VIDEO Iubirea secretă a lui Saddam Hussein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisoula Lampsos (58 de ani), fiica unei familii bogate din Grecia, a fost timp de 30 de ani amanta fostului dictator irakian. Cartea „Viaţa mea cu Saddam Hussein“, apărută la Editura Pandora M, este cronica unei relaţii interzise, construită din spaimă, speranţă şi deziluzie.

VEZI VIDEO AICI!

Născută în Beirut şi stabilită în Irak, Parisoula Lampsos l-a cunoscut pe Saddam la o petrecere, pe când avea doar 16 ani, în august 1968.

Mai citeşte şi:

Dictatorii lumii îşi fac propagandă în SUA

Era doar o fetiţă drăguţă, din înalta societate a Bagdadului, care provenea dintr-o familie creştin-ortodoxă. Saddam avea în jur de 30 de ani şi provenea dintr-un mediu radical diferit. Dusese o viaţă modestă, într-un sat de lângă Tikrit, la nord de Bagdad. Mama Parisoulei s-a referit toată viaţa la momentul întâlnirii dintre fiica ei şi Saddam ca la „clipa fatală".

Romanticul Saddam

„Aveţi ochi de animal. Aveţi o privire rece". Este primul lucru pe care curajoasa puştoaică i l-a spus tânărului cu ochi căprui şi căutătură „metalică". Saddam a izbucnit în râs, deşi era renumit pentru firea sa violentă. Parisoula nici nu ştia pe cine are în faţă; se temea doar ca mama ei să nu afle că a dansat în seara aceea. Aşa a început totul.

Jurnalista Lena Katarina Swanberg a ajutat-o pe Parisoula Lampsos să dea o formă literară amintirilor ei şi, după sute de întâlniri şi interviuri, a scris povestea celei supranumite „Prinţesa Bagdadului".

Parisoulei i s-a părut întotdeauna că denumirea „amanta lui Saddam" este degradantă şi umilitoare şi a ales să explice care a fost situaţia adevărată, arătând că şi un om capabil de gesturi oribile este apt să iubească.

Saddam a ameţit-o cu petreceri fine, la care se asculta Elvis Presley, Paul Anka şi se bea Martini şi Coca-Cola, i-a oferit trandafiri roşii şi aşternuturi fine şi a lăsat-o să creadă că este unică în viaţa lui, deşi prin patul său treceau nenumărate alte femei. Saddam îi zicea deseori „shaqra" („blondină", în limba arabă), acestei prime femei căreia îi spusese „te iubesc".

Relaţia lor a avut sincope, iar Parisoula a încercat să-şi refacă viaţa, căsătorindu-se cu Sirop Iskandarian. Dar dictatorul irakian, care a devenit preşedinte în 1979, nu a uitat niciodată că are o amantă „pusă deoparte". Îi amintea întotdeauna că o supraveghează permanent şi ştie unde este şi ce face, iar răzbunarea lui a venit repede.

Abuz de putere

Într-o seară, într-un discurs televizat, Saddam Hussein a citit numele unor familii irakiene bogate, ale căror proprietăţi urmau să fie predate statului. În capul listei se afla numele lui Sirop Iskandarian. Printr-un minim gest de putere, Saddam le-a confiscat casa în care locuiau. Pe domeniul lor şi-a construit propriul palat. Atunci, Parisoula s-a decis să-l caute şi să-l înfrunte, dar amantul ei i-a anulat orgoliul, flirtând din nou cu ea. Şi relaţia lor a reînceput. Şi a plouat din nou cu daruri pentru femeia pe care n-o uitase niciodată: rochii elegante, mâncare bună, maşini scumpe şi bijuterii. Au urmat clipe frumoase. Şi clipe de coşmar.

Viaţă dublă

„Cu cât ajungeam să-l cunosc mai bine pe Saddam, cu atât îmi dădeam seama mai tare că era însetat de sânge. Îl adulmecase cândva pentru prima dată şi, odată cu trecerea anilor, pofta lui de sânge sporea. Mă terifia lucrul ăsta. Ca să pot să dorm măcar şi câteva minute trebuia să fiu complet epuizată. Studiam mai multe limbi în paralel în timpul zilei, îngrijeam de copii serile, şi-apoi plecam să-mi petrec nopţile cu Saddam. (...) E ironic că tocmai americanii au vrut să scape de Saddam Hussein. El cu trabucurile sale cubaneze, cu whisky‑ul său american, cu pălăria sa de cowboy. Saddam admira tot ceea ce era american". Fragmente din cartea „Viaţa mea cu Saddam Hussein".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite