Iris, sămânţă de scandal între editurile de la Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de rock.Editura RAO a lansat, miercuri seara, antologia "1001 de albume de ascultat într-o viaţă", promovată printr-un concert Iris. Trupa ar fi trebuit să cânte în jur de 20 de minute, dar

de rock.
Editura RAO a lansat, miercuri seara, antologia "1001 de albume de ascultat într-o viaţă", promovată printr-un concert Iris. Trupa ar fi trebuit să cânte în jur de 20 de minute, dar recitalul a durat aproape 40, lucru care a dat bătăi de cap organizatorilor târgului. Editura Paralela 45 are standul situat chiar lângă RAO. La ora 18,30, aici erau programate două lansări - "Opere", de Leonid Dimov şi "Wiener Walzer", de Mircea Ghiţulescu, dar decibelii din boxe au alungat publicul potenţial. "A fost imposibil de ţinut lansarea în acest context de maximă gălăgie în târg. Am renunţat la organizarea ei, pentru că nu se auzea nimic. Târgul nu e un spaţiu de concert, care nu a făcut decât să blocheze circulaţia. Nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva. Se perseverează în această concurenţă neloială. Vinovaţi sunt cei care nu au putut estima că evenimentul va bloca lucrurile sau cei care au făcut deliberat acest lucru", ne-a declarat Lucian Pricop, director editorial Paralela 45.
"Târgul nu este o farmacie"
Directorului executiv al Târgului Gaudeamus, Vladimir Epstein, îi pare rău că spiritele s-au încins: "Regret că unii dintre expozanţi au fost deranjaţi de acest eveniment. Pe de altă parte, este un târg de carte, nu este o farmacie. Publicului i-a plăcut şi s-a entuziasmat. Poate că au greşit ca lungime, pentru că ei m-au anunţat că e vorba de un concert de 20 de minute şi cu boxele date la minimum. Asta am acceptat. Poate că nu e în regulă că s-au dus peste. E adevărat, s-a născut o atmosferă de entuziasm. Judecătorul major este publicul, iar acesta a reacţionat foarte bine, venind special pentru lansare. Nu cred că a fost o capcană prin care acesta să fi fost furat de la alţi expozanţi. şi la alte târguri de carte din ţările civilizate se întâmplă lucruri mult mai sonore şi mai dure. Nu suntem într-un spaţiu uscat, auster, incolor, inodor, ci la un târg". 8.500 de persoane au vizitat târgul în prima zi.
RAO nu se consideră vinovată
Ilieş Câmpeanu, redactor-şef al Editurii RAO, consideră că "este normal ca fiecare editor să-şi promoveze lucrările într-un mod propriu, care să reprezinte un eveniment. Mi s-a comunicat că organizatorii au pus Sala de Marmură la dispoziţia celor care organizau evenimente simultane. Unii colegi editori care au fost deranjaţi de lansarea noastră puteau evita acest lucru, fie folosind alternativele oferite, fie punându-şi respectivele lansări la alte ore care să nu corespundă cu a noastră. Noi suntem dispuşi oricând să participăm la asemenea evenimente organizate de alte edituri. Pe mine nu m-ar deranja, cu condiţia ca acestea să fie anunţate din timp, aşa cum am făcut noi. Aş avea grijă să nu planific ceva în acelaşi moment. Înţeleg că lansarea a şocat, pentru că a fost un eveniment în premieră. Miniconcertul s-a desfăşurat în parametrii cât se poate de civilizaţi".

Pleşu scrie despre bucurie
Andrei Pleşu a lansat, ieri, cea mai recentă carte a sa apărută la Humanitas: "Despre bucurie în Est şi în Vest şi alte eseuri", ce cuprinde patru conferinţe ţinute în străinătate. Textele se referă la teme pe care autorul le consideră foarte prezente în lumea de azi: toleranţa, problema elitelor, a ideologiilor şi bucuria. În prezentarea pe care i-a făcut-o lui Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu a subliniat împrejurările excepţionale în care au avut loc conferinţele. Faptul că, spre exemplu, una din ele a constituit deschiderea festivalului Mozart de la Salzburg, prilej cu care sunt invitate cele mai mari personalităţi culturale europene. Amândoi vorbitorii au pledat pentru audio-book - un produs mediatic prea puţin cunoscut astăzi. "Este cel mai frumos cadou pe care îl poţi face cuiva" a spus Liiceanu. El a lansat cu aceeaşi ocazie o seria de audio-book-uri editate de Humanitas, CD-uri pe care sunt înregistrate cărţi de proză ori poezie citite fie de autori fie de cunoscuţi actori. (Marius Vasileanu)

Cad recordurile
În jur de 12.500 de vizitatori au trecut, joi, pragul Târgului Gaudeamus de la Romexpo, ceea ce reprezintă "o creştere semnificativă" faţă de ziua de debut şi de cea de-a doua zi a ediţiei precedente. În prima zi, numărul vizitatorilor a fost de 8.500. Anul trecut, 87.000 de vizitatori au fost la Gaudeamus. De data aceasta, organizatorii speră ca 100.000 de oameni să ajungă la târg.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite