Invitaţie la vals vienez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 7 şi 14 septembrie, se desfăşoară Festivalul Internaţional Johann Strauss Timp de o săptămână, clujenii vor avea parte de cele mai renumite valsuri din repertoriul

Între 7 şi 14 septembrie, se desfăşoară Festivalul Internaţional Johann Strauss

Timp de o săptămână, clujenii vor avea parte de cele mai renumite valsuri din repertoriul internaţional.

"Dunărea Albastră", "Valsurile Dunării" şi alte piese clasice, mai mult sau mai puţin cunoscute, vor fi interpretate zilnic, în mai multe săli de concerte din Cluj. Josefina Rodica Chebeleu, preşedintele Asociaţiei Române a Iubitorilor Valsului, organizatorul manifestării, ne-a declarat că sunt mai multe motive pentru care a luat naştere festivalul şi ediţia clujeană.

Compozitorii vienezi, atraşi de România

Potrivit lui Chebeleu, valsul este un dans sănătos pentru organism, care reduce riscul bolilor cardiovasculare. Pe de altă parte, între compozitorii austrieci de vals şi România au existat puternice legături.

Acest subiect este de altfel în programul festivalului, fiind susţinută o conferinţă cu tema "Compozitori vienezi şi legăturile lor cu România", de către John Diamond, preşedintele societăţii omonime din Anglia.

Zierer, pianistul reginei Elisabeta

În material va fi evocată vizita lui Johann Strauss pe meleaguri româneşti, dar şi personalitatea compozitorului austriac Michael Zierer, pianist personal al reginei Elisabeta a României, cunoscută sub numele de Carmen
Sylva.

Alt argument al festivalului este parcursul Dunării în ţara noastră, circa o treime din întreaga lungime, fluviul fiind subiect important al valsurilor. La Cluj îşi dau întâlnire, în perioada festivalului, reprezentanţii tuturor celor 12 societăţi Johan Strauss din întreaga lume.

Se poate dansa vals!

În afară de piesele celebre compuse de membri ai Dinastiei Strauss, festivalul propune piese ale unor compozitori români şi străini contemporani celebrilor vienezi. Printre aceştia, Iosif Ivanovici, ale cărui piese "Trandafirii Orientului" şi "Visuri de aur" vor fi interpretate în primă audiţie cu orchestra.

Din programul propus zilnic clujenilor, în locaţii precum Opera Maghiară, Academia de Muzică, fac parte piese de operă (Traviata), un recital de vioară (Wolfgang Richter- Filarmonica din Koln), vocal (soprana Pauline Pfeffer - Austria). La concertul de închidere, publicul este invitat să participe şi chiar să valseze.

"Vor fi ecrane în exteriorul sălii de concert, unde pasionaţii de vals, chiar dacă nu vor veni cu rochii speciale de culoare albă, vor putea dansa", ne-a spus Josefina Chebeleu.

Cele mai reuşite prestaţii din cadrul ediţiilor anterioare ale festivalului Strauss au fost la Bucureşti, Oradea şi Timişoara. Peste 3.000 de persoane au urmărit, la ultima ediţie din Banat, în Timişoara, concertul de închidere a manifestării.

Programul festivalului

Duminică, 7 septembrie, ora 19.00

Concert de deschidere. Orchestra Operei Maghiare, dirijor Christian Schultz - Austria.

Luni, 8 septembrie

Seară de muzică vieneză, soprana Pauline Pfeffer - Austria, Academia de Muzică Gh. Dima.

Marţi, 9 septembrie, Castelul Banffy.

Întâlnire reprezentanţii societăţii Johan Strauss

Miercuri, 10 septembrie, ora 17.00

Universitatea Babeş-Bolyai.

Conferinţă cu tema "Compozitorii vienezi şi legăturile lor cu România" (John Diamond- Anglia)

ora 19.00

Academia de Muzică.

Concert de orgă (Donald McKenzie - Anglia)

Joi, 11 septembrie, ora 19.00

Opera Maghiară, Traviata

Vineri, 12 septembrie, ora19.00

Biserica Reformată.

Concert de vioară (Wolfgang Richter - Germania)

Sâmbătă, 13 septembrie, ora 19.00

Casa Universitarilor.

Concert de închidere - Balul valsului

Vor fi ecrane în exteriorul sălii de concert, unde pasionaţii de vals vor putea dansa
Josefina Chebeleu, preşedintele Asociaţiei Române a Iubitorilor Valsului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite