Iosif Sava. Prin muzică, la stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A realizat emisiuni de radio şi de televiziune şi a fost una dintre vocile mari ale criticii muzicale. Luni se împlinesc zece ani de la dispariţia sa Cunoscutul muzicolog Iosif Sava,

A realizat emisiuni de radio şi de televiziune şi a fost una dintre vocile mari ale criticii muzicale. Luni se împlinesc zece ani de la dispariţia sa

Cunoscutul muzicolog Iosif Sava, decedat pe 18 august 1998, la vârsta de 65 de ani, va fi comemorat luni, de la ora 8.30, la Sinagoga Mare din Bucureşti.

Criticul muzical Oltea Şerban-Pârâu a declarat că Iosif Sava a reprezentat pentru generaţii întregi de "nemuzicieni" contactul real şi "indiscutabil plin de savoare" cu muzica clasică.

În opinia criticului, marele muzicolog ştia "ca nimeni altul ca, printr-un joc al provocărilor cu invitaţii lui, să atragă, să incite, să facă - pe oricine îl asculta sau vedea - să devină curios faţă de domeniul pe care Iosif Sava îl slujea".

"Aceasta era muzica clasică. Din păcate, deşi mulţi ar vrea, nimeni nu a <> darul comunicării pe care îl avea el. Culturii române îi lipseşte Iosif Sava. Şi spun <> , pentru că în nicio altă ramură a acesteia nu există în acest moment o persoană de talia lui, cu un imens talent al comunicării, atât de consecvent şi perseverent", a spus Oltea Şerban-Pârâu.

Iosif Sava s-a născut la Iaşi, pe 15 februarie 1933. A urmat studii la Conservatorul Municipal, între 1944 şi 1945, la Academia de muzică George Enescu, între 1945 şi 1947, la Institutul de Artă, între 1947 şi 1949, şi la Liceul de Artă, între 1949 şi 1951.

Muzicianul-filosof

La 29 de ani, a început cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, iar în 1951 s-a înscris şi la Facultatea de Filosofie de la Universitatea din Bucureşti, fiind licenţiat în 1955.

În 1972 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar între 1974 şi 1987 a cântat la clavecin şi la pian, în cadrul unor formaţii de muzică precum Ars Rediviva, Quodlibet Musicum şi Consortium Violae.

Comentator împătimit

Vocea, atitudinea şi erudiţia lui s-au impus la Societatea de Radio şi în Televiziunea Română, unde s-a arătat pasionat de comentarea fenomenului muzical şi a realizat emisiuni ca "Invitaţiile Eutherpei", "Cronica muzicală" şi "Viaţa muzicală în actualitate".

În 1980 şi-a început activitatea în televiziune, pe programul 2 al TVR, unde a realizat emisiunea săptămânală "Serata muzicală TV", care a fost scoasă din grila de programe în 1985. În 1990, Iosif Sava şi-a reluat emisiunea, structurată, de această dată, sub forma unui forum de dezbateri între oamenii de cultură. Tema centrală era tot muzica, însă nu lipseau trimiterile la problemele sociale şi politice ale vremii.

"De la musique, avant toute chose"

Seria emisiunilor a fost întreruptă în mai 1998, dar Iosif Sava a trecut la postul "PRO TV" pentru a-şi continua activitatea. În luna iunie a aceluiaşi an a încheiat un contract cu postul "Acasă TV", pentru o nouă emisiune, "Salonul muzical Acasă - Lista lui Sava". A publicat peste 6.000 de articole şi 44 de cărţi, dintre care 35 despre muzică.

O ocluzie intestinală l-a determinat, pe 12 iulie 1998, la ora 18.30, să se interneze de urgenţă în Clinica de Chirurgie din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti. A fost operat, însă, deşi intervenţia chirurgicală a reuşit, o infecţie postoperatorie, dobândită în clinica de chirurgie, i-a provocat moartea pe 18 august 1998.

O şcoală îi poartă numele

În 2005, Şcoala de muzică şi de arte plastice nr.1, din Bucureşti, a primit numele de "Iosif Sava". Tot în memoria regretatului muzicolog, îi poartă numele piaţa aflată la intersecţia străzilor Dr. Sion, Şipotul Fântânilor, Ion Brezoianu şi Poiana Narciselor, unde a fost amplasat şi un bust al lui Iosif Sava.

Muzicologul a obţinut numeroase premii, printre care Premiul pentru activitatea deosebită de critic muzical, în 1983, şi Premiul Centrului Internaţional Ecumenic pentru Dialog Spiritual "Pamfil Şeicaru", în 1996.

Culturii române îi lipseşte Iosif Sava. Şi spun <> , pentru că în nicio altă ramură a acesteia nu există în acest moment o persoană de talia lui, cu un imens talent al comunicării, atât de consecvent şi perseverent.
Oltea Şerban-Pârâu, critic muzical

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite