Licitaţia Cioran, „un moment trist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistul Aurélien Demars spune că majoritatea documentelor aparţinând scriitorului român au existat în arhiva Universităţii din Sibiu. La licitaţia Cioran, organizată ieri la Paris, au participat, în ultimul moment TVR şi Biblioteca Centrală Universitară, din partea României.

La Hotelul Drouot Richelieu din Paris, unde a avut loc licitaţia privind manuscrise şi documente aparţinând lui Emil Cioran, erau prezente în sală aproximativ 30 de persoane la cinci minute de la începerea licitaţiei, ieri, la ora 14.30, ora Franţei, a transmis pentru „Adevărul" corespondentul Cristina Hermeziu.

 „Printre cei prezenţi sunt jurnalişti, inclusiv de la TVR, care e implicată şi în licitaţie", a precizat Hermeziu. „În sală e prezent şi specialistul în Cioran Aurélien Demars care spune că e unul dintre cele mai triste momente din viaţa lui de cercetător pentru că printre documentele puse în vânzare se află multe pe care el a lucrat, în România, când a fost invitat la Universitatea din Sibiu. Este trist pentru că ele nu mai sunt în România şi pot fi vândute oricui, într-un alt loc al lumii, a spus Demars", transmite Hermeziu. Primele manuscrise licitate ale lui Cioran, „Tragicul cotidian" şi „Adolescenta", au fost achiziţionate prin telefon, cu 2.350 de euro şi, respectiv, 2.200 de euro. O fotografie a lui Cioran s-a vândut cu 1.500 de euro cuiva care a licitat din sală, un carnet de note al lui Cioran s-a vândut cu 16.000 de euro", a mai spus Cristina Hermeziu.

La licitaţie a fost prezentă şi Laurence Tacou, directoarea Editurii „L'Herne", fiica lui Constantin Tacou, care fost bun prieten cu Emil ­Cioran. Despre aceasta, specialiştii spun că ar fi fost cea care a achiziţionat de la Eleonora Ciroan, a doua soţie a lui Aurel Cioran, documentele şi manuscrisele care au fost licitate de casa Binoche şi Giquello. Laurence Tacou, însă, nu a confirmat.

TVR a decis să licIteze

Paşaportul lui Emil Cioran, scos la licitaţie ieri şi Manuscrise aparţinând scriitorului român  Fotografii: www.catalogue.drouot.com



La licitaţie s-au înscris, din partea României, Televiziunea Română (TVR) şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU). La momentul închiderii ediţiei, licitaţia era încă în desfăşurare şi nu se  ştie rezultatul final al acesteia. Ministerul Culturii, autoritatea datoare să participe la licitaţie, motivează absenţa prin lipsa de bani. Totuşi, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat recent cu 1,3 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe 2011 pentru recuperarea unei brăţări dacice din aur, a 229 de monede şi a două scuturi din fier, evaluate drept „bunuri publice".

Valoarea totală a manuscriselor şi obiectelor lui Emil Cioran era estimată ieri, înainte de licitaţie, la maximum 100.000 de euro. Cele 82 de loturi licitate conţineau caiete de manuscrise, inclusiv în limba română - „Tragicul cotidian", „Adolescenta" sau „Schimbarea la faţă a României" -, dar şi cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor, câteva fotografii, diploma de Bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, şi paşaportul. Specialiştii spun că manuscrisele lui Cioran i-au aparţinut lui Constantin Tacou, prieten apropiat al scriitorului, iniţiator al „Cahiers de L' Herne".

Mihăieş: „Am încercat să găsim soluţii"

Institutul Cultural Român (ICR) a admis că „statul român are, prin instituţiile abilitate, o responsabilitate şi în cazul documentelor rămase în urma lui Emil Cioran, care pot fi calificate, fără niciun dubiu, drept bunuri de patrimoniu".  Însă motivul pentru care ICR nu a putut participa la licitaţie ţine de lege, afirmă Mircea Mihăieş, vicepreşedintele instituţiei.

„Banii ICR pot fi folosiţi numai pentru proiecte culturale, nu pentru achiziţionarea bunurilor de patrimoniu", a declarat Mircea Mihăieş. „Noi am fi vrut să achiziţionăm manuscrisele licitate ale lui Cioran, chiar am bătut la multe uşi în ultimele zile, încercând să găsim soluţii, însă Legea 182/ 2000 nu ne permite acest lucru sub nicio formă", a mai spus Mihăieş. Astăzi se împlinesc o sută de ani de la naşterea lui Cioran.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite