Iordache, un actor grăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admiratorii maestrului Ştefan Iordache îşi pot lua rămas bun de la el, astăzi, la Teatrul Naţional, unde trupul neînsufleţit este depus, între orele 9.00 şi 13.00. Funeraliile vor avea loc mâine la ora 14.00  la Gruiu, unde artistul a dorit să fie înhumat. Iordache locuia în comuna Gruiu, aflată lângă Snagov.

Pierderea suferită de teatrul românesc este resimţită şi de generaţia tânără de actori. Marius Florea Vizante, Monica Davidescu şi Marius Manole povestesc ce au învăţat de la maestru.

“Însemna incredibil de mult. Era şi este în continuare un reper important pentru teatrul românesc. Am colegi care încercau să-i imite stilul, deşi era inimitabil. El nu făcea parte dintr-o generaţie propriu-zisă, a ieşit din tipare, presupun că de asta ne-am simţit atât de aproape de el”, mărturiseşte Marius Manole, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

“E foarte greu de zis ceva acum. Pe mine m-a influenţat mult povestea lui de viaţă. A fost răsfăţat de viaţă pentru că a avut şansa de a se lansa alături de nume mari ale filmului şi teatrului, iar asta l-a făcut să dea tot ce avea mai bun.  A fost un om de caracter”, mărturiseşte Marius Florea Vizante.

Monica Davidescu vorbeşte despre Iordache din timpul filmărilor la “Ticăloşii” cu nostalgie. „Mă simţeam ca un pitic în grădina cu comori. Pe noi ăştia mai mici ne-a lăsat fără cuvinte, mai aveam foarte multe de învăţat de la el”, adaugă Monica Davidescu.

Amintiri din comunism

Toni Grecu a lucrat împreună cu regretatul actor înainte de anii ’90.  “A fost actorul român care m-a influenţat cel mai tare, nu-mi ajunge timpul să vorbesc despre el. Prin Ştefan Iordache am avut cea mai intimă experienţă cu teatrul românesc, pe care, sincer, nu cred că mai am cum să o repet.

Nu cred că va veni cineva din spate care să reuşească să-l egaleze pe Ştefan Iordache. Am făcut împreună în 1988 un «one- man show», o piesă aspră care a fost ultracenzurată pentru curajul ei de-a spune lucrurilor pe nume. Piesa dura două ore şi jumătate, timp în care acesta era singur pe scenă şi făcea publicul să râdă, să urle, reuşea să-l mânieze, să-l facă să tacă cu subînţelesuri şi într-un final, să-l şi-l subjuge. Este o adevărată pierdere”, spune Toni Grecu.

Teatrul Naţional îşi ia rămas bun de la actorul Ştefan Iordache

„O veste cumplită s-a abătut în zi de duminică şi de sărbătoare, Înălţarea Sfintei Cruci, asupra teatrului românesc. Ştefan Iordache, marele artist Ştefan Iordache, a încetat din viaţă“, spune un comunicat al Teatrului Naţional Bucureşti. „Suferea de mai multă vreme de o boală incurabilă, dar, cu o demnitate, cu o nobleţe şi cu o discreţie absolute, a sfidat suferinţa, a urcat pe scenă şi s-a dăruit publicului cu energia omului aflat în cea mai bună formă“, transmite instituţia condusă de Ion Caramitru.

image

Mai aveam foarte multe de învăţat de la Ştefan Iordache

image



Monica Davidescu, actriţă

image

Prin Ştefan Iordache am avut cea mai intimă experienţă cu teatrul românesc, pe care, sincer, nu cred că mai am cum să o repet

image



Toni Grecu, om de televiziune

image

Am colegi care încercau să-i imite stilul, deşi era inimitabil

image



Marius Manole, actor

image

E foarte greu de zis ceva. Pe mine m-a influenţat mult povestea lui de viaţă. A fost un om de caracter.

image



Marius Florea Vizante, actor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite