FOTO „Întrebările“ lui Peter Brook, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spectacolul celebrului regizor englez, o actriţă de culoare şi-a dovedit excelenţa, duminică şi luni seară, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Miriam Goldschmidt, acompaniată la instrumentul „hang“ de muzicianul Francesco Agnello, a afirmat că raţiunea de a fi a teatrului se bazează pe întrebarea „De ce?“.

În spectacolul „Întrebări/ Warum, Warum",  montat anul acesta de celebrul regizor Peter Brook, actriţa Miriam Goldschmidt l-a avut alături pe muzicianul Francesco Agnello, care a colaborat în trei spectacole ale celebrului Eugenio Barba, la Teatrul Odin din Danemarca, înfiinţat de regizorul italian prezent şi el până ieri la Sibiu.

Vezi aici imagini cu muzicianul Francesco Agnello, cântând la instrumentul „hang“

„Să fie teatru!"

Studiul teatral „Întrebări" s-a jucat, duminică şi luni seară,  în două reprezentaţii, la Sala Studio, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se desfăşoară până la 6 iunie în Capitala Culturală Europeană din 2007.

În spectacolul supratitrat în engleză, actriţa Miriam Goldschmidt spune, în limba germană, că în a şaptea zi a creaţiei, pe când Dumnezeu se odihnea într-o lume devenită deja plictisitoare, Creatorul a decis: „Să fie teatru!".

Atunci au început să apară actorii, care, rând pe rând, au revendicat, cu un orgoliu extrem, cele mai mari roluri pentru repertoriul lor. Dezamăgit şi intrigat de atâta vanitate, Dumnezeu le-a scris actorilor pe un bileţel, pe care l-a azvârlit pe pământ, doar două cuvinte: „De ce?".

Trăiri tulburătoare, pe muzică la „hang"

De la această interogaţie majoră asupra fundamentelor existenţei artei teatrale, regizorul Peter Brook a pornit spectacolul său. Montarea a fost realizată după un colaj de texte scrise de autori faimoşi: Marie-Hélène Estienne, Antonin Artaud, Edward Gordon Craig, Charles Dullin, Vsevolod Meyerhold, Motokiyo Zeami şi William Shakespeare.

Regizorul Peter Brook, în vârstă de 85 de ani, despre care teatrologul George Banu a scris cartea „Spre teatrul formelor simple", foloseşte drept scenografie doar cadrul unei uşi şi două cuburi.

O apariţie cu totul originală în „Întrebări"  este interpretul Francesco Agnello, care cântă la instrumentul elveţian „hang", punctând tăcerea prin bătăi cu reverberaţii metalice adânci. Muzica, pe care a Francesco Agnello a înregistrat-o pe CD-ul intitulat „Hang", prelungeşte astfel tremurul şi emoţiile interpretei. 

Actriţa Miriam Goldschmidt, de o expresivitate extraordinară, trece timp de o oră, în acest recital, prin stări la antipod, analizând mişcările de ieşire şi de intrare în scenă, alături de stările de teamă, de supărare, de uimire, încercând să explice cum poate un artist să exprime toate aceste senzaţii, fără cabotinism şi cu naturaleţe. Confesiunea actriţei este emoţionantă: „Când sunt pe scenă, numai atunci trăiesc".

Tristeţea gloriei deşarte

Surâsul forţat, lacrima şi tristeţea din spatele  zîmbetului unui clovn, toate acestea au fost reprezentate de Miriam Goldschmidt cu o tensiune extremă, care arată introspecţia unui artist veritabil faţă de semnificaţia actului scenic. Spectacolul aminteşte, tulburător, de poezia „Shakespeare" a lui Marin Sorescu, vorbind despre „cerul, munţii şi prăpăstiile sufleteşti", despre gustul fericirii, al iubirii, al deznădejdii, al geloziei sau al gloriei deşarte.

Pornind de la Shakespeare în raporturile sale cu lumea contemporană, Peter Brook  a semnat regia strălucitului „Regele Lear" ( în 1962, cu Paul Scofield) sau a unui  „Hamlet" ( în 2000, cu Adrian Lester, interpret de culoare), care au modificat fundamental nu numai lectura acestor piese, ci au creat şi un drum nou prin deschiderile transculturale. Regia românească, de la Radu Penciulescu, la Andrei Şerban până la Felix Alexa, poartă amprenta lui Peter Brook.

Astăzi, în festival

Ora 19.00 - Teatrul Naţional „Radu Stanca", „Bacantele", regia Mihai Măniuţiu, Teatrul Municipal din Istanbul (Turcia)

Ora 21.00 - Casa Artelor, „Ghidul copilăriei retrocedate", regia
Gavriil Pinte

Ora 23.00 - Casa Artelor, video conferinţă de presă cu Andrei Codrescu, moderator Octavian Saiu

Ora 23.00 - Club Zebrano, „Fir'mituri", regia Dorina Chiriac, Teatrul Luni de la Green Hours

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite