Mă numesc Pantelimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul cultural independent Make a Point, situat în incinta fostei Postăvării Române, propune alternative de petrecere a timpului liber în cartierul Pantelimon, unul dintre cele mai vitregite ale „frumoasei“ noastre Capitale.

Make a Point, primul centru cultural independent din cartierul Pantelimon (Șos. Morarilor nr. 1, sector 2, în incinta Postăvăriei Române), organizează în perioada august‐decembrie 2011 proiectul „Mă numesc Cartier“, o serie de evenimente alternative de petrecere a timpului liber la periferie.

„Mă numesc Cartier“ debutează cu două reuniuni recreative în Parcul Morarilor din Pantelimon, unde publicul va participa la ateliere de percuție, flow‐arts și slackline într‐un spațiu amenajat cu hamace, o mini‐bibliotecă alternativă și un punct de informare pe tematici urbane. Evenimentele vor avea loc pe 28 august, respectiv 17 septembrie, între orele 12.00 şi 22.00, zile în care se vor desfășura și plimbări pe bicicletă pe trasee creative între diferite puncte cheie ale cartierului.

Proiectul continuă cu 11 proiecții de filme de scurt și lungmetraj despre spațiul urban și diverse modele de conviețuire în interiorul orașului, urmate de dezbateri cu invitați speciali din zona filmului și nu numai. Prima proiecție va avea loc joi, 1 septembrie, la sediul Make a Point.

Pe 6 octombrie Make a Point vernisează expoziția de artă „Privim cartierul“, o colecție de perspective inedite asupra realităților și miturilor din spațiul cartierului. Artiști tineri înfățișează cartierul în lucrări de diferite genuri: pictură, grafică, fotografie, instalație, street art.

În cadrul expoziției documentare, deschisă publicului începând cu 3 noiembrie la Make a Point, vizitatorii vor putea afla - prin intermediul fotografiilor, documentelor și mărturiilor - care sunt schimbările care au survenit în configurația socială și urbană a cartierului și cum au modificat ele orizontul oportunităților recreative și culturale ale locuitorilor vechiului Pantelimon.

„Născut şi crescut în Pantelimon“

Întregul demers „Mă numesc Cartier“ este susținut printr‐o cercetare sociologică demarată în Pantelimon. Obiectivele sale sunt de a identifica obiceiurile de petrecere a timpului liber în cartier, punând în lumină reprezentările comune și furnizând o mai bună înțelegere a contextului social, cultural și istoric al Pantelimonului, precum și un punct de pornire pentru viitoarele acțiuni Make a Point.

Pe 10 decembrie, „Mă numesc Cartier“ se încheie cu o sesiune de dezbateri despre cartier și posibilitățile de explorare culturală ale spațiului cotidian. Seminarul va avea ca punct de plecare raportul cercetării sociologice și rezultatele publicate ale proiectului, beneficiind de invitați din mediul instituțional, academic și membri ai societății civile.

Evenimentele se desfășoară cu sprijinul Biblioteca Alternativă, Gibbon Slackline Romania, Asociația Komunitas, Kite Bike, Asociația Macaia, Minor Swing și pot fi urmărite îndeaproape AICI, precum și pe pagina de Facebook Mă numesc Cartier.

Cultură mai aproape de oameni

Asociația Culturală Make a Point aduce cultura mai aproape de oameni. Geografic vorbind. Ca inițiativă de regenerare şi reconversie urbană, scopul său este de a organiza activități culturale şi artistice la periferie şi de a oferi spațiu de expunere pentru mesajele creatorilor contemporani.

Make a Point îşi orientează atenția spre cartierul Pantelimon, o zonă lipsita de o infrastructură publică pentru activități de recreere, culturale sau artistice. În spațiul reamenajat al unei hale industriale din fosta Postăvarie Română, organizația pune în practică un concept de tip „bucătărie americană": o platformă complet funcțională deschisă colaborării cu tineri care vor să‐şi pună în practică ideile şi proiectele cu potențial.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite