Ion Cristoiu: „Devin tot mai sceptic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul gazetar se reîntoarce la literatură, prin „Găina fără bilet“, o carte în care satirizează acid racilele societăţii româneşti de ieri şi de astăzi. Jurnalistul şi scriitorul Ion Cristoiu îşi lansează mâine, la ora 14.00, la Târgul de carte Bookfest, volumul „Găina fără bilet – proză satirică“, apărut la Editura Adevărul Holding.

Ion Cristoiu: Ce-ar trebui să-nveţe politicienii noştri de la Iisus

Ion Cristoiu: Cine i-a făcut pe comunişti glorioşi

Ce v-a făcut să scoateţi acum această carte şi ce aşteptaţi de la ea din punct de vedere al receptării?

Din 1992 n-am mai publicat o carte de proză, doar note de călătorie satirice şi eseuri pe teme de istorie. Iniţial mă angajasem la un proiect pe care mi-l propusesem încă înainte de 1989, de a publica o carte despre un sat imaginar, Vintileasa, şi mi-am dat seama că nu am timpul necesar pentru a face un roman. Am ales această formulă a prozei scurte, am mai publicat în diferite ziare o parte din ele. Efortul a fost de a le grupa, sub un anumit titlu.

Nu aştept nimic, pentru mine o carte pe care am terminat-o, care a apărut, e un obiect de care m-am despărţit; deja lucrez la o altă carte, la alte proiecte. Singura mea aşteptare ar fi ca cei care o citesc să râdă, în rest nu pariez nici pe primirea critică şi nici măcar pe primirea de către colegii mei.

Un Macondo pe dos

Aceste cărţi care apar la distanţă mare de timp pot constitui, totuşi, un univers coerent axat pe satul respectiv?

Proiectul acela cu Vintileasa îl voi face, un sat imaginar unde se petrec toate absurdităţile din România de ieri şi de azi, un fel de Macondo pe dos, cum au spus criticii primelor mele cărţi. De data aceasta, chiar dacă e cam acelaşi sat, nu mai e vorba de un loc anume. Acum, satul Vintileasa e chiar România, de dinainte de '89 şi de după '89, unde se petrec tot felul de lucruri absurde.

Cum v-au venit ideile acestor tablete, foarte multe centrate pe lumea televiziunii şi a mass-media în general?

Alex Ştefănescu observa în legătură cu cărţile mele de proză disponibilitatea mea pentru fantasticul absurd, pentru o anumită deraiere de la real...

Cam ca în Bulgakov?

Da, însă un Bulgakov mai puţin duios. Sigur, magistrul meu este Bulgakov, dar cred că cine citeşte cartea va observa şi o răutate de tip Hašek sau de proză satirică englezească, o răutate faţă de personaje. Din 1973 am scris zilnic o pagină de proză, în fiecare zi îmi fac norma: am un carneţel pe care-l port tot timpul la mine şi, din presă, din ce văd în realitate, îmi notez toate faptele absurde.

Sunt cu carneţelul la 2005, aşadar mai am cinci ani de transformat în proze. Sigur, o parte substanţială o reprezintă lumea televiziunilor, pe care am cunoscut-o foarte bine, pentru că mi se pare, pentru prozatorul satiric, lumea cea mai disponibilă, deoarece este lumea cea mai superficială şi cea mai absurdă. Aici, tot ce este viu, tot ce este omenesc devine artificial, devine exagerat, mecanic.

„Varza lui Stalin"

Ironizaţi chiar şi temuta Securitate...

Există, în carte, proze care se petrec şi înainte de 1989, în care sunt ridiculizate Securitatea şi Partidul. Eu am abordat Securitatea cu un ochi comic, cred că trebuie să ne despărţim de trecut râzând. Unele se petrec chiar în anii '50, cum ar fi „Varza lui Stalin", despre o varză care crescuse mai mare decât celelalte, conform învăţăturilor lui Stalin. Altele, foarte multe, după '89, satirizând excesele naţionaliste. În general, este viziunea unui sceptic. Mă descopăr, pe zi ce trece, nu numai în scris, tot mai sceptic faţă de ceea ce se întâmplă, nu numai în politică, dar şi în viaţă.

Dovadă de înţelepciune?

Nu, aş spune, lipsit de modestie, că-i o dovadă de talent. După părerea mea, scriitorul satiric este un scriitor prin excelenţă sceptic.

„Găina fără bilet" de Ion Cristoiu

- Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010
- 640 de pagini
- Preţ: 26 de lei
- Lansare Bookfest: mâine, ora 14.00, la standul Adevărul Holding

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite