Magia teatrului de la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, care debutează vineri, participanţi din 70 de ţări vor prezenta 300 de evenimente în peste 60 de spaţii. Cotat drept cel de-al treilea festival de teatru din lume, după Edinburgh şi Avignon, cel de la Sibiu aşteaptă zilnic 60.000 de spectatori în perioada 27 mai - 5 iunie.

Nume celebre precum Luc Bondy, Eimuntas Nekrošius, Ascanio Celestini, Emma Dante, Yukio Suzuki, dar şi instituţii prestigioase - Burgtheater, Teatro de la Abadia, „Aktionstheater Pan. Optikum" - vor poposi, începând de vineri până pe 5 iunie, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Citiţi şi:

JIŘÍ MENZEL, Regizor: „Nu puteau rămâne în Cehoslovacia numai regizorii proşti“

Coregrafa Claire Cunningham va străluci alături de trupele de dans Inbal Pinto, Malabar, Pál Frenák. Dintre regizorii români, Silviu Purcărete şi Alexandru Dabija îşi vor prezenta cele mai recente producţii sau spectacole mai vechi în secţiunea patrimoniu (printre acestea „D'ale carnavalului", „Felii", „Opinia Publică", „Ispita după Cioran",  montări recente ale Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu sau succesele de patrimoniu ale lui Purcărete -  „Faust" şi „Lulu").

Celestini aduce „Oaia neagră"

În cadrul secţiunii spectacole eveniment,  Ascanio Celestini, unul dintre cei mai cunoscuţi actori, dramaturgi şi regizori de film italieni ai momentului, va prezenta la Sibiu trei dintre producţiile sale: „Oaia neagră", „Poveşti despre nebuni" şi „Fabrica". Burgtheater Viena va reprezenta, în premieră în România, spectacolul „Portretul lui Dorian Gray", în regia lui Bastian Kraft.

Alături de mult aşteptatul spectacol al  lui Eimuntas Nekrošius, „Idiotul", vor putea fi urmărite alte titluri europene: „A fost odată Andrzej, Andrzej, Andrzej şi Andrzej" (despre legendele culturii poloneze), „Leonce şi Lena" (care a fascinat prin formula de teatru de improvizaţie a regizorului Zoltán Balázs) sau „Amancio Prada - dans macabru" (producţie a faimosului Teatro de La Abadía).

Artificii în stradă

„Transition" al companiei „Aktion Theater Pan.Optikum" va fi prezentat, tot în prima zi de festival, de la ora 23.00, în Piaţa Mare a oraşului Sibiu, evenimentul fiind urmat de un foc de artificii. „Pan.Optikum" este o companie specializată în producţii de teatru şi muzică în aer liber. Compania are în palmares şi un eveniment produs pentru programul cultural al Campionatului Mondial FIFA din 2006. Compania germană va deschide festivalul cu un grandios spectacol de lumină, acrobaţii, instalaţii şi muzică bazat pe un text al scriitorului libanez Wajdi Mouawad. „Transition" este un spectacol în aer liber care pune în discuţie ideea de identitate într-o comunitate.

Fereastră spre europa

„Agenda de evenimente din acest an aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri", a declarat Constantin Chiriac, directorul festivalului de la Sibiu. Biletele pot fi achiziţionate online, la www.bilete.sibfest.ro, sau direct de la Agenţia Teatrală din oraş. Bugetul FITS este, potrivit lui Constantin Chiriac, de 5, 8 milioane de euro. 

„Sibiul, prin festival, a devenit o fereastră spre Europa. Oamenii trebuie să profite de ceea ce se întâmplă aici", apreciază criticul de teatru George Banu. De asememea, Eugenio Barba, invitat al FITS 2010, sublinia: „Când mă plimbam pe pietonală, am avut reala impresie că teatrul este forţa bucuriei. E o continuă atmosferă de sărbătoare aici". 

"Sibiul va deveni timp de zece zile o veritabilă capitală culturală a lumii."
Constantin Chiriac
directorul festivalului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite