Maestrul Vladimir Zamfirescu, omagiat la 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care zilele trecute a împlinit 70 de ani, va fi omagiat de către Institutul Cultural Român printr-un album dedicat creaţiei sale. Totodată, maestrul va expune, la începutul lunii iunie, la

care zilele trecute a împlinit 70 de ani, va fi omagiat de către Institutul Cultural Român printr-un album dedicat creaţiei sale. Totodată, maestrul va expune, la începutul lunii iunie, la Muzeul de Artă din Cluj, prilej de revenire pe simeze după mai mulţi ani de absenţă. O expoziţie-eveniment anunţată deja de mai toate revistele de cultură.
Profesorul Vladimir Zamfirescu, artistul predă la Academia de Belle Arte, este unul dintre artiştii importanţi ai picturii româneşti. Elev preferat al lui Corneliu Baba, Zamfirescu face parte dintre artiştii români apreciaţi în Occident încă din vremea perioadei comuniste. În anii "80, el a fost invitat în Suedia pentru a-i face portretul Reginei Silvia a Suediei. Peste ani, Zamfirescu i-a făcut portretul Regelui Mihai, tablou care apoi a fost achiziţionat de Regina Sonia a Norvegiei. Tablourile lui Zamfirescu se află şi în alte colecţii celebre, ca aceea a Vaticanului, unde poate fi văzut "Sacrificiul lui Ioan", o remarcabilă sinteză a stilurilor catolic şi bizantin. Premiat în Italia cu "Omagiu lui Rafael", Vladimir Zamfirescu mai are lucrări achiziţionate de "Tate Gallery" din Londra sau de Muzeul Puşkin din Moscova. Criticul Pavel şuşară îl consideră un "artist de mare anvergură" şi afirmă: "Îmbinând hieratica bizantină şi postbizantină, prelucrată, la rândul ei, în funcţie de o permanentă nevoie de mişcare a imaginii, cu întreaga civilizaţie a portretului de factură clasică şi modernă, Vladimir Zamfirescu ajunge la o sinteză unică a formei, în care anatomismul occidental şi hieroglifa orientală se susţin reciproc şi propun o nouă realitate a imaginii."

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite