VIDEO Lună plină pentru devoratorii de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul lunii mai, patru festivaluri de teatru vor intra în atenţia publicului cu producţii din România şi din străinătate, în oraşele Bacău, Timişoara, Buzău şi Sibiu. Gala Star (Bacău), Festivalul Dramaturgiei Româneşti (Timişoara), Gala VedeTeatru (Buzău) şi Festivalul Internaţional de Teatru (Sibiu) vor avea loc luna viitoare.

Ediţia a şasea a Galei Star se va desfăşura începând de mâine, până pe 3 mai, la Teatrul Municipal „Bacovia" din Bacău. Este un festival-concurs care se adresează artiştilor cu posibilităţi de expresie deosebite, valorificate în spectacole de tip one-man-show. Competiţia este deschisă interpreţilor din România sau din străinătate şi îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital ca formă autonomă de spectacol şi al artiştilor pentru spectacolul individual şi de autor. În concurs au intrat producţii cu o durată cuprinsă între 40 şi 80 de minute.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 29 aprilie, de la ora 17.30, după care a fost programat primul recital în concurs, la Sala Mare, de la ora 18.00, cu Georg Peetz, „Contrabasul", de Patrick Süskind, în regia lui M. C. Ranin. De la ora 21.00 va avea loc spectacolul invitat, „Camerista", cu Florina Cercel. Sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 17.30 pe scenă va urca Lari Giorgescu, care va susţine monologul „L-V: 8-16", la Sala Studio, după texte de Rodrigo Garcia şi Ioana Păun. De la ora 18.30 va intra în concurs producţia Teatrului Act din Bucureşti, „9 grade la Paris", în regia lui Peter Kerek, cu Alina Berzunţeanu singură pe scenă.

Alina Berzunţeanu şi Peter Kerek au reuşit să găsească o formulă credibilă de interacţiune a teatrului cu filmul. Spectacolul problematizează derapajele afective ale cuplului contemporan. De la ora 21.00 se va juca o altă creaţie invitată, „Cui am onoarea să mă adresez?", cu Victoria Cociaş. Până marţi, 3 mai, când se vor acorda premiile, vor mai intra în concurs artişti precum Iosif Csorba, Filip Ristovski, Ana Maria Bălescu, Giorgiana Elena Popan. Anca Sigartău va susţine un recital extraordinar cu spectacolul „Vreau să fiu actriţă" (duminică, 1 mai, de la ora 21.00), iar Adrian Văncică,
un moment de stand-up comedy (luni, 2 mai, ora 21.00). Adriana Trandafir va închide gala, pe 3 mai, de la ora 21.30, cu recitalul „Pasărea Măiastră - Maria Tănase".

Selecţie puternică în Timişoara

În perioada 7-15 mai va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti, îmbogăţită de anul acesta cu acronimul  FEST, adică Festivalul European al Spectacolului Timişoara. Modulul principal al FDR-FEST este şi în acest an secţiunea Concurs, dublat de secţiunile Off, Performance şi Open Air. Pentru prezenta ediţie, selecţionerul Mihaela Michailov a ales 13 spectacole. Printre acestea se numără „9 grade la Paris" (Teatrul Act, Bucureşti), „Blifat" de Gabriel Pintilei, regia Alex Mihail (Teatrul Odeon Bucureşti). Textul lui Gabriel Pintilei pune sub microscop o celulă (de bază) în care se regăseşte esenţa familiei tipic româneşti.

„Ca pe tine însuţi" de Maria Manolescu, regia Radu Apostol (Teatrul Foarte Mic Bucureşti), „Felii" de Lia Bugnar (Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu), „Jack Lunetistul" de Radu Macrinici, regia Gelu Badea (Teatrul de Nord Satu Mare) sau „Roşia Montană / pe linie fizică şi pe linie politică", texte de Peca Ştefan, regia Radu Apostol, Gianina Cărbunariu şi Andreea Vălean (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca) sunt alte creaţii scenice prezentate în concurs.

Invitaţi din străinătate

Modulul OFF reuneşte spectacole din ţară şi din străinătate, invitate în festival. Pentru această ediţie, FEST-FDR propune, printre altele, producţii precum: „O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul Naţional Iaşi), „Opinia publică" de Aurel Baranga, regia Theodor Cristian Popescu (Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu), „The Thrill of it All" („Cât e de minunat"), compania Forced Entertainment (Anglia), „Leonce şi Lena" de G. Büchner, regia Tompa Gábor, Teatrul Maghiar Cluj-Napoca.

image

Şcoală de teatru

Festivalul de la Timişoara organizează lansări de carte de teatru, spectacole lectură, proiecţii de film documentar, expoziţii şi modulul Atelier, care va reuni work-shop-ul de scenaristică și pe cel de artă teatrală modernă (cu secţiunile regie şi actorie).

Comedia, la putere

„Gala VedeTeatru", organizată între 14 şi 21 mai la Teatrul „George Ciprian" din Buzău, mizează pe comedie. Au fost invitate în secţiunea oficială spectacole precum „Natură moartă cu nepot obez" (foto), de Ion Sapdaru, producţie a Teatrului Odeon Bucureşti (sâmbătă, 14 mai, ora 19.30), cu Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, „Vacanţă în Guadelupa", în premieră oficială, coproducţie a teatrelor Nottara din Bucureşti şi „George Ciprian" din Buzău (duminică, 15 mai, ora 19.30), cu Mircea Diaconu/Adrian Văncică, Ion Haiduc ş.a., în regia Dianei Lupescu.



De luni până vineri, în fiecare seară, de la ora 18.00, a fost programat câte un spectacol: „Faceţi loc!" de Mihaela Michailov, regia David Schwartz, Teatrul Luni de la Green Hours Bucureşti (luni), „Metoda", în regia lui Theodor Cristian Popescu, Teatrul Nottara Bucureşti (marţi), „Elling", regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie Bucureşti (miercuri), „Tragedie dentară", regia Felix Alexa, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti (joi), „Aproape perfectă" („Fat Pig"), regia Cristi Juncu, Teatrul Act din Bucureşti (vineri). Sâmbătă, 21 mai, de la ora 19.00, va avea loc ceremonia de premiere, iar festivalul va fi încheiat de o producţie a Teatrului „Nottara" din Bucureşti, „Umor, amor, fior de dor în Bucureşti", un spectacol de Diana Lupescu. Din distribuţie fac parte Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Raluca Gheorghiu ş.a.

image

„Helios“, spectacolul companiei Malabar  Foto: FITS

image

Cel mai important festival din România

Actori şi companii de teatru din 70 de ţări vor participa la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 27 mai-5 iunie şi în cadrul căruia vor fi prezentate publicului peste 300 de evenimente culturale. Ediţia din 2011 va fi deschisă prin două reprezentaţii de excepţie: „Idiotul", după Feodor Dostoievski, al companiei Meno Fortas Nekrosius Theatre Company şi „Transition" al companiei Aktion Theater Pan Optikum.

Producţia „Idiotul", în regia lui Eimuntas Nekrošius, a fost programată în prima zi a festivalului, începând cu ora 17.00. Spectacolul are o durată de cinci ore, cu trei pauze de 15 minute fiecare. Compania germană Pan Optikum va ului cu un spectacol de lumină, acrobaţii, instalaţii şi muzică, tot în prima zi, de la ora 23.00, în Piaţa Mare a oraşului.

Mari trupe la Sibiu

Mai multe trupe de elită ale teatrului mondial au confirmat participarea la eveniment. Una dintre ele este cea a Teatrului Naţional Bruxelles. Aceasta va prezenta o producţie care are la bază povestea reală a doi tineri: Bastian Bosse, elevul care a deschis un foc de armă în şcoală şi, respectiv, Natascha Kampusch, fata răpită şi ţinută în beci opt ani. Artişti importanţi vor aduce creaţiile lor la Sibiu.

Recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi coregrafi la nivel mondial, Pál Frenák va prezenta „InTimE", un spectacol de dans cu o celebră carieră europeană. Câştigătoarea premiului Herald Angel la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh în 2009, coregrafa şi dansatoarea Claire Cunningham îşi va etala tehnica într-un one-woman show, balansându-se, învârtindu-se şi oscilând pe nişte cârje, pentru a crea un spectacol vizionar şi plin de voioşie.

Mişcarea faimosului artist Yukio Suzuki va captiva, cu siguranţă, publicul din România, întrucât dansatorul foloseşte tehnica Şcolii Butoh, care presupune întrebuinţarea vocii în coregrafie. „The Requiem for Hiroshima" este o producţie a trupei Kargadan Theatre Group şi se constituie din trei momente care prezintă impactul creat de lansarea bombei atomice din 1945.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite