VIDEO Leul de Argint de la Veneţia, filmat de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Mălaimare Jr  semnează imaginea peliculei „Maestrul“, în regia lui Paul Thomas Anderson, film care a fost la un pas de marele premiu.

Festivalul de Film de la Veneţia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen, s-a încheiat sâmbătă seară. Leul de Aur i-a revenit filmului sud-coreean „Pieta", în regia lui Kim Ki Duk, după deliberări dificile pentru juriul celui mai vechi festival de film din lume. „Maestrul" a primit Leul de Argint pentru cea mai bună regie, iar premiul de interpretare le-a fost acordat actorilor Joaquin Phoenix şi Philip Seymour Hoffman.

„The Hollywood Reporter" a scris că juriul prezidat de Michael Mann a fost pus în situaţia de a decide să recompenseze performanţele actoriceşti extraordinare în defavoarea marelui trofeu pentru „Maestrul", fiindcă, potrivit regulamentului, nu se pot acorda două premii majore aceleiaşi pelicule. Pe lângă premiul de regie acordat lui Anderson, „Maestrul" a fost recompensat şi cu Premiul FIPRESCI.



Pelicula, o dramă despre vulnerabilitate şi puterea seducţiei religioase, a avut parte de recenzii entuziaste în toată presa internaţională, de la „Variety" la „The Guardian". Filmul este deja pe lista candidaţilor favoriţi pentru Premiile Oscar 2013.

Apropiat al lui Francis Ford Coppola

„Marea provocare a fost mărimea echipei şi a bugetului. Orice e posibil când ai tot ce vrei la dispoziţie, însă trebuie să iei hotărâri în câteva minute, iar deci-
ziile tale pot afecta munca a sute de oameni", mută Mihai Mălaimare Jr centrul de interes pe ceilalţi, modest, când povesteşte cum au decurs filmările pentru „Maestrul". Are doar 37 de ani, locuieşte la Los Angeles şi după ce a lucrat cu Francis Ford Coppola pentru „Tinereţe fără tinereţe", prestigioasa publicaţie „Variety" l-a cotat drept unul dintre primii zece cei mai buni directori de imagine din America anului 2007. De atunci, a devenit apropiat al lui Coppola şi a fost director de imagine şi pentru producţia sa din 2009, „Tetro", lansată la Cannes.
 
Pentru „Maestrul", Mihai a filmat pe peliculă de 65/70 de mm, un procedeu costisitor şi dificil, dar care dă imaginii calitate artistică şi autenticitate istorică - filmul se referă la perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. O tehnică grea, dar apropiată lui Mihai, care a luat lecţii de foto-chimie în şcolile din Europa de Est şi a studiat filmele ruseşti.

S-a întâlnit cu filmul în clasa a unsprezecea

„Primii paşi i-am făcut alături de regizorul şi producătorul Constantin Popescu, în perioada în care Noul Val tocmai se năştea", îşi aminteşe Mihai şi, când ştie că „Maestrul" ar putea fi nominalizat anul viitor la Oscar pentru imagine, spune: „Încerc să nu mă gândesc la asta!".

„S-a întâlnit cu filmul în clasa a unsprezecea, era un elev spre mediocru, chiar eram îngrijoraţi, dar a descoperit aparatul de fotografiat şi brusc a devenit elev de nota 10,  a început să citească filozofie, să fie  preocupat de umbre...", îl descrie tatăl său, actorul Mihai Mălaimare, cu o voce moale, mândră. „Avea 20 de ani şi filmul de admitere l-a făcut despre mama lui, care a murit când el avea 9 ani. Filmul m-a cutremurat. Atunci mi-am dat seama ce potenţial are", mai spune Mălaimare.

În urmă cu doi ani, Mihai Mălaimare Jr şi tatăl său şi-au serbat zilele de naştere, 24 şi 27 august, la vila lui Francis Ford Coppola. Se plimbau prin vie când administratorul a zis: „I-am spus lui Francis că îmi dau demisia dacă renunţă vreodată la Mihai. Şi, fără mine, viile mor!". Mihai rămâne discret când vine vorba de reuşitele lui. Care au fost cele mai frumoase momente de la filmările pentru „Maestrul", unde a lucrat cot la cot cu nume mari de la Hollywood? „Se întâmplau zi de zi şi era momentele în care vizionam materialul filmat".

În România, Mihai Mălaimare Jr a lucrat cu regizorii Cristi Puiu, pentru „Marfa şi banii", şi cu Lucian Pintilie, la „Niki Ardelean, colonel în rezervă".

"Orice e posibil când ai tot ce vrei la dispoziţie, însă trebuie să iei hotărâri în câteva minute, iar deciziile tale pot afecta munca a sute de oameni."

"Şcoala românească m-a format. Primii paşi i-am făcut alături de regizorul şi producătorul Constantin Popescu, în perioada în care Noul Val tocmai se năştea."
Mihai Mălaimare Jr, director de imagine

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite