Intelectualii în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, pe terasa de la Green Hours, a fost lansat volumul „Intelectuali la cratiţă", în prezenţa câtorva dintre autorii volumului, care au vorbit în faţa publicului despre fanteziile şi preferinţele lor culinare

Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Oana Pellea, Vlad Zografi sunt doar câţiva dintre intelectualii care semnează texte în volumul „Intelectuali la cratiţă", coordonat de Ioana Pârvulescu şi publicat la Editura Humanitas. La lansarea care a avut loc joi seara, pe 5 aprilie, la Green Hours, s-au spus multe poveşti din copilărie...

Dan C. Mihăilescu şi amintirile despre coliva din cimitirul Bellu, în apropierea căruia locuia, Gabriel Liiceanu şi reţeta de halva, desertul săracului, mousse au chocolat în stilul lui Neagu Djuvara, au fost doar câteva dintre atracţiile serii.

Fie că au sau nu legătură cu instrumentele de gătit, cei 20 de autori ai volumului au scris despre felurile lor de mâncare preferate şi le-au dezvăluit reţetele, împreună cu povestea descoperirii lor. Criticul Dan C. Mihăilescu a prezentat în carte reţeta felului de mâncare celebru la parastase şi înmormântări. Acesta a povestit că şi-a dorit chiar să aducă o mostră din coliva recomandată, la lansare, dar înţeleapta lui soţie i-a interzis acest lucru. Pasiunea criticului pentru colivă a început încă din copilărie, când locuia lângă cimitirul Bellu şi, de fiecare zi de sărbătoare, se ducea să primească pomană. El şi-a amintit că doamnele în doliu se îndemnau una pe alta să îl fericească cu pomeni, spunându-şi : „Dă-i ăluia mic şi umflat, să vezi ce frumos spune «bbbbogdappproste»".

În schimb, Vlad Zografi i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu facă imprudenţa de a citi cartea pe nemâncate, iar Ioana Pârvulescu a spus că există multiple asemănări între intelectuali şi bucătari. Una dintre ele este că începătorii sunt detectaţi imediat şi în clasa intelectualilor şi în cea a bucătarilor, pentru că le ia mai mult timp să facă lucrurile. Astfel, scriitoarea a mărturisit că i-a luat să facă o pastă de peşte tot atât timp cât i-ar lua să scrie un articol mare de trei pagini.

Gabriel Liiceanu a scris reţeta „Creveţi a la Rome" cu gândul la ratările culinare ale unora dintre cei mai fini intelectuali români. Astfel, el a povestit cum Monica Lovinescu a făcut cele mai crocante macaroane cu brânză pentru primii ei oaspeţi francezi, la Paris, şi cea mai „răvăşitoare" mămăligă pripită, dar şi cum Constantin Noica a fost complet nedumerit când a observat pe propria piele că nu din boabe întregi se fierbe cafeaua.
Volumul include 20 de autori, care au scris 50 de reţete cu poveste, plus un bonus surpriză de la Emil Brumaru. Dincolo de reţete minunate, volumul istoriseşte poveşti despre sărăcia din timpul comunismului.

La lansare au mai participat Livius Ciocârlie, Marius Chivu, Monica Pillat, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie şi Antoaneta Ralian. Cu ocazia evenimentului au fost prezentate, pentru degustare, câteva dintre felurile de mâncare prezentate în carte, iar Voicu Rădescu, de la clubul Green Hours, a publicat un meniu special, cu delicatesele din carte (ingrediente şi autor). În meniu sunt cuprinse şi mici glume de bucătari începători. Astfel, la reţeta lui Andrei Pleşu „Peşte cu salvie a la Horia Bernea", autorul menţionează între ingrediente „fileuri de peşte-spadă (aşadar nu cap, nu coadă)". Gabriel Liiceanu a povestit că, iniţial, spre oroarea sa, intelectualul a pus peştii întregi în tavă.

În carte semnează texte Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler, Vlad Zografi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite