Jordi Savall cântă piesele lui Cantemir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumit regele muzicii vechi, interpretul catalan va concerta astăzi, de la ora 19.00, la Filarmonica din Iaşi, cu un program din opera muzicală a cărturarului român. Un alt eveniment remarcabil va fi prezenţa corului de cameră „Accentus“, dirijat de Laurence Equilbey, pe scena Ateneului Român, la 2 şi 3 decembrie.

Muzicianul Jordi Savall, alături de Ansamblul „Hespèrion XXI" va prezenta publicului ieşean, de la ora 19.00, un program de muzică veche inspirat de cărturarul Dimitrie Cantemir. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Francez din Iaşi, va include compoziţii de pe discul „Istanbul.

Dimitrie Cantemir. Cartea ştiinţei muzicii şi a tradiţiilor muzicale sefarde şi armene" (Alia Vox, 2009). Deopotrivă dirijor şi celebru interpret catalan de viola da gamba, Savall şi-a propus cu acest proiect să readucă în atenţia publicului ideile de toleranţă şi diversitate care existau în Imperiul Otoman în secolul al XVII-lea.

Compoziţiile interpretate de Savall sunt extrase din colecţia întocmită de Dimitrie Cantemir şi publicată într-un manuscris intitulat „Cartea ştiinţei muzicii", pe care a dedicat-o sultanului Ahmed al III-lea (1703-1730).

O femeie dirijor, pe scena Ateneului

Tot astăzi, la Institutul Cultural Român din Bucureşti, va avea loc, de la ora 18.30, un nou episod din seria „Restul e muzică...". Va concerta Ansamblul Profil, iar Dan Dediu va comenta istoria muzicii secolului XX.

Ateneul Român găzduieşte la 2 şi 3 decembrie o serie de concerte ale corului de cameră „Accentus", dirijat de franţuzoiaca Laurence Equilbey, una dintre puţinele femei dirijor din lume.

„Accentus" va cânta alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu". În programul celor două seri vor putea fi ascultate „Requiemul" lui Giacomo Puccini şi „Requiemul" lui Gabriel Fauré. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Francez din Bucureşti, iar biletele se pot achiziţiona de la Ateneul Român, la preţul de 38 de lei, 34 de lei sau10 lei, pentru elevi şi studenţi.

Corul „Accentus", înfiinţat chiar de Equilbey, combină repertoriul clasic cu creaţia contemporană. „Accentus" este celebru şi pentru felul în care experimentează din punct de vedere al tehnologiei, fiind primul utilizator al diapazonului electronic ­e-tuner.

Înregistrările corului au fost recompensate, iar discul „Transcriptions", care s-a vândut în mai mult de 100.000 de exemplare, a fost nominalizat la Premiile Grammy, în 2004, şi a primit distincţia Disque d'or în ianuarie 2008. „Accentus" se află pentru a doua oară pe scena Ateneului, după concertul pe care ­l-a susţinut în 2008.

"Interesul meu pentru Cantemir a apărut odată cu primele piese pe care le-am ascultat din creaţia lui, în 1989."
Jordi Savall
muzician

Festivalul Mozart, la Cluj

Între 3 şi 10 decembrie, la Filarmonica de Stat „Transilvania" din Cluj-Napoca îşi va deschide porţile Festivalul Mozart. Aflat la cea de-a XX-a ediţie, festivalul îi are ca invitaţi în deschidere pe violonista Melinda Béres şi pe dirijorul Frederic Gábor. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19.00.

La 6 decembrie, Cvartetul Transilvan va susţine în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", un concert cameral alături de violonistul Marius Movileanu şi de clarinetistul Emil Vişenescu, în program fiind Cvintetul cu două viole în sol major şi Cvintetul cu clarinet în La major.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite