Lista neagră a bugetarilor din cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

600 de angajaţi din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii vor fi disponibilizaţi. Economia rezultată din măsura  aplicată chiar de săptămâna viitoare va fi de 1,6 milioane de lei lunar.

Un număr de 600 de angajaţi din Bucureşti şi din ţară, bugetari ai muzeelor şi teatrelor naţionale, îşi vor pierde locurile de muncă începând cu luna aceasta, a anunţat Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Cultelor. Ministerul va disponibiliza 11% din personalul instituţiilor aflate în subordine.

Printre cele care vor fi obligate să renunţe la personalul angajat se numără teatrele naţionale din ţară: Teatrul Naţional „I.L. Caragiale" (Bucureşti), Teatrul Naţional „Lucian Blaga" (Cluj-Napoca), Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" (Timişoara), dar şi Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, Muzeul „Brukenthal" din Sibiu, Filarmonica „George Enescu" şi Biblioteca Naţională.

Deocamdată, directorii generali ai instituţiilor vizate nu au primit înştiinţări oficiale, acestea fiind „în pregătire", potrivit ministrului Culturii. „Urmează să discutăm cu directorii teatrelor, directorii muzeelor subordonate Ministerului Culturii, nu vorbesc de administraţia locală", a spus Kelemen Hunor.

Ministrul a mai precizat însă că în aparatul central al ministerului nu se vor face disponibilizări, întrucât numărul actual de angajaţi „este sub orice limită acceptabilă".

„Restructurările în Ministerul Culturii, în 2009, au fost foarte brutale. În ceea ce priveşte structura ministerului, nu va fi nicio disponibilizare. Lucrăm cu 120 de oameni din 143 câţi avem în schemă", a afirmat ministrul.

Directorii aşteaptă hârtia oficială

Diectorii instituţiilor de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii vor fi înştiinţaţi despre procedura oficială a disponibilizărilor cel mai probabil marti, 7 septembrie. În aşteptarea „tăierilor", Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a declarat pentru „Adevărul": „Încă nu am primit vreo decizie oficială, vor veni lămuriri săptămâna viitoare din partea ministerului".

În aceeaşi situaţie de expectativă se află şi Roxana Theodorescu, directorul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti. „N-am primit încă o hârtie oficială, aşa că e prematur să ne gândim la soluţii, o vom face când vom primi exact numărul de persoane pe care trebuie să le disponibilizăm", a subliniat Theodorescu.

Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti, este, însă, ceva mai optimist: „Instituţia noastră e destul de subţiată la nivelul angajaţilor, atât în rândurile artiştilor, cât şi în ale personalului administrativ. Ministerul cunoaşte situaţia de la Ateneu, nu cred că ni se va cere să mai renunţăm şi la alţi oameni". Pe de altă parte, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), instituţie aflată de asemenea sub incidenţa disponibilizărilor, consideră că problema nu e să „reducem posturile, să renunţăm la zece locuri din zona de administrare sau de servicii, ci să ne păstrăm specialiştii".

„Foarte mulţi oamenii îşi dau demisia fiindcă sunt îngrozitor de prost plătiţi. De curând, o colegă muzeograf, care îşi face studiile ­postuniversitare în Franţa, a venit în ţară doar ca să-şi dea demisia", a declarat Oroveanu pentru „Adevărul". Salariul unui muzeograf în cadrul MNAC este de aproximativ o mie de lei. Reducerea angajaţilor din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii ar putea duce la o economie la bugetul de stat de 1,6 milioane de lei lunar.

Posturi salvate prin petiţii

Disponibilizările din instituţiile de spectacol aflate în subordinea Ministerului Culturii vin în contextul în care, în urmă cu o lună, Ordonanţa de Urgenţă 63/2010 impunea reducerea a 4.000 de posturi din instituţiile de spectacol aflate sub jurisdicţia autorităţilor locale. Potrivit Ordonanţei, Biblioteca Metropolitană a renunţat la 87 de angajaţi, funcţionând în prezent cu 210, şi va economisi lunar 118.469 de lei.

În acelaşi timp, Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti, aflat în subordinea primăriei din localitate, a reuşit să nu disponibilizeze oameni cu ajutorul unei petiţii online semnată de 2.600 de susţinători ai teatrului. Ministrul Culturii promite că Teatrul de Balet „Oleg Danovski" din Constanţa va fi preluat de minister de la Consiliul Judeţean şi, astfel, nu se va supune Ordonanţei 63, nemaifiind ameninţat cu desfiinţarea.

Instituţiile vizate de disponibilizări

Instituţie / Oraş

Teatrul Naţional
„I.L. Caragiale" / Bucureşti
Teatrul Naţional
„Lucian Blaga" / Cluj-Napoca
Teatrul Naţional
„Vasile Alecsandri" / Iaşi
Teatrul Naţional
„Mihai Eminescu" / Timişoara
Teatrul Naţional
„Marin Sorescu" / Craiova
Teatrul Naţional /
Târgu-Mureş
Opera Naţională / Bucureşti
Opera Naţională
Română / Timişoara
Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian" / Bucureşti
Filarmonica
„George Enescu" / Bucureşti
Muzeul Naţional de Artă
al României / Bucureşti
Muzeul Naţional
de Artă Contemporană
al României / Bucureşti
Muzeul Naţional
„Brukenthal" / Sibiu
Muzeul Naţional al Ţăranului Român / Bucureşti
Biblioteca Naţională / Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite