Interes mare pentru volumul „Teroriştii printre noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu, Andrei Crăciun,  Mihai Voinea şi Cristian Delcea au prezentat ieri la Gaudeamus volumul lor, al treilea din seria dedicată Revoluţiei apărută la Editura Adevărul: „Teroriştii printre noi“.

După volumele „Crimele Revoluţiei" şi „Sfârşitul Ceauşeştilor", Grigore Cartianu a lansat o nouă carte despre evenimentele din 1989, „Teroriştii printre noi" (528 de pagini, 15 lei). Ieri, puţin după ora 13.00, la standul Editurii Adevărul de la Romexpo se adunaseră câteva sute de cititori pentru a primi autografe de la autorii volumului: Grigore Cartianu şi Andrei Crăciun, Mihai Voinea, Cristian Delcea, jurnalişti ai cotidianului „Adevărul".

„A devenit o tradiţie ca în fiecare an să lansăm la târgurile importante din Bucureşti o carte din seria despre Misterele Revoluţiei", le-a spus Grigore Cartianu cititorilor.

„Teroriştii de azi"

Peter L. Imre, directorul general al Adevărul Holding, regizorul Radu Gabrea şi realizatorul de televiziune Radu Moraru, invitaţi la eveniment, au vorbit despre demersul editorial.

Peter L. Imre a povestit o experienţă personală: „Pentru mine, a fost dificil din punct de vedere psihologic şi sentimental: până să citesc cărţile lui Grigore Cartianu îl admiram pe domnul Ion Iliescu, fără ataşamente de partid. Mă întrebam: «A sta lângă Grigore Cartianu este corect sau moral? Sau a sta lângă Ion Iliescu este corect sau moral?» Astăzi nu mai am niciun dubiu", a explicat Imre. „Demersul lui Grigore Cartianu are două motivaţii: redarea adevărului istoric, dar şi încercarea de a retrăi acea stare de euforie pe care ne-a dat-o decembrie 1989, pentru a regăsi euforia zilei de mâine. Înlăturându-i astfel pe «teroriştii» care ne răpesc ziua de astăzi", a încheiat directorul general al Adevărul Holding, făcând o legătură între trecut şi prezent.

Un film despre Ceauşescu

Regizorul Radu Gabrea, care este şi autorul unui film după un scenariu de Grigore Cartianu, a vorbit despre cât de greu e să recuperezi adevărurile Revoluţiei.  Emigrat în anii '70, Gabrea şi-a amintit: „Când am ajuns în ţară, prin '94, existau cel puţin 50 de versiuni despre Revoluţie, iar adevărul era neclar. De aceea am făcut un film care se ocupă de ultimele trei zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu, care va fi lansat în ianuarie  2012. Cred că va fi o deschidere  către unul dintre adevărurile acestei Revoluţii", a punctat Gabrea.

„M-aş bucura dacă informaţii din această carte s-ar introduce în manualele de istorie, măcar în cele facultative. Sunt foarte puţini care vorbesc despre istoria recentă cu date, cu probe", a spus şi Radu Moraru. Omul de televiziune a făcut o serie de emisiuni despre Revoluţie avându-l pe Grigore Cartianu invitat permanent.

„Aveam patru ani la Revoluţie"

Jurnaliştii de la „Adevărul" Andrei Crăciun, Mihai Voinea şi Cristian Delcea au atras atenţia asupra faptului că „Teroriştii printre noi" e o carte scrisă cu obiectivitate, fără încrâncenare.

„Eram copil la Revoluţie, iar acest lucru a fost un handicap în faţa celor cu care am vorbit. Dar avantajul nostru este că nu suntem pătimaşi, nu judecăm oamenii şi nu ne grăbim să punem etichete. Încă nu suntem scriitori, deocamdată suntem ziarişti şi esenţa acestei meserii e să ajungem la fapte. Nu e nicio ficţiune aici", a spus Andrei Crăciun, şeful secţiei Publicistică de la „Adevărul". 

Mihai Voinea a povestit că, în ultimii doi ani, cât a durat documentarea pentru carte, cea mai frecventă întrebare venită din partea celor cu care a stat de vorbă a fost: „Câţi ani ai avut tu la Revoluţie?". „Am avut patru ani, şi numai după ce am răspuns la această întrebare am putut să-i întreb şi eu, la rândul meu, care a fost data şi ora la care a zburat elicopterul lui Ceauşescu de pe clădirea Comitetului Central. 99% din ei n-au ştiut să răspundă", a rememorat Voinea.

Cristian Delcea a încheiat:  „Sunt multe pagini spumoase în această carte care este muncită, spre deosebire de multe alte cărţi despre Revoluţie. Cel mai greu ne-a fost să separăm adevărul de minciună". Editura Adevărul a pregătit încă 11 titluri noi la Târgul Gaudeamus, despre istoria recentă a României. 

"Mă întrebam: «A sta lângă Grigore Cartianu este corect sau moral? Sau a sta lângă Ion Iliescu este corect sau moral?» Astăzi nu mai am niciun dubiu."
Peter L. Imre
director general Adevărul Holding

"A devenit o tradiţie ca în fiecare an să lansăm la târgurile importante din Bucureşti o carte din seria despre Misterele Revoluţiei."
Grigore Cartianu
jurnalist

image

Lansările Editurii Adevărul

Ieri a fost lansat volumul „Teroriştii printre noi", de Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun

Astăzi, 24 noiembrie

11.00 Grigore Cartianu va fi prezent pentru a acorda autografe la standul Editurii Adevărul de la Târgul de carte Gaudeamus. Jurnalistul va sta la dispoziţia publicului pe toată durata desfăşurării târgului.

Vineri, 25 noiembrie

15.00 „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", de Viorel Domenico
16.00 „Cum se distrau românii odinioară", de Adrian Majuru
17.00 „În căutarea României pierdute. 14 dialoguri «La masa Adevărului»", de George Rădulescu

Sâmbătă, 26 noiembrie

13.30 „Adevărata moarte a lui Carol al II-lea", de Ion Cristoiu
14.00 Sesiune de autografe acordate de Cozmin Guşă, autorul volumului  „Imperialism în postcomunism - Geopolitica dezordinii în fostul lagăr socialist"
16.00 „Securitatea contra Radio Europa Liberă", de Richard Cummings 
17.00 „Kiseleff 10, Fabrica de scriitori", de Marin Ioniţă

Duminică, 27 noiembrie

12.00 „Epistolar", de George Stanca

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite