Lui Ion Caramitru îi este dor de Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale“ din Bucureşti aduce pe scenă două evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, chiar în zilele în care se sărbătoreşte naşterea poetului.

Prima reprezentaţie cu „Dor de Eminescu", unul dintre cele mai interesante recitaluri dedicate lui Eminescu, susţinut de Ion Caramitru, va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Atelier. Actorul îl va avea alături pe reputatul clarinetist Aurelian Octav Popa.

Începând cu această lună, recitalul va intra în repertoriul permanent al Teatrului Naţional. Sub titlul „Dor de Eminescu", cei doi artişti, care dialoghează într-o formulă scenică inedită, împletind cuvântul cu muzica, vor prezenta un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale poetului.

Succes internaţional

În vara anului 2011, recitalul „Dor de Eminescu" a fost prezentat cu succes în Statele Unite ale Americii şi în Canada (într-un turneu realizat sub egida ICR New York). Actorul Ion Caramitru a declarat pentru „Adevărul" că recitalul este o coproducţie cu UNITER (Uniunea Teatrală din România). „Am fost împreună cu Aurelian Octav Popa în America şi în Canada şi recent la München, cu ajutorul Institutului Cultural Român, care a vrut foarte mult să prezinte acest spectacol comunităţilor româneşti din diaspora. Şi în vara următoare vom merge în aceleaşi ţări, dar pe alte trasee şi probabil şi în Australia".

Caramitru crede că acest spectacol este cerut de public, deoarece pune în valoare cea mai frumoasă limbă română, care este cea a lui Eminescu, dar şi pentru că are în structură „ambiţia de a explora pe o anumită dimensiune opera poetică a lui Eminescu". Actorul a ales atent textele din manuscrisele eminesciene.

Eminescu, veşnicul student

„Ca orice geniu, nu poate fi cuprins pe de-a-ntregul şi atunci trebuie exploatat pe anumite direcţii. În ce mă priveşte, împătimirea asta vizavi de Eminescu pleacă încă din liceu, iar în perioada de facultate şi după, ca actor profesionist, m-a interesat mult să intru în sistemul gândirii lui", a mai spus Caramitru.

Directorul Teatrului Naţional mărturiseşte că, pentru el, Eminescu va rămâne un veşnic student, veşnic căutător de simboluri şi sensuri ale existenţei. „Pornind de la această idee, spectacolul se axează pe căutările sinelui, ceea ce este foarte important, după părerea mea; şi selecţia textelor pe care am făcut-o are această obsesie".

Cu acest spectacol, Ion Caramitru reia şi o colaborare mai veche cu Aurelian Octav Popa, care oferă o „coloratură" muzicală modernă şi lucidă textului. „E muzică din Enescu, din Bartók, din Messiaen şi muzica altor compozitori celebri, în care sunetele clarinetului sunt cu totul remarcabile. Şi sfâşietoare, şi calde, şi lucide, sunt şi speriate, şi alergate", spune Ion Caramitru. Biletele la recital costă 16 şi 30 de lei.

Conferinţă la sala atelier

Tot la Sala Atelier, duminică, 15 ianuarie, de la ora 11.00, Dimitrie Vatamaniuc, pres­tigios istoric literar, cunoscut eminescolog şi membru al Academiei Române, va prezenta conferinţa „Eminescu printre noi".

Susţinută chiar în ziua naşterii poetului, conferinţa va marca cele mai importante evenimente din cultura română: apariţia definitivă a ediţiei Mihai Eminescu (11 volume) şi publicarea, sub îngrijirea academicianului Eugen Simion, a ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene. Biletele la conferinţă costă 10 şi 23 de lei.

"Cred că nu există oraş important în care să nu fi fost „Dor de Eminescu" până acum. Pe 15 ianuarie, dimineaţa, suntem invitaţi de onoare la Academia Română.''
Ion Caramitru actor

Informaţii utile

- Teatrul Naţional din Bucureşti
- Dor de Eminescu
- Un spectacol cu actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa
- Sâmbătă, 14 ianuarie, ora 20.00, Sala Atelier
- Începând cu această lună, recitalul va intra în repertoriul permanent al Teatrului Naţional din Bucureşti (nu au fost precizate datele următoarelor reprezentaţii).
- Biletele costă 16 şi 30 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite