"Justin Timberlake de acum 100 de ani se numea Enrico Caruso"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Se vorbesc vrute si nevrute despre marii artisti, pentru ca lumea ii cunoaste din personajele interpretate pe scena, mai putin din ceea ce inseamna ca om. Preferati sa intretineti aceste "scenarii",

- Se vorbesc vrute si nevrute despre marii artisti, pentru ca lumea ii cunoaste din personajele interpretate pe scena, mai putin din ceea ce inseamna ca om. Preferati sa intretineti aceste "scenarii", pastrand misterul, sau sa dezvaluiti cine este Angela Gheorghiu, femeia?
- Indiferent de ce as spune eu, oricum se fabuleaza. Si apoi, am si eu secretele mele, viata mea particulara, am emotiile si supararile mele, extazurile mele, pe care n-am sa le dezvalui...
- Un artist este, prin definitie, un om al nelinistilor, al cautarilor si indoielilor. Care sunt nelinistile Angelei Gheorghiu?
- Nelinisti? Nu prea am timp de nelinisti, intotdeauna am ceva de facut, ceva la care sa ma gandesc: in plan familial, profesional, programe, repertorii. Crearea unui disc este o munca enorma si, odata terminata, trebuie sa te apuci de altceva: promotii, sa-l prezinti in lume. Luni de zile fac asta, dupa fiecare disc, interviuri, aparitii la televiziune. In lumea moderna, asta face parte din "regie", nu s-ar putea altfel. De fiecare data cand un actor face un film, ne povesteste despre aceasta reusita a sa. La artistii de opera este acelasi lucru, si noi operam cu aceleasi "arme", pentru ca oamenii sa inteleaga exact ceea ce am facut, ceea ce am vrut sa le daruim.
- Vorbeati de a darui. Le-ati oferit melomanilor si un dar sub forma de roluri din alt registru. V-am ascultat in "Carmen", care este o partitura scrisa pentru mezzosoprana. Intentionati sa va indreptati atentia si catre aceasta zona? Care este castigul?
- Am facut-o deja, am facut si "Werther"... Castigul este curiozitatea mea, posibilitatea de a da si alte culori. Nu am devenit mezzosoprana. De cand am facut Carmen, continuu sa fac Traviata, rolurile mele de soprana, a fost descoperirea mea in ani ca reusesc sa pun culoarea necesara unui rol, nu neaparat sa-mi schimb registrul. Nu schimb nimic si nu fortez nimic, la tehnica si la drumul meu vocal, pe care mi l-am croit pana acum.
- Aveti un plan de a realiza un disc de muzica romaneasca, pe care sa existe si altceva decat repertoriu clasic. Ce v-a determinat sa va orientati si catre muzica pop?
- M-au convins prietenii, cunostinte din tara si chiar din afara Romaniei. In muzica clasica, tot ceea ce exista in afara de opera sau de creatiile vocal-simfonice se numeste "cross-over", iar pentru artistul clasic este un fel de desert. Si, pentru ca mie imi place desertul mai mult decat orice, vreau sa gust putin si din muzica pop. Imi place foarte mult jazz-ul, stiu sa ma pliez si la muzica asta fara nici un fel de problema. Nu voi canta ariile mele, pe aranjamente pop, vreau sa fac un adevarat duet.
- Ati pomenit si despre o colaborare cu un artist roman, care este si actor, si cantaret. Se vorbeste ca personajul in cauza ar fi Stefan Banica Jr. Ce a determinat aceasta alegere, ce anume v-a cucerit la el?
- Sunt mai multi cantareti-actori in Romania... Este adevarat ca Stefan Banica Jr. este cel mai bun. Deocamdata nu pot sa va spun decat ca atunci cand un timbru vocal sau un talent iese in evidenta, poate sa treaca si granitele.
- Ati cantat alaturi de nume care au trecut de mult granitele propriilor tari: Elton John, Craig David...
- Am cantat pe aceeasi scena si cu Michael Jackson, am facut o emisiune de televiziune cu Sting, pe care il ador. Il cunosc foarte bine pe Charles Aznavour, am avut multa vreme acelasi impresar. In fiecare tara cunosc mari actori si cantareti, e normal, pentru ca particip de multe ori la concerte organizate cu ocazii speciale, opere de caritate, unde vine multa lume buna. Cantand impreuna pe scena, ajungi sa te cunosti cu tot felul de artisti deosebiti, mai ales din sfera pop. Avantajul meu este ca eu as putea sa ma duc inspre ei, pe cand lor le este mai greu sa abordeze muzica de opera. Cu toate ca si dintre ei sunt unii care cred ca au datele necesare pentru a face opera. Michael Bolton a scos un astfel de disc, rezultatul - no comment. A fost amuzant... Este la moda ca interpretii de muzica pop sa se apropie de muzica noastra. Viseaza la asta, incearca. Categoria cantaretilor de muzica pop exista numai datorita microfonului, nu e ca la opera, unde ai o muzica acustica. Acum o suta de ani, nu existau. Exista jazz, iar oamenii dansau valsuri sau tangouri. Vedeta era atunci Caruso. Justin Timberlake de acum 100 de ani se numea Enrico Caruso. Era parca altceva...
Timpurile s-au schimbat, oamenilor le place tot ce este ritm. Le place sa danseze, sa faca dragoste pe muzica moderna. Totusi, daca ai, macar o data in viata, rabdare si noroc sa te duci la un spectacol de opera cu adevarat bun, emotie mai mare nu vei intalni nicaieri altundeva. Este teatru, muzica, balet, costume, emotii enorme. Nu exista spectacol mai complex.
(Textul integral in Adevarul literar si artistic)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite