Iureş face "Elogiul nebuniei" la radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă premieră de teatru radiofonic va fi difuzată la Radio România Cultural, pe 7 octombrie. Spectacolul de teatru radiofonic "Elogiul nebuniei" de Dumitru Solomon va avea luni o audiţie cu

O nouă premieră de teatru radiofonic va fi difuzată la Radio România Cultural, pe 7 octombrie.

Spectacolul de teatru radiofonic "Elogiul nebuniei" de Dumitru Solomon va avea luni o audiţie cu public, la barul Hotelului Ramada-Majestic din Bucureşti. Ascultătorii se vor putea întâlni faţă în faţă cu Marcel Iureş, Dorina Lazăr şi Vlad Zamfirescu. Piesa va putea fi ascultată pentru prima oară la Radio România Cultural, pe 7 octombrie, de la ora 19,00.

Teatrul radiofonic a rămas un gen rafinat, în epoca imaginii, o desfătare pentru cei care vor să "vadă" un spectacol şi altfel, pentru că pe "scena" Teatrului Naţional Radiofonic, actorii urcă nemachiaţi, fără spadă sau togă, îmbrăcându-şi doar vocile în costumele personajelor.

Marcel Iureş, în rol de filosof

"Este o poveste despre gândurile şi ideile filosofului Erasmus din Rotterdam, o piesă de idei, care discută şi probleme actuale", spune regizorul piesei, Mihai Lungeanu. Marcel Iureş a acceptat imediat să joace în spectacol, fără să ridice pretenţii financiare de vedetă. "Singura motivaţie a actorilor care fac teatru radiofonic
este pasiunea, deoarece partea financiară e de trecut cu vederea. Sumele pe care le primesc actorii sunt doar onorifice.

Nu putem plăti efortul actorului. Există nişte plăţi care se fac în virtutea unor tradiţii de participare. Dar nimeni nu vine la radio pentru bani", spune Mihai Lungeanu. Din distribuţie fac parte Marcel Iureş, Vlad Zamfirescu, Mihai Dinvale, Dorina Lazăr, Ionuţ Kivu, Costina Ciuciulică şi Mihai Marinescu. Spectacolul va fi prezentat în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani", coordonat de Magda Duţu.

Cum se fac efectele speciale?

Tunetul, ploaia, scârţâitul uşii şi clinchetul veselei încă mai fac deliciul ascultăto-rilor de teatru radiofonic. Regizorii păstrează şi acum vechile tehnici prin care obţin efecte sonore, folosind computerul mai mult pentru a suprapune sunetele.

Zgomotele de fond se fac în timp real, în studio, odată cu vocea actorului, altele se reconstruiesc individual şi separat în faţa microfonului. "Teatrul radiofonic se <> cel mai bine cu ochii închişi. Am lucrat două săptămâni la adaptare, trei zile la repetiţie şi înregistrare, suprapunerea şi muzica ne-au mai luat încă o săptămână", declară regizorul Mihai Lungeanu.

Premiere noi, până la sfârşitul anului

"De două mii de ani" - Mihail Sebastian - dramatizare Doina Papp; 18 octombrie - 100 de ani de la naşterea scriitorului
"Profesorul" - Jean Pierre Dopagne
"Uzina" - Ascanio Celestini (în parteneriat cu Scène Nationale Orleans)
"Soluţii la solicitări singulare" - Dimitri Dimitriadis
"Fado şi Lis" - Fernando Arrabal
"Sectorul S" - Emanuel Pârvu
"Biografia lui Gavrilă Ogoranu" - Costin Manoliu
"Amadeo Modigliani - un înger cu chipul grav" - scenariu de Sanda şi Vasile Socoliuc
"Robinson Crusoe" - Daniel Defoe
"Dunărea albastră" - Florin Gabrea
Musicalul "Insula cu amintiri - Florin Piersic şi invitaţii săi" - de Cornel Udrea
Sitcom-ul "Niet Cafe" - Adrian Lustig

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite