Ion Cristoiu: "Trăim azi sub tirania vorbei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La standul Editurii Adevărul a avut loc lansarea cărţii lui Ion Cristoiu "Adevărata moarte a lui Carol II", la care au luat parte autorul şi Cozmin Guşă

"Momentul cel mai greu al vieţii mele este lansarea unei cărţi", a decalarat Ion Cristoiu cu prilejul lansării volumului "Adevărata moarte a lui Carol al II-lea", care s-a desfăşurat la standul Editurii Adevărul, unde autorul acordă în cursul zilei de astăzi autografe.

"Titlul cărţii e titlul unui eseu", a spus Ion Cristoiu, care a vorbit despre una dintre preocupările lui constante din ultimii ani, şi anume căderea de la putere. "În acest eseu este vorba despre iluziile unui om căzut de la putere. Şi e un eseu tragic, pentru că fostul suveran nu realiza că nu mai e în jocuri."

Autorul a vosrbit totodată şi despre una dintre dezvăluirile senzaţionale din acest text, faptul că Regele Carol al II-lea se oferise la acel moment al istoriei să accepte toate condiţiile şi armistiţiile, "era capabil să dea şi jumătate de ţară, ca să se întoarcă".

Dar, după spusele autorului, eseul care ar fi trebuit să dea titlul volumului este "Dictatura trăncănelii". "E un nărav al poporului român, care-l enerva teribil pe Caragiale şi care domină politica şi talk-show-rile de astăzi."

"Trăim şi astăzi sub tirania vorbei", a mai spus Ion Cristoiu, "vorba umflată şi seacă, ce se revarsă din show-urile tv, din ziare, din bloguri şi de pe site-uri... De la preşedinte la ultimul modist, toată lumea vorbeşte şi-şi dă cu părerea despre orice, dar nimeni nu face nimic", a mai spus Ion Cristoiu.

Autorul a vorbit de faptul că înainte de 1989, în presă, deşi se spune că toată lumea repeta vorbele lui Ceauşescu, totuşi, atunci jurnaliştii se străduiau să fie măcar minim originali. Ceea ce nu se mai întâmplă astăzi.

În concluzie, Ion Cristoiu i-a invitat pe toţi cei prezenţi să citească această carte: "Este o carte de mare actualitate, deşi se referă la trecut."

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite