Lucian Muntean i-a fotografiat pe ultimii saşi din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegului nostru Lucian Muntean, fotograf la Adevărul Holding, i se vernisează astăzi expoziţia "Ultimii saşi din Transilvania", la ora 20.00, la galeria bucureşteană ArtXpert Fine Art Concept Store.

Proiectul lui Lucian Muntean de la galeria ArtXpert Fine Art Concept Store (Str. Puţul lui Zamfir nr. 45) reprezintă o proiecţie multimedia despre saşii din Viscri şi Întâlnirea saşilor din Biertan, însoţită de o expoziţie de fotografie cu aceeaşi tematică.

La sfârşitul anilor 1980, dar mai ales imediat dupa 1990, tot mai mulţi saşi transilvăneni au plecat în Germania cu speranţa unei vieţi mai prospere, lăsând în urma lor localitaţi aproape pustii. O parte din ei se mai întorc, în fiecare toamnă, în localitatea Biertan din judeţul Sibiu, unde are loc Întâlnire anuală a saşilor de pretutindeni, o sărbătoare în care se repun în scena o parte din tradiţii si obiceiuri. Localitatea Viscri este una dintre cele mai vechi asezări a saşilor transilvăneni, datând de la 1185. "Până în 1990 la Viscri erau 400 de saşi. După plecarea în Germania au mai rămas numai 25 de suflete, toţi bătrâni şi fără vlagă, neputincioşi şi bolnavi." spune Sara Dootz.

Proiectul lui Lucian Muntean, care a fost expus anul trecut şi la ICR Varşovia, surprinde ultimele redute ale vieţii saşilor din Transilvania.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite