Kelemen Hunor: "Marii producători de film din SUA nu vor mai veni în România!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru Deutsche Welle, că marii producători de film americani nu vor mai veni în România, ci vor merge în Bulgaria şi Ungaria, acolo unde le va fi mai ieftin să realizeze o peliculă.

Conform sursei citate, Kelemen Hunor a mai spus, referitor la contractul Castelui Peleş, încheiat între casa regală şi statul român, că acesta se va prelungi pe o perioadă de trei ani. Ministrul a precizat şi faptul că „acordul încheiat între Marius Tucă şi Ministerul Culturii nu este, din punctul de vedere al Bibliotecii Naţionale şi al bibliotecilor publice, un contract păgubos”.

Mai citiţi şi:

Ministrul Hunor închide ochii la prada lui Tucă

Kelemen Hunor a candidat la Preşedinţia României

Referitor la facilităţile pe care le asigură ţara noastră în privinţa cinematografiei, Kelemen Hunor a spus că, din acest an, Bulgaria şi Ungaria au depăşit România. „Pe dreapta, pe stânga, nici nu mai contează. Asigură nişte facilităţi pentru producători şi pentru coproducţiile de film, ceea ce înseamnă un avantaj pentru aceste două ţări, faţă de România, când este vorba de a investi în cinematografie. În 2010 şi 2011, casele mari de producţie americane nu vor veni în România, ci vor merge în Bulgaria şi în Ungaria unde va fi mai ieftin să produci un film”, a completat Ministrul Culturii.

Întrebat despre contractul dintre Marius Tucă şi Ministerul Culturii, Kelemen Hunor este de părere că acest protocol a fost respectat. „Am constatat că, până în 31 decembrie 2009, Marius Tucă şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. În fiecare lună primim de la Biblioteca Naţională şi de la editura lui Tucă aceste date şi, dacă apar probleme, le vom rezolva chiar şi prin rezilierea contractului. Dar nu e cazul. Momentan, toate obligaţiile au fost îndeplinite şi eu cred că, cel puţin din punctul de vedere al Bibliotecii Naţionale şi al bibliotecilor publice, acest contract nu este un contract păgubos. Eu nu vorbesc acum despre brand dar, când anul trecut Ministerul Culturii nu a achiziţionat nimic pentru bibliotecile publice, 4000 de exemplare din fiecare titlu nu este un lucru neglijabil”, a punctat Hunor.

În ceea ce priveşte contractul dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii referitor la Peleş, Kelemen Hunor a fost cât se poate de direct: „Acordul se va prelungi pe o perioadă de trei ani”.

Kelemen Hunor a mai spus că nu poate face o diferenţă între filmele produse de Cristian Mungiu şi cele realizate de Sergiu Nicolaescu. „Filmele lui Sergiu Nicolaescu nu spun prea mare lucru pentru mine, fiindcă le-am văzut în anii ’80. După aceea, nu i-am mai văzut filmele. Am văzut alte filme în ultimii ani. Ultima dată am văzut o coproducţie româno-maghiară, un film foarte bun, Katalin Varga. Am văzut filmele lui Mungiu, ale lui Porumboiu, deci pot să vă spun că mă uit la producţia Noului Val. Dar asta nu înseamnă că eu, ca ministru, nu trebuie să fiu echilibrat în ceea ce priveşte toată creaţia cinematografică românească”, a încheiat Hunor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite