Lucian Muntean, fotoreporterul Adevărului, expune în Paris la Festivalul Multimedia Est Ouest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România de ieri mai există şi astăzi. Plugul, sapa şi furca rămân piloni de forţă ai tehnologiei, în multe sate româneşti. Lucian Muntean, fotoreporterul ziarului Adevărul, a

România de ieri mai există şi astăzi. Plugul, sapa şi furca rămân piloni de forţă ai tehnologiei, în multe sate româneşti.

Lucian Muntean, fotoreporterul ziarului Adevărul, a început acum şapte ani un proiect ambiţios. Şi-a propus să realizeze un documentar fotografic despre evoluţia vieţii de zi cu zi, într-un sat izolat de munte, în pragul integrării în Uniunea Europeană. O dificilă muncă de urmărire, care îşi arată în final şi rezultatele. Cele mai bune imagini vor fi expuse între 10 şi 21 aprilie, în Franţa, în cadrul Festivalului Multimedia Est Ouest.

Mai întâi, Lucian Muntean şi-a ales satul: Rogojel, din judeţul Cluj, aflat la poalele munţilor Vlădeasa. Case risipite, familii de ţărani autentici, care trăiesc din zootehnie şi lucrul la câmp. Agricultori, tineri sau vârstnici. I-a însoţit în pădure, la tăiatul lemnelor, la cules de ciuperci sau cartofi, la cositul fânului, încercând să le imortalizeze viaţa adevărată. În 2003 i-a întâlnit în sat pe viitorii săi colaboratori francezi, jurnalişti pe cont propriu, Jeanne Aime Sintès şi Alexandre Rebours, alături de care va expune fotografiile în orăşelul Die, de lângă Lyon. "Occidentalii au fost uimiţi că sunt oameni care încă mai folosesc unelte arhaice, furca, plugul, sapa, coasa, că soacra şi nora fac pâinea în casă sau că oamenii se trezesc la cinci dimineaţa ca să culeagă fructe de pădure şi ciuperci, până seara", spune Lucian Muntean.

Fotografiile care vorbesc

Fotoreporterul a surprins multe obiceiuri româneşti, revenind în anotimpuri diferite. În timp ce fotografia, înregistra şi sunetele de ambianţă, pe un reportofon digital. Combinaţia spectaculoasă se va constitui ca parte a expoziţiei, sub forma unui slide-show compus din imagini şi frânturi audio. "La oraş, influenţele tehnologiei sunt mult mai evidente. La ţară s-au schimbat prea puţine lucruri, chiar şi în comunism. Era interesant de văzut în ce fel avea să schimbe capitalismul mărunta comunitate, pentru că oamenii de acolo n-au fost feriţi de diversele probleme cu care se confrunta România. Unii tineri au plecat la muncă în străinătate şi s-au întors cu iniţiative pozitive. Au încercat să aplice principiile de funcţionare ale unei mici ferme de zootehnie şi să vadă ce utilaje agricole se pot folosi pe terenul respectiv", spune Lucian Muntean.

Cum trăiesc oamenii

Locuitorii din Rogojel cultivă cartofi, dar se bazează pe zootehnie pentru subzistenţă. Culesul ciupercilor şi fructelor de pădure le aduce cele mai mari beneficii. O familie poate să câştige chiar şi 3.000 RON lunar din vânzarea produselor. "Următorul pas va fi să alegem un sat din Franţa, pentru a vedea, prin comparaţie, cum s-a dezvoltat comunitatea de acolo, după integrare. Tehnologia e net superioară, dar, la nivel de probleme de zi cu zi, lucrurile stau cam la fel". Tradiţiile se pierd şi din cauza constrângerilor pe care le impun normele europene. "Înainte, femeile montau războaie de ţestut şi îşi făceau haine. Dar acum le este uşor să cumpere mai ieftin haine Made in China. Tinerii sunt mai atraşi de vestimentaţia occidentală. Foarte rar, oamenii în vârstă mai fac cojoace", mai spune Lucian Muntean.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite