FOTO „Lipatti se jena de geniul său“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografii inedite ale renumitului pianist, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani, vor fi prezentate duminică la Sala Radio. „Zilele Lipatti“, organizate de Radio România Muzical, se vor încheia duminică cu un concert de gală, susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.

60 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti

„Un artist de o spiritualitate divină", aşa l-a numit Francis Poulenc pe marele compozitor şi pianist român Dinu Lipatti, de la a cărui moarte, la 2 decembrie, se împlinesc 60 de ani. Pentru comemorarea acestui simbol al culturii noastre, Radio România Muzical a pregătit proiectul „Zilele Lipatti", coordonat de Monica Isăcescu şi Ştefan Costache.

Deoarece pasiunea de fotograf a lui Lipatti este mai puţin cunoscută, o expoziţie de imagini inedite va fi vernisată duminică, de la ora 18.00, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti. Astfel, peste 20 de fotografii pot fi admirate în premieră de public, întrucât au fost recuperate după negative ce au aparţinut familiei Lipatti. Fotografiilor li se vor adăuga şi o serie de obiecte: rochiţa de botez a lui Dinu Lipatti (când naş i-a fost George Enescu), o baghetă dirijorală pe care compozitorul George Enescu i-a făcut-o cadou lui Lipatti sau o sculptură realizată de Ion Irimescu. Expoziţia a fost realizată în colaborare cu Şcoala de Poetică Fotografică „Francisc Mraz" şi cu Muzeul Judeţean Argeş.

Duminică „Zilele Lipatti" se vor încheia cu un concert susţinut de la ora 18.00, la Sala Radio, de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Programul galei, care va fi transmis în direct la Radio România Muzical şi la TVR Cultural, va cuprinde „Coralul pentru coarde" de Dinu Lipatti şi Simfonia a IV-a „Tragica" de Franz Schubert.

 Best Ever Chopin

Dinu Lipatti s-a născut într-o familie de artişti, la 19 martie 1917, tatăl său fiind violonist, iar mama, Anna Lipatti, o pianistă talentată. Muzicianul a avut-o profesoară de pian pe Florica Musicescu, care l-a ferit de riscurile aurei de „copil- minune". În 1943, după plecarea în Scandinavia, împreună cu viitoarea sa soţie, Madeleine Cantacuzino, a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva. S-a impus în străinătate cu concerte extraordinare, conduse de mari dirijori, cu pagini din Bach, Mozart, Chopin, Schumann, Grieg sau Ravel. Multe dintre aceste imprimări au fost incluse de casa de discuri EMI în colecţia „Unvergänglich - Unvergessen" („Nepieritoare - De neuitat"). În pofida succesului, era modest şi exigent cu sine însuşi - „Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu", spunea pianista Clara Haskil.

La 2 decembrie 1950, Lipatti a murit de leucemie, la 33 de ani, cu o partitură de Beethoven în mână, spunând înainte de a închide ochii: „Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu".

Emisiuni

- La Radio România Muzical, în fiecare zi  începând din 22 noiembrie, de la ora 17.00, se derulează timp de două săptămâni serialul „Dinu Lipatti - 60", ce cuprinde integrala înregistrărilor realizate de Dinu Lipatti, dar şi a lucrărilor compuse de muzician.
- La 2 decembrie, Radio România Muzical propune o emisiune specială de trei ore şi jumătate, difuzată între orele 17.30-21.00.
- Între 6 şi 10 decembrie, tot de la 17.30, va putea fi ascultată seria de emisiuni „Destine paralele" menită să pună în lumină relaţia dintre Dinu Lipatti şi Clara Haskil, o altă mare pianistă a secolului XX de origine română, de la moartea căreia se împlinesc la 7 decembrie 50 de ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite