Isadora şi Esenin dansează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Morgenstern şi Mihai Smarandache aduc, în premieră, pe 8 şi 9 februarie, pe scena de la Teatrul Odeon, tulburătoarea poveste a dansatoarei Isadora Duncan.

„Când Isadora dansa" este premiera cu care Teatrul Odeon din Bucureşti începe anul 2012, aducându-i pe scenă, în regia lui Răzvan Mazilu, pe Maia Morgenstern şi Mihai Smarandache. Pe 8 şi 9 februarie, cunoscuta piesă „Când Isadora dansa" a lui Martin Sherman se va juca pentru prima dată  la Sala Majestic a Teatrului Odeon din Bucureşti. Important dramaturg şi scenarist american, Martin Sherman a devenit celebru odată cu nominalizarea la Premiul Pulitzer şi, mai ales, când a primit, în 1979, Premiul Tony pentru piesa „Bent".

Poezia şi dansul, iubire devoratoare

După ce, în 2009, Răzvan Mazilu a pus în scenă acelaşi text la Teatrul Meli din Atena, cunoscutul dansator şi coregraf propune acum o variantă a piesei lui Sherman şi pe o scenă românească. Textul spune povestea deopotrivă emoţionantă şi amuzantă, a Isadorei Duncan, care în anul 1923, se afla la Paris, falită şi fără casă, prinsă într-o căsătorie tumultuoasă cu poetul rus Serghei Esenin, dar convinsă în continuare că poate oferi frumuseţe omenirii prin dans. Pasiunea devoratoare a lui Serghei şi a Isadorei, un joc în care doi artişti celebri s-au lăsat furaţi şi chinuiţi de ei înşişi, este firul pe care se bazează montarea de la Odeon.

Dansatoarea care a schimbat regulile în lumea baletului clasic, fapt pentru care a fost blamată şi a părăsit America, stabilindu-se în Europa, este considerată o precursoare a dansului modern. Ea a uimit la acel moment, în primele decenii ale secolului XX, prin nonconformismul ei. Piesa lui Martin Sherman urmăreşte o perioadă din ultimii ani de viaţă ai artistei, surprinzând felul în care dragostea distrugătoare dintre cei doi o face să fie din start sortită eşecului.

Din distribuţia spectacolului, alături de Maia Morgenstern şi Mihai Smarandache, mai fac parte Rodica Mandache, Oana Ştefănescu şi Mircea Constantinescu, iar decorul este semnat de Mihai Păcurar. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite