Istoria Bucureştiului în trei mandate de primari, cu Robert Turcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul jurnalist Robert Turcescu a lansat astăzi, 9 iunie, un volum despre Bucureşti şi despre istoriile oraşului, construit în trei episoade diferite, din istoria mai îndepărtată sau mai recentă a oraşului, cu ajutorul relatărilor din presa vremii

„Bucureştiul - chinurile şi facerea" este cel mai recent volum semnat de Robert Turcescu, o carte în care autorul alege să vorbească despre trei episoade diferite din viaţa oraşului în trei momente diferite, sub conducerea a trei primari diferiţi. Sunt luate în vizor sfârşitul secolului 19, când primar era Emilian Pake-Protopopescu, apoi anii '30 ai secolului trecut, în timpul mandatului lui Dem. I. Dobrescu şi mijlocul primului deceniu al secolului 21, când edilul capitalei era Adrian Videanu.

Bucureştean prin adopţie, Robert Turcescu îşi mărturiseşte de altfel dragostea pentru un Bucureşti care se dovedeşte însă prea puţin îngăduitor cu „oamenii care fac", după cum s-a exprimat el. „E uluitor că, la mai bine de un secol, când vine vorba despre presă, politică şi administraţie, lucrurile s-au schimbat foarte puţin sau aproape deloc. Cei trei primari despre care vorbesc în aceasta carte au fost înjurati, blestemaţi, defăimaţi şi singurul lor aliat în batalia cu istoria l-a reprezentat timpul. Numai timpul i-a «reabilitat» pe Pache Protopopescu şi pe Dem I. Dobrescu. Pentru Adriean Videanu probabil că mai e nevoie să treacă ceva timp...", a declarat Robert Turcescu.

Apărut la Editura Maşina de scris, volumul, care costă 17 lei, a atras numeroase personalităţi la lansarea care a avut loc la Librăria „Bastilia", din Piaţa Romană. Printre cei prezenţi s-au numărat Marie Rose Mociorniţă, consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, jurnalistul Ion Cristoiu, criticul literar Alex. Ştefănescu, dar şi fostul primar al Bucureştiului, Adrian Videanu.

Ion Cristoiu a declarat cu acest prilej că apreciază munca de cercetare a colegului său, pe care l-a numit „<<excepţia>>, într-o presă dominată de mediocritate".
„Presa e întotdeauna aceeaşi, adică scrie întotdeauna aiurea în raport cu realitatea. Ce nu mai suport la jurnalistul mediocru este că se dă victimă. Nici Caragiale nu suporta acest lucru. Adică, dacă te-ai uita la cum ţipă unii jurnalişti ar rezulta că ei sunt supravegheaţi, urmăriţi, o imagine de oameni mediocri", a spus el mai departe. „Robert Turcescu are curaj să arate că presa nu ştie să aprecieze mai ales oamenii care fac; are un curaj imens să scrie despre Adrian Videanu, eu nu aş fi avut acest curaj, mărturisesc, pentru că sigur-sigur, în proporţie de 99,99% se va spune că Robert a fost plătit de Videanu, aşa pe sub masă, cum se insinuează la noi. Dar Robert a avut curaj şi prin asta se arată că este un mare gazetar, pentru că un mare gazetar are curajul să înfrunte la un moment dat şi opinia publică".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite