Ion Cristoiu şi-a lansat două cărţi la Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumele de proză „Mascarada de la Cotroceni“ şi „Rolul sînilor în presa liberă“ au fost prezentate, la standul Editurii Adevărul, de Grigore Cartianu, în faţa unei numeroase asistenţe. Cărţile lui Ion Cristoiu pot fi achiziţionate la preţul de 28 de lei, respectiv 26 de lei, la Târgul de Carte Bookfest, care are loc până duminică, la Romexpo.

Lansarea celor două volume recente ale scriitorului şi publicistului Ion Cristoiu - „Mascarada de la Cotroceni" şi „Rolul sînilor în presa liberă" - s-a bucurat de o afluenţă remarcabilă de public, părând să sfideze apatia care domneşte, în general, la celelalte standuri ale târgului. Printre participanţi s-au remarcat prozatorul şi dramaturgul Eugen Şerbănescu, director al Centrului Naţional al Cinematografiei, sau poetul şi publicistul Liviu Capşa. Lansarea s-a bucurat şi de prezenţa a numeroase figuri din presă, care şi-au făcut, pe vremuri, „ucenicia" la publicaţiile lansate de Cristoiu în anii '90.

„Marele eveniment este că Ion Cristoiu lansează astăzi două cărţi, o treabă care se întâmplă mai rar", a deschis lansarea, la ora 14.00, Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul". „De obicei, un scriitor, când gândeşte o capodoperă, aşteaptă mai mulţi ani. Şi Ion Cristoiu gândea aşa, dar şi-a dat seama, între timp, că presa este efemeră şi că aceste lucruri, cărţile, sunt singurele care rămân, după ce noi nu vom mai fi, pe undeva, în nişte biblioteci, poate şi în memoria şi sufletele cititorilor", a continuat Grigore Cartianu, care a spus că aceste cărţi vor fi dovada „că a existat un mare ziarist şi scriitor: Ion Cristoiu".

Comentarii „magnetice"

„Cele două cărţi sunt situate pe două pârtii diferite", a punctat Cartianu: „Mascarada de la Cotroceni" (subintitulată „proză politică") este o carte de gazetărie şi istorie, cuprinzând editoriale publicate în perioada 16 octombrie 1991 - 11 noiembrie 1992 în „Expres Magazin" şi „Evenimentul zilei", iar „Rolul sînilor în presa liberă" este un volum de „proză pură", prin care autorul ridiculizează cu umor viciile societăţii contemporane. Grigore Cartianu a semnalat că cele două cărţi ale lui Ion Cristoiu vin în continuarea altor volume ale scriitorului, publicate la Editura Adevărul Holding: „Mascarada de la Cotroceni" se află în prelungirea altei cărţi de editoriale, „O lovitură de stat prost mascată" (cu un mare succes, a rea­mintit Cartianu), care acoperea perioada 19 ianuarie 1990 - 9 octombrie 1991, iar „Rolul sînilor în presa liberă" continuă volumul de proză satirică „Găina fără bilet".

„Sute de mii de oameni citeau în anii '90 acele comentarii, care aveau un mare magnetism. După atâţia ani, ne dăm seama că «magnetul» era vectorul literar din gazetăria domnului Cristoiu", a explicat Grigore Cartianu. În ceea ce priveşte al doilea volum lansat ieri, în opinia vorbitorului, „Ion Cristoiu a renunţat la încrâncenarea din anii '90 şi posedă o detaşare care îi trădează înţelepciunea". În încheierea intervenţiei sale, Grigore Cartianu a mulţumit celor prezenţi şi a spus că aceştia sunt mulţi pentru un târg de carte pe care, altfel, l-a definit ca fiind „destul de trist".

Ironie şi detaşare

„Eu fac presă încă din 1968", a precizat Ion Cristoiu, care a mai spus că aceasta este ultima carte de editoriale politice pe care o scoate, pentru că, „începând din 1992, viaţa politică intră în rutină". Cristoiu a glosat şi el asupra „efemerităţii presei", salutând lansarea acestei teme de către antevorbitorul său: „În momentul în care nu vom mai avea energie electrică, toate «capodoperele» de pe internet vor dispărea. Mai există pergamente, manuscrise, cărţi de acum sute de ani. În situaţia respectivă, se va mai găsi o bibliotecă şi o lumânare, pentru a citi pe Shakespeare", a punctat vorbitorul.

„Relaţia unui scriitor cu o carte este asemănătoare cu relaţia dintre un bărbat tânăr şi o tânără", a mai explicat Cristoiu, care a confirmat că atitudinea sa actuală, ironică şi detaşată, este expresia unei înţelepciuni câştigate în timp. „Poate ar fi bine să fiu mai tânăr şi mai entuziast", a glumit autorul, care a reamintit că a trăit şi comentat evenimente, precum Revoluţia sau loviturile de stat, pe care generaţia tânără nu mai are cum să şi le imagineze.

Evenimentele „Adevărul" continuă

În încheiere, Ion Cristoiu a anunţat că a acceptat oferta Editurii Adevărul de a-i publica monumentala „Istorie a literaturii române proletcultiste" (1.400 de pagini), scrisă în anii '80, dar rămasă în manuscris, şi că acum lucrează la minime retuşuri asupra textului.

Seria evenimentelor de la standul Editurii Adevărul continuă astăzi, la ora 13.00, când Grigore Cartianu şi Ion Cristoiu vor prezenta volumul „România 1989. Autopsia unei revoluţii eşuate", de Gago Malgosha şi Willy Golbérine (preţ 24 de lei) şi mâine, la ora 10.30, când Tudor Plăiaşu, ilustratorul volumului „Toto şi Lulu", le va realiza gratuit portretele copiilor prezenţi la standul editurii.

"Relaţia unui scriitor cu o carte este asemănătoare cu relaţia dintre un bărbat tânăr şi o tânără."
Ion Cristoiu
publicist

"Sute de mii de oameni citeau în anii '90 acele comentarii, care aveau un mare magnetism. După atâţia ani, ne dăm seama că «magnetul» era vectorul literar din gazetăria domnului Cristoiu."
Grigore Cartianu
jurnalist

Oltenia, Berlin şi Facebook

Ieri, în jurul prânzului,  Pavilionul expoziţional Romexpo era animat de vizitatori mai mulţi decât miercuri şi joi, primele două zile de Bookfest 2011. Cu toate acestea,  vânzările nu reflectă un interes crescând sau cel puţin constant pentru carte, afirmau editorii la unison. Deşi editurile participante propun reduceri semnificative de preţ şi oferte promoţionale, cumpărătorii au fost rezervaţi până acum. Printre genurile cele mai căutate în aceste zile s-au numărat literatura fantasy, eseistica sau ficţiunea pentru adulţi, în special titluri semnate de scriitori contemporani de top, printre care Amos Oz şi Haruki Murakami.

La standurile expozanţilor au avut loc ieri mai multe lansări şi manifestări decât în zilele precedente, urmând ca ritmul lansărilor şi al dezbaterilor să se intensifice azi şi mâine. La ora 12.00, standul Editurii Rao a găzduit lansarea volumului „Istoria Olteniei", de Alex Mihai Stoenescu. Convins că „realitatea istorică este mult mai interesantă decât orice manifestare de patriotism local", istoricul a ales rigoarea ştiinţifică.

Potrivit autorului, prezent la eveniment, studiul sintetizează întreaga istorie a acestui teritoriu, începând de la cele mai vechi urme preistorice şi ajungând până în 1989, iar aproape fiecare capitol ia în discuţie o controversă. Volumul pune în lumină personalităţi care au marcat istoria Olteniei şi propune, de asemenea, un portret generic al olteanului, căruia îi este dedicat un capitol special. „Este o carte foarte dificilă, scrisă cu multă bucurie şi satisfacţie. Pe măsură ce făceam documentarea, am descoperit marile surprize şi frumuseţi ale Olteniei", a explicat Alex Mihai Stoenescu, înainte de a acorda autografe.

În cursul după-amiezei, atât scriitorii români, cât şi autorii străini editaţi în România au beneficiat de lansări. Seria de autor dedicată Martei Petreu a fost lansată la Polirom, iar Editura Cartea Românească a prezentat „Berlinul meu e un monolog", cea mai recentă carte a Norei Iuga. Intitulată „Cartea feţelor. Revoluţia Facebook în spaţiul social", cercetarea lui Alexandru Brăduţ Ulmanu a beneficiat de o lansare la standul Humanitas.

Cărtărescu, murakami sau Houellebecq

Bogat în manifestări, programul de azi include câteva dezbateri cu scriitori din Ungaria, invitata specială a ediţiei din acest an a Bookfest, şi foarte multe lansări de carte. Mircea Cărtărescu îşi va prezenta volumul „Zen. Jurnal 2004-2011", la Humanitas, iar Adrian Georgescu îşi face debutul în literatură cu „Câteva sfârşituri de lume", carte tipărită la aceeaşi editură. Ioana Pârvulescu îşi va lansa un nou studiu despre Caragiale şi lumea lui, iar la Editura Polirom vor fi prezentate cele mai recente cărţi semnate de Haruki Murakami şi Michel Houellebecq. Editura Paralela 45 organizează un eveniment dedicat poetului Mircea Ivănescu, iar Editura Trei lansează „Alte camere, alte glasuri de ieri", de Alex. Leo Şerban, volum de poeme postume.

Astăzi, la Bookfest

Unde:
Complexul expoziţional Romexpo
Program: 10.00 - 22.00
*Intrarea este liberă

- 11.00, Scena Arena: dialog între scriitorii Attila Bartis şi Filip Florian despre literatură şi viaţă

- 12.00, stand Polirom: lansarea seriei de autor „Gellu Naum", prezentată de Simona Popescu

- 12.00, stand Editura Trei: lansarea volumului de poezii „Alte camere, alte glasuri de ieri", de Alex. Leo Şerban, la care sunt invitaţi Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Svetlana Cârstean, Magdalena Mărculescu.

- 13.00, stand Adevărul Holding: lansarea volumului „România 1989. Autopsia unei revoluţii eşuate", de Malgosha Gago şi Willy Golbérine, prezentat de Grigore Cartianu şi de Ion Cristoiu

- 13.00, Scena Agora: Dezbaterea „Manifestul cărţii de Vasile Ernu - o fotografie mişcată a culturii scrise din România?", moderată de Claudiu Istrate. Invitat: Vasile Ernu

- 13.00, stand Polirom: lansarea romanului „1q89", de Haruki Murakami, prezentat de Bogdan-Alexandru Stănescu şi Florin Iaru

- 14.00, stand Humanitas: lansarea volumului „Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale", de Ioana Pârvulescu, la care participă autoarea, Mircea Vasile, Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu

- 14.30, stand Humanitas: lansarea volumului „Omul este un mare fazan pe lume", de Herta Müller, în prezenţa Denisei Comănescu şi a Simonei Kessler. Actriţa Maia Morgenstern va citi fragmente din carte

- 14.30, stand Polirom: lansarea romanului „Nopţile Patriarhului", de Tatiana Niculescu-Bran, prezentat de Bianca Burţa-Cernat şi de Lucian Dan Teodorovici

- 15.00, stand Humanitas, lansarea volumului „Câteva sfârşituri de lume", de Adrian Georgescu, la care vor participa autorul, Radu Paraschivescu şi Andi Moisescu

- 17.00, stand Paralela 45: prezentarea seriei aniversare „Mircea Ivănescu - 80", la care participă Al. Cistelecan şi Mircea Martin

- 17.30, stand Humanitas: lansarea volumului „Zen. 2004-2011", de Mircea Cărtărescu

- 18.30, stand Polirom: lansarea romanului „Harta şi teritoriul", de Michel Houellebecq, prezentat de Daniel Nicolescu şi de Bogdan-Alexandru Stănescu

Noutăţi „Adevărul“

La prezenta ediţie a Bookfest Editura Adevărul Holding le propune cititorilor mai multe volume noi, care pot fi achiziţionate de la standul din Pavilionul Romexpo până duminică inclusiv, la preţuri promoţionale.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite