„Intraţi în biserică doar dacă aţi făcut sex de dimineaţă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irvine Welsh, autorul romanului-cult „Trainspotting“, rescrie, pentru „Adevărul literar şi artistic“, „Cele Zece Porunci“ pentru societatea contemporană. Într-un interviu publicat miercuri în suplimentul „Adevărul“, unul dintre cei mai controversaţi scriitori ai secolulului XXI cere transformarea tuturor bisericilor în discoteci. 

Despre romanul de debut al lui Irvine Welsh, „Trainspotting" (1993), o carte explozivă care explorează subcultura drogurilor şi lumea dependenţelor, fanii au spus că ar trebui să devină Noua Biblie. ­Welsh însuşi, în vârstă de 52 de ani, este un fost dependent de heroină, la fel ca personajele sale.

Cum arată obligaţiile unei vieţi în secolul XXI în viziunea lui? Pe lista scriitorului de origine scoţiană se numără datoria de a face sex înainte de a te duce la biserică, dar şi aceea de a „lăsa cartierele să bubuie de petreceri". „Îmi place propriul meu ipod, dar vreau să aflu ce ascultă ceilalţi şi vreau s-o aflu din stradă, nu online", este prima poruncă pe care o „dictează" Welsh în interviu. Pentru „Adevărul literar şi artistic", scriitorul şi-a asumat rolul de „zeu al literelor" şi a adapat „Cele Zece Porunci" la perioada contemporană.

Mult sex şi un strop de rigoare estetică

Cele zece imperative ale lui Welsh portretizează o lume libertină, din care însă nu sunt excluse constrângerile capitaliste. Astfel, cea de-a doua poruncă a lui Welsh sună cât se poate de imperativ: „Hai să transformăm toate bisericile în discoteci!"

În acelaşi timp, scriitorul crede că obezii ar trebui să fie trimişi „să muncească în agricultura lumii a treia, pentru vreo două boluri de orez pe zi şi câteva legume". Dar aşteaptă şi un strop de rigoare estetică: „Amendaţi pe loc indivizii care poartă genul ăla de încălţăminte în care doar ce-ţi bagi picioarele, fără alte mecanisme de închidere".

„Potoliţi-vă, e doar o carte!"

După ovaţiile internaţionale stârnite de romanul „Trainspotting", care a fost ecranizat în 1996 în regia lui Danny Boyle, Irvine Welsh a devenit un scriitor-cult. „Trainspotting" s-a vândut în milioane de exemplare şi a fost reeditat de 14 ori, obligându-l pe Welsh ­să-şi asume până la capăt statutul unui „rebel al literaturii".

image

Romanele care i-au urmat, precum „Jeg", „Porno" sau „Dacă ţi-a plăcut şcoala, munca o ­să-ţi placă şi mai mult" au mers pe linia care îl consacrase , fiind dominate de dependenţă, fotbal, realităţi crude, umor negru şi, mai ales, de nonconformism.

Despre succesul său, Welsh declară în „Adevărul literar şi artistic", după 17 ani de la debut: „Cu «Trainspotting» mă simţeam de parcă aş fi invadat Irakul: eram salvarea literaturii sau monstrul care o va distruge. Mă gândeam: «La dracu', dar ­potoliţi-vă, e doar o carte! ». "

Cel mai recent volum al lui Irvine Welsh, intitulat „Varză reîncălzită" (foto), a apărut la Editura Polirom şi este o înşiruire de povestiri despre întâmplări suprarealiste. Oricât de extreme, acestea nu tulbură totuşi ordinea banală a lumii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite