VIDEO James Thierrée, în premieră la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, sâmbătă şi duminică, la ora 20.00, copilul-minune al lumii spectacolului îşi interpretează cel mai recent succes la Naţional. Intitulată „Raoul“, creaţia scenică a artistului francez James Thierrée este aşteptată cu nerăbdare de spectatorii din România.

Cele trei reprezentaţii ale mult premiatului spectacol „Raoul", o combinaţie inedită de iluzionism, dans, pantomimă şi teatru, vor avea loc pe 29 şi 30 aprilie, precum şi pe 1 mai, la Sala Mare a Naţionalului bucureştean.

Producţia, prezentată în România la iniţiativa Ambasadei Franţei la Bucureşti şi a Institutului Francez, a stârnit deja interesul amatorilor de artă autohtoni. Spectacolul se află în topul 5 al vânzărilor de bilete la evenimente artistice din luna aprilie, la concurenţă cu concertele susţinute de muzicienii Nigel Kennedy sau Bon Jovi.

James  Thierrée, crescut în lumea circului, fenomen singular în arta contemporană, va evolua în faţa publicului într-un spectacol care-i pune în evidenţă calităţile de artist complet, familiarizat deopotrivă cu circul, pantomima, dansul şi teatrul. „Raoul" este cel de-al patrulea succes de răsunet internaţional pe care l-a creat şi o producţie pe care a prezentat-o pe marile scene ale lumii, stârnind entuziasmul publicului şi al criticilor deopotrivă.

„Inventatorul teatrului oniric"

„«Raoul» este povestea unui prinţ decăzut, fosilizat într‑un turn. Într-o zi este atacat de cineva, nimeni altul decât el însuşi... ", a explicat artistul. Stăpân pe mai multe limbaje artistice prin intermediul cărora îşi deapănă povestea pe scenă vreme de 75 de minute, James Thierrée alege să se dezvăluie exclusiv prin forţele proprii, fără să recurgă la efecte speciale, înregistrări video sau pe suport digital. În „Raoul", spectatorii vor vedea acrobaţii, trucuri de magie, numere de dans şi de pantomimă, toate susţinute de un artist stăpân pe propria fantezie, care şi-a câştigat renumele de copil-minune.

Înconjurat de făpturi şi obiecte onirice şi etalând costume fidele spiritului suprarealist, toate create de Victoria Chaplin-Thierrée, mama sa, James Thierrée se va dezvălui în ipostazele multiple cărora li se datorează unicitatea sa: regizor, actor, dansator şi acrobat. Într-un decor care sugerează o corabie cu pânze, artistul îşi asumă rolul de Robinson Crusoe modern, care se confruntă cu obiecte şi creaturi de vis, pe un fundal muzical desprins din lumea lui Schubert, Purcell, Vivaldi sau Şostakovici. În opinia cronicarului de teatru de la ziarul „Le Matin", una dintre numeroasele publicaţii străine care au elogiat această creaţie scenică, „Raoul" este pur şi simplu „întruchiparea iluziei şi inventatorul unui teatru oniric, fizic, animalier".

Copil-minune şi magician

Datorită părinţilor săi, Jean-Baptiste Thierrée şi Victoria Chaplin (sora lui Geraldine Chaplin), întemeietori ai Circului Bonjour, James Thierrée a crescut printre acrobaţi. A absolvit cursuri de actorie la instituţii renumite, printre care Piccolo Teatro din Milano şi Conservatoire National Supérior d'Art Dramatique de la Paris. La numai 15 ani l-a jucat pe Ariel în „Prospero's Books", filmul lui Peter Greenaway, iar în 1998 şi-a creat propria companie de teatru, „La Companie du hanneton".

James Thierrée a cucerit publicul din lumea întreagă încă de la primul spectacol, o combinaţie de teatru, circ şi dans, pentru care a fost recompensat, în 2005, cu pres­ti­giosul premiu Adami. Un an mai târziu, în palmaresul lui s-au adăugat nu mai puţin de patru premii Molière, iar spectacolele concepute şi interpretate în ultimii ani i‑au confirmat talentul şi unicitatea.

"«Raoul» este povestea unui prinţ decăzut, fosilizat într-un turn. Într-o zi este atacat de cineva, nimeni altul decât el însuşi..."
James Thierrée
artist

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite