„Ispita Cioran“, în călătorie spre Răşinari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectacol jucat cu casa închisă la Sibiu este cel al regizorului Gavriil Pinte, într‑un tramvai care duce spre locul de naştere al filosofului. În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurat între 27 mai şi 5 iunie, cel mai repede au fost epuizate biletele la spectacolul „Ispita Cioran“.

O încercare de biografie poetică după viaţa şi opera lui Emil Cioran - aşa îşi defineşte noul spectacol regizorul Gavriil Pinte, care a montat cea de-a doua producţie a sa într-un tramvai, la Sibiu, după modelul deja celebrului „Un tramvai numit Popescu".Dacă primul spectacol adus şi pus în scenă în 1997 cu trupa de la Sibiu, după ce funcţionarii culturali din Bucureşti l-au îngropat în Capitală, transpunea viaţa poetului Cristian Popescu, acum, în anul centenarului naşterii lui Emil Cioran (care a văzut lumina zilei pe 8 aprilie 1911 la Răşinari), regizorul a răspuns provocării de a reprezenta ispitele celui de-al doilea fiu al preotului Emilian Cioran.

Coasta Boacii, de neuitat

După ce a fost reprezentat în weekendul trecut, în debutul Festivalului de Teatru de la Sibiu, spectacolul va fi reluat vineri, de la ora 14.00, şi duminică, în ultima zi de festival, de la ora 12.00, însă cele 30 de locuri din tramvai de la fiecare reprezentaţie sunt deja epuizate, fiind un adevărat privilegiu să fii în tramvaiul cu „ispitele" lui Cioran. Până în 1924, când s-a mutat cu toată familia la Sibiu, Cioran a petrecut la Răşinari o perioadă edenică a traiului sănătos, în aer curat, şi a jocului în jurul Coastei Boacii.

Actorul Marius Turdean, în rolul lui Cioran  

Dealul din marginea de sat de un pitoresc aparte, pe care îl putem întrezări din tramvai, era rememorat cu nostalgie mai târziu, într-o scrisoare trimisă din Paris lui Constantin Noica: „A quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?".  Astfel, „Ispita Cioran",  proiect neconvenţional, experimental, alternativ, este un spectacol itinerant, care îşi propune să reconstruiască simbolic destrămarea paradisului de la Răşinari. Călătoria începe de la intrarea principală în Muzeul din Dumbrava Sibiului şi continuă, cu opriri scurte, de-a lungul Pădurii Dumbrava, de o frumuseţe mirifică, până în satul lui Cioran, unde locuitorii aşteaptă aplaudând tramvaiul de poveste. 

În timp ce actorul Marius Turdean îl întruchipează extraordinar pe contorsionatul scriitor, cu toate contradicţiile sale, actorii prezintă călătorilor, la câteva popasuri, scripeţi agăţaţi de crengi cu sperietori şi porumbei împăiaţi, cruci atârnate de copaci, arderi la propriu ale unor universuri iluzorii, metamorfozându-se în stihii îmbrăcate în pardesie negre.

image

Dincolo de clişee

Spectacolul surprinde naşterea, copilăria, izgonirea de acasă, înaintarea în vârstă sau dragostea târzie a scriitorului pentru Friedgard Thoma, dar şi angoasele apropierii morţii. Regia, scenariul şi coloana sonoră poartă semnătura lui Gavriil Pinte, iar scenografia a fost realizată de Roxana Ionescu, ca şi la celelalte spectacole ale regizorului: „Un tramvai numit Popescu" şi „Astăzi nu se fumează" (pe texte de Iustin Panţa şi Mircea Ivănescu, pus în scenă în 2008 tot la Sibiu).

„Tramvaiul era cel mai poetic mijloc de transport în care puteam transpune biografia lui Cioran. Spectacolul este o călătorie fictivă, despre imposibila sa întoarcere la Răşinari", a subliniat regizorul Gavriil Pinte.„Am făcut un scenariu care să demonteze prejudecăţile despre Cioran, pentru că există multe clişee privind personalitatea scriitorului. Cioran nu era ateu, nu era apologetul sinuciderii", a explicat regizorul, aducând în sprijinul afirmaţiilor sale citate din „Caiete", mai puţin cunoscute.

"Tramvaiul era cel mai poetic mijloc de transport în care puteam transpune biografia lui Cioran.''
Gavriil Pinte regizor

Recomandări din Fits

Astăzi

- Ora 19.00 „Opinia publică", regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca"
- Ora 22.00 „There was Andrej Andrej Andrej" / „A fost odată Andrej Andrej Andrej", regia Monika Strzępka, Szaniawski Theatre in Wałbrzych, Polonia,  Hala Simerom

Mâine

- Ora 21.00  „ÎnTimP", Compagnia Pal Frenak, Ungaria/ Franţa, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu

Vineri

- Ora 22.00 „Faust", regia Silviu Purcărete, Hala Balanţa din Sibiu

Sâmbătă

- Ora 19.00 „D'ale carnavalului", regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Radu Stanca" Sibiu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite