Legaţi-vă centurile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Apocalipsa după şoferi”, noul documentar al lui Alexandru Solomon, va avea premiera joi, 18 decembrie. E ca şi cum ţi-ai petrece viaţa în maşină. Ce vezi în jur? Mutra acră a şoferului vecin sau mânjitorul de parbrize, sau, pur şi simplu, panorama traficului infernal.

„E un trafic infernal!” - o exclamaţie pe care o auzim tot timpul. Alexandru Solomon a auzit-o şi el, suficient cât să-şi dorească s-o experimenteze, timp de şase luni de zile, alături de cinci şoferi pe care i-a însoţit în drumurile lor cotidiene. “Sunt oameni obişnuiţi, însă cu poveşti extraordinare”, a spus Solomon.

Conducem cum trăim: agresiv, fără reguli

Primul e domnul Damian, care conduce de 10 ani o Dacie 1300 şi care a avut o fiică, Bianca, ce a murit într-un accident de maşină, la 27 de ani. Mai e Karcsi, paralizat de la mijloc în jos, tot în urma unui accident, care modifică maşini pentru persoanele cu handicap locomotor.

Mihai e poliţist în Bucureşti, de 17 ani, şi a prins toată „evoluţia“ traficului post-’89. Genti livrează comenzi de la 11 dimineaţa la 12 noaptea şi conduce, în medie, cam 150 km pe zi. În fine, mai e Gina, o peruancă, mamă a trei copii, care consideră că traficul din Bucureşti e un haos.

Filmaţi în maşină şi întotdeauna în trafic, cei cinci protagonişti ai documentarului împărtăşesc câte ceva din ce înseamnă viaţa de şofer în Bucureştiul de astăzi. “Felul în care îşi împart ei strada, ca să îşi vadă de drumul lor, e o metaforă pentru felul în care funcţionează societatea noastră. Pe stradă, ca şi la tribunal, câştigă cel mai agresiv, de multe ori cel mai bogat. Pe stradă, unii încearcă să rămână oameni, deşi la capătul drumului nu se întrevede nimic bun”, crede Solomon.

Producătoarea filmului, Ada Solomon, spune că a lucrat la acest film cu pasiune, cu dorinţa de a povesti şi că ceea ce a finalizat este totuna cu ceea ce şi-a propus. “E un fel de mărturie necesară bucureştenilor”, a mai spus ea. Regizorul Alexandru Solomon a declarat şi el, pentru “Adevărul”, că filmul pe care l-a realizat nu are dimensiunea mistică pe care o presupune cuvântul „apocalipsă”, ci este un film despre efectele psiho-sociale ale traficului.

În plus, el a mărturisit că nu a vrut să ofere soluţii cu acest proiect, ci a vrut să arate care sunt consecinţele asupra oamenilor. “E rostul administraţiei oraşului să vină cu soluţii şi să le aplice. Dar, până acum, nu s-a făcut nimic”, a remarcat el.

Un documentar care porneşte de la statistici

Un oraş stăpânit de câini şi maşini - aceasta e una dintre obsesiile lui Alexandru Solomon, realizatorul peliculelor “Viaţă de câine”, „Franzela exilului”, „Marele jaf comunist” şi „Război pe calea undelor”.

Regizorul spune că filmul său a avut ca punct de plecare statisticile: “Un sfert din ziua fiecărui bucureştean se pierde în trafic; în medie, fiecare locuitor al oraşului petrece trei ore şi jumătate în maşină; anual sunt înmatriculate circa 130.000 de automobile noi în Bucureşti; în primele zece luni ale lui 2008 au fost înregistrate 1.000 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 117 persoane, au suferit leziuni grave alte 944 şi au existat alte 3.146 accidente uşoare, soldate cu 3.655 răniţi uşor; în ultimii 17 ani, 2.800 de oameni au murit în accidente de maşină numai în Bucureşti, iar alţi 15.000 au fost grav răniţi; peste 90% din cazurile de ucidere din culpă primesc soluţii cu suspendare, ceea ce înseamnă că autorii accidentelor nu fac nicio zi de închisoare şi, în cele mai multe cazuri, au dreptul să conducă, în continuare, o maşină”...

“Apocalipsa după şoferi”, difuzat pe 18 decembrie, la HBO, de la ora 20.00, are o durată de 52 de minute şi e realizat de HI Film Productions, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

image

Felul în care îşi împart ei strada, ca să îşi vadă de drumul lor, e o metaforă.  Pe stradă, ca şi la tribunal, câştigă cel mai agresiv, de multe ori cel mai bogat.

image



Alexandru Solomon, regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite