Comunitar Evreiesc din Capitală găzduieşte duminică, 7 februarie, spectacolul-lectură „Nesama – suflet şi vibraţie“. Actriţa Maia Morgenstern va citi fragmente dintr-un roman de succes al scriitorului israelian Amos Oz şi va fi acompa­niată de Alexandru Anastasiu la vibrafon.

Spectacolul face parte din seria „Mozaic muzical" a Centrului Comunitar Evreiesc şi va fi precedat de lansarea volumului „Regăsire - diaspora muzicală românească", de muzicologul Sebastian Crăciun, care cuprinde 55 de interviuri cu muzicieni români stabiliţi în 19 ţări.

„Îmi face atât de bine!"

Într-un interviu acordat recent suplimentului „Adevărul literar şi artistic", cunoscuta artistă povestea entuziastă cum s-a născut ideea acestui spectacol-lectură: „Mă aflu implicată în cel mai minunat proiect. Fac acum cel mai minunat lucru din viaţa mea, de care sunt cel mai mândră: fac lecturi pentru tatăl meu, care este o enciclopedie. Îmi face atâta plăcere să citesc cu şi pentru tatăl meu! Cred că un lucru mai frumos şi mai important rar mi s-a întâmplat.

Mai citiţi şi:

Maia Morgenstern ocoleşte mereu „calea bătută“

Maia Morgenstern şi Mircea Rusu, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat

Eu iau un roman, o carte care mă interesează, citesc şi-i cer părerea. Este lucrul cel mai important pentru mine la ora actuală. De exemplu, acum citesc Amos Oz pentru el, dar evident că şi pentru mine. Sunt la a doua sau la a treia lectură din Amos Oz. Cărţile lui sunt minunate. Acum citesc romanul autobiografic, «Poveste despre dragoste şi întuneric». Şi îmi face atât de bine!"

Istoria subiectivă a unei epoci dramatice

Volumul din care va citi actriţa este un succes internaţional al cunoscutului scriitor israelian, fiind tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi, câştigător a zece distincţii literare, printre care Premiul „Goethe" şi Premiul „France Culture". De asemenea, în 2009 a fost ecranizat de Natalie Portman.

Romanul, publicat în 2002, spune povestea micuţului Amos, care descoperă lumea şi tărâmul de legendă al Israelului, amestecând realitatea de la jumătatea secolului XX cu ficţiunea din cărţile aflate în biblioteca familiei. Este, în acelaşi timp, povestea unei epoci dramatice văzute prin ochi de copil.

Amos Oz, propus pentru Premiul Nobel de trei ori, a debutat în 1965, dar s-a impus trei ani mai târziu, odată cu apariţia romanului „Soţul meu, Michael".

Printre cele mai cunoscute volume pe care le-a publicat de-a lungul carierei sale se numără „Cutia neagră" (succes internaţional care a câştigat Premiul „Femina Étranger"), „Să cunoşti o femeie", „Să nu pronunţi: noapte" (traducerea în limba română este în curs de apariţie la Editura Humanitas Fiction), „Poveste despre dragoste şi întuneric" sau „Rime despre viaţă şi moarte" (ambele apărute în limba română în Colecţia „Raftul Denisei" de la aceeaşi editură).

Informaţii utile

Spectacolul va avea loc duminică, 7 februarie, la ora 17.30, la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, str. Popa Soare nr. 18, şi durează două ore. Un bilet costă 15 lei sau 13 lei (pentru pensionari) şi se poate achiziţiona tot de aici, între orele 10.00 şi 19.00.

Prin ochi de copil

„În fiecare dintre aceste expediţii, tanti Greta mă târa prin două-trei magazine de îmbrăcăminte şi în fiecare îi plăcea să pună pe ea, să scoată şi să pună iar pe ea, în intimitatea unei cabine de probă, o mulţime de rochii frumoase şi o serie de fuste, bluze şi cămăşi de noapte minunate şi un vraf de capoate viu colorate pe care le numea negligées.

image

Odată a încercat chiar şi o blană: privirea din ochii chinuiţi ai vulpii ucise m-a îngrozit. Chipul vulpii mi-a tulburat sufletul." (fragment din „Poveste despre dragoste şi întuneric", de Amos Oz, Editura Humanitas, 2008)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite