Spectacol de adio al directorului Operei din Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul mandatului, directorul Operei din Viena a organizat o gală la care au participat nume sonore, precum Plácido Domingo şi Anna Netrebko. Pe scena Staatsoper, 52 de artişti faimoşi au cântat sâmbătă seară, timp de peste şase ore, arii din 38 de opere celebre, sub bagheta a 12 dirijori.

„A fost cel mai lung mandat din istoria Staatsoper, mai lung decât cele ale lui Gustav Mahler şi Herbert von Karajan la un loc", spune Costin Popa, singurul muzicolog român prezent sâmbătă seara la gala de adio al lui Ioan Holender de la Staatsoper din Viena.

Mai citiţi şi:

Traume şi fantezii la marginea deşertului

VIDEO „Aurora“ pleacă să cucerească Cehia

Directorul Operei de Stat, în vârstă de 75 de ani, a dorit ­să-şi marcheze sfârşitul mandatului de 19 ani la şefia prestigioasei instituţii, pe care o conduce din aprilie 1992, printr-o gală retrospectivă. Nume celebre, printre care soprana Anna Netrebko, tenorul Plácido Domingo, au cântat sâmbătă seară arii din opere faimoase   montate pe scena Staatsoper.

„Gala a durat nu mai puţin de şase ore, de la 18.30 la 24.30, fondurile au fost alocate copiilor străzii din Republica Moldova, iar artiştii au cântat fără onorariu", precizează Costin Popa, redactor-şef  al revistei „Melos". Pe o latură a Operei din Viena a fost amenajat un ecran imens în care sute de vienezi şi de turişti au putut urmări concertul în aer liber.

„Era Holender"

Sala a fost arhiplină, toate cele 1.700 de locuri ale Staatsoper fiind ocupate, iar după concertul maraton a fost dată o recepţie la care au participat în jur de 500 de invitaţi.

Au fost cântate nu mai puţin de 38 de arii din cele mai noi producţii ale „erei Holender", sub bagheta a 12 dirijori printre care, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Franz Welser Most, Simone Young, Bertrand de Billy, Fabio Luisi, Marco Armiliato. Printre momentele de vârf ale serii, al cărei moderator a fost însuşi Ioan Holender, au fost bucăţi wagneriene tulburătoare.

Placido Domingo a interpretat o arie din „Valkyrie", iar soprana Waltraud Meier a cântat aria „Moartea Isoldei" din opera „Tristan şi Isolda". Frumoasa rusoaică Anna Netrebko, în plină formă după naştere, a cântat o arie din „Manon", de Jules Massenet, operă montată în 2007 de Andrei Şerban la Staatsoper.

Domingo a venit cu avionul personal

Anna Netrebko

image

Mai mult, Placido Domingo împreună cu Anna Netrebko, Ferruccio Furlanetto, Antonio Pappano, Simon Keenlyside au venit de la Londra, ei aflându-se în repetiţii la Covent Garden, cu avionul personal al celebrului tenor.

În urmă cu puţină vreme, la Viena, lui Ioan Holender i-a fost lansată cartea „Ich bin noch nicht fertig"/ „Nu sunt expirat". „Am venit fericit la Viena, plec fericit", declară directorul. Preşedintele republicii, Heinz Fischer, a dat de curând un dineu în onoarea lui, în Austria fiind imprimată şi o marcă poştală cu efigia lui Ioan Holender.

Soprana Roxana Constantinescu (foto, dreapta),  angajată de câţiva ani la Staatsoper, este singura  dintre toţi soliştii români prezenţi la gală care a avut o arie solo interpretând-o pe Charlotte din aria scrisorilor din opera „Werther" .

În total au fost 93 de premiere la instituţia condusă în aceşti ani de Ioan Holender. Totodată, în cei 19 ani ai directoratului său, Staatsoper a avut nu mai puţin de 11 milioane de spectatori, sala fiind ocupată, în medie, de fiecare dată în proporţie de 96%. Francezul Dominique Meyer va prelua de la 1 septembrie şefia Staatsoper, având moştenire un buget de aproape 12 milioane de euro.

Consilier pe trei continente

Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică. După ce a emigrat cu familia în Austria,  a fost bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater.

În 1966 a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o.

În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei de Stat din Viena. Holender, care va conduce Staatsoper până la 31 august 2010, a acceptat deja funcţiile de consilier artistic la operele din Tokyo şi Budapesta, precum şi la  Metropolitan Opera din New York. De asemenea, el va rămâne preşedinte şi director artistic al Festivalului „George Enescu" şi la ediţia din 2011.

Celebrităţile în concert

Printre dirijorii invitaţi la Viena se numără Zubin Mehta, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, Simone Young, Bertrand de Billy, Fabio Luisi, Marco Armiliato.

Printre interpreţii celebri care au cântat în onoarea lui Holender: Anna Netrebko, Natalie Dessay, Diana Damrau, Soile Isokoski, Stefania Bonfadelli, Eliane Coelho, Barbara Frittoli, Angelika Kirchschlager, Violeta Urmana, Plácido Domingo, Michael Schade, Siegfried Jerusalem, Thomas Quasthoff, Thomas Moser, Leo Nucci.

Filarmonica Orchestrei din Viena a confirmat venirea la Bucureşti la Festivalul „George Enescu" , ediţia din 2011, iar printre dirijorii invitaţi se numără Zubin Mehta, Antonio Pappano, Franz Welser-Möst, Bertrand de Billy. Dintre soliştii care au cântat la gala din Viena, sunt aşteptaţi la Bucureşti Angelika  Kirschschlager, Thomas Hampson, Johan Botha, potrivit lui Mihai Constantinescu, directorul Artexim, firma producătoare a festivalului.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite