VIDEO Legendarul regizor de teatru Peter Brook, fără secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 27 octombrie, la ora 13.00, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, la sediul Fundaţiei Löwendal vor avea loc două lansări de carte: albumul de fotografie semnat de Mihaela Marin şi intitulat „Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban" (Editura ICR), precum şi volumul „Fără secrete. Gânduri despre actorie şi teatru" de Peter Brook, publicat în Colecţia Yorick, tipărită de Editura Ne

La eveniment va participa regizorul Andrei Şerban, autorul prefeţei volumului lui Peter Brook.

„Fără secrete. Gânduri despre actorie și teatru" a apărut în anul 1993 și cuprinde texte rezultate din trei conferințe pe care regizorul le-a susținut la Paris și la Kyoto în 1991.

Născut în 1925 la Londra, Peter Brook este unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din a doua jumătate a secolului XX. Creator inovator, a contribuit semnificativ la cercetarea formelor teatrale, montând numeroase spectacole-unicat.

image

Deși în culmea gloriei, având o carieră impresionantă în Marea Britanie, aflat sub influența ideilor lui Antonin Artaud, Jerzy Grotowski sau Vsevolod Meyerhold, a ales să plece la Paris, din dorința de a păși pe teritorii noi în teatru. În 1970, împreună cu Micheline Rozan, a înființat acolo Centrul Internațional de Cercetări Teatrale.

Alături de artiști de diverse naționalitați, a dorit să descopere abordări și forme inovatoare, realizând numeroase experimente artistice în Orientul Mijlociu sau în Africa. Explorator al creativității ființei umane, ale cărei mecanisme și forme le-a cercetat neîncetat în experimente care l-au condus la o filozofie profund personală a teatrului și a actoriei, Peter Brook a debutat în volum cu „Spațiul gol", care avea să fie considerat de specialiști unul dintre cele mai importante eseuri despre teatru din epoca postbelică.

Conceptul propus în această carte a reconfigurat viziunea despre arta spectacolului și a influențat hotărâtor numeroși creatori de teatru.

Andrei Șerban: „E intimidant să scrii despre Brook"

"Încep printr-o confesiune: când am primit invitaţia de a scrie această prefaţă, nu mi-am dat seama cât de greu îmi va fi. Ca regizor, să scrii despre Brook e la fel de intimidant ca pentru un pianist să scrie despre Lipatti sau, pentru un sculptor, despre Brâncuşi", spune regizorul Andrei Șerban.

„Mulţi dintre cei care i-am fost foarte aproape ne uitam la Brook ca la un fel de Dumnezeu. Lucrând cu el, simţeam că stăm alături de un adevărat Maestru, deşi el a refuzat întotdeauna acest titlu. El ne spunea mereu: «Nu pot să fac mai mult decât să creez condiţiile în care să vă dezvoltaţi singuri.» Nu a pretins niciodată că ne transmite secretul meseriei, dar într-un singur an, fiind în preajma lui, am învăţat mai mult decât în toţi anii de şcoală: am înţeles că am nevoie să mă dezvolt, că trebuie să doresc să mă dezvolt şi să fac eforturi în acest scop. Aceste trei cuvinte, nevoie, dorinţă, efort, le-am preluat de la el. Nu doar lucrul direct cu Brook, dar şi cărţile pe care le-a scris sunt ocazii de a trăi experienţe unice, formatoare", mai scrie Andrei Șerban în prefața volumului "Fără secrete".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite