Scriitorii critică Muzeul Literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importanţi critici şi istorici literari nu au mai vizitat de ani buni expoziţiile instituţiei.Scriitorilor Nicolae Manolescu, Alex. Ştefănescu şi Eugen Negrici, autorităţi în critica românească, le sunt indiferente activităţile muzeului.

„Eu n-am mai avut nicio treabă cu muzeul de ani de zile“, ne-a declarat Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.

Criticul a refuzat toate colaborările pe care i le-a propus MNLR, deoarece îşi petrece mult timp la Paris, ca ambasador UNESCO. „Singura dată am fost la muzeu pentru că mi-au dat un premiu, acum un an“, a mai spus Manolescu, care consideră că este mică cifra de şapte vizitatori pe zi pe care o înregistrează instituţia bucureşteană.

Alex. Ştefănescu, supărat pe muzeu

Criticul literar Alex. Ştefănescu ne-a declarat că nu a fost invitat niciodată la activităţile muzeului, în timpul directoratului lui Radu Călin Cristea. „Nu-mi dau seama de ce. Pur şi simplu nu sunt pe lista lor. N-am fost niciodată chemat să colaborez, să conduc un cenaclu sau altă manifestare“. Criticul a menţionat că n-ar fi vrut să câştige bani, ci să ajute muzeul.

El crede că acum accentul este pus pe manifestări culturale care „seamănă cu acelea ale unei case de cultură“ şi nu pe partea muzeistică. Media de şapte vizitatori pe zi este mică, mai punctează Alex. Ştefănescu. „În cazuri din astea nu trebuie niciodată să dai vina pe public. Instituţia respectivă nu reuşeşte să atragă vizitatori. Vinovat este cine conduce instituţia“.

Negrici dă vina pe PR

Scriitorul Eugen Negrici, autorul volumului de succes „Iluziile literaturii române“, ne-a declarat că a fost la muzeu pentru a accepta premiul Manuscriptum, dar, altfel, nu se duce la MNLR.

„Habar n-am ce se întâmplă acolo. M-au chemat doar la vreo două lansări. Erau câteva persoane în sală, am discutat, am lansat, am plecat. În rest, nu ştiu ce activităţi au“. 

Negrici este de părere că muzeul a fost şi un loc unde au fost adunate fel de fel de persoane din vremuri de demult şi este un fel de cimitir. „Cred că dacă e o eroare, e asta: că n-au ştiut să facă PR. Ar trebui făcută o mişcare propagandistică mai serioasă“, punctează Negrici.

Poetul Răzvan Ţupa mărturiseşte că nu a auzit în ultima vreme de mari evenimente din partea MNLR şi că sunt puţine lucruri acolo, pentru un muzeu al literaturii. „Nu l-am mai vizitat de câţiva ani. Dacă expoziţiile ar fi prezentate dinamic, poate că m-aş duce. Atunci când îmi vin prieteni scriitori din străinătate nu-i duc la muzeu, deoarece nu am ce să le arăt“.

Responsabili de soarta muzeului

image

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, cârmuit de Theodor Paleologu, este responsabilă cu efectuarea de controale privind activitatea muzeului.

Deşi cunoaşte situaţia incertă de la MNLR, Primăria Capitalei, care are în administrare instituţia, nu a stabilit data organizării unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei de director al muzeului.

Fostul director Radu Călin Cristea este acuzat de angajaţii MNLR că de un an şi jumătate, cât timp s-a aflat la conducere, a respins mai multe proiecte.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite