Incompetenţă la Ministerul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizat din 2008, ministerul nu a găsit alte sedii pentru instituţiile găzduite de Teatrul Naţional, care va intra în reparaţii generale. Oficialii ministerului afirmă că ar fi trebuit să fie înştiinţaţi de notificarea trimisă de Ion Caramitru directorilor centrelor de cultură din clădire, prin care se anunţa începutul lucrărilor.

Instituţiile care activează în incinta Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) au primit la 27 decembrie 2010 o notificare de la Ion Caramitru, directorul instituţiei, prin care erau anunţate că luna aceasta încep lucrările de reparaţie şi de consolidare ale teatrului. Pe lângă Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB) au mai fost anunţate să găsească alte spaţii de desfăşurare a activităţilor şi Teatrul de Operetă „Ion Dacian", Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Lăptăria Enache.

Citiţi şi: Teatrul Naţional Bucureşti pregăteşte noi premiere pentru începutul lui 2011

Ion Caramitru a declarat pentru „Adevărul" că la TNB există un pericol de prăbuşire iminent, în cazul unui cutremur mai serios. „Opereta are o hotărâre de guvern prin care i s-a dat Sala Omnia din fosta clădire a Senatului şi bani pentru transformarea acestei săli în sală de teatru. Muzeul  Naţional de Artă Contemporană va avea o suprafaţă mai mare de expunere în viitorul Teatrul Naţional, după finalizarea lucrărilor".

Pentru Teatrul de Operetă „Ion Dacian" sunt două soluţii, potrivit directorului Răzvan Dincă: ori să se cumpere din străinătate un „cort" modern  care costă în jur de 3.500.000 de milioane de euro, ori să se înceapă reparaţia TNB-ului cu altă aripă care să nu afecteze clădirea Operetei, tocmai pentru a se aştepta finalizarea Sălii Omnia.

Nemulţumiri în lanţ

Într-o scrisoare publică, trimisă Ministerului Culturii, oameni de cultură precum ­Mihai Mihalcea, Dan şi Lia Perjovschi, Ioan Tugearu, Cosmin Manolescu, Florin Fieroiu sau Mădălina Dan atrag atenţia asupra faptului că Centrul Naţional al Dansului este somat să-şi suspende activitatea şi să anuleze evenimentele şi proiectele programate pentru anul 2011.

Din 2008, de când CNDB a fost ameninţat cu evacuarea, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu a găsit încă o soluţie pentru CNDB, deşi conducerea CNDB a făcut demersurile necesare - întâlniri, scrisori, căutarea unui spaţiu. Mihai Mihalcea a declarat pentru „Adevărul" că lipsa unui spaţiu în care centrul să-şi desfăşoare activitatea în viitor este doar o parte a unei probleme mai ample. „Noi găsiserăm o soluţie, vara trecută - un spaţiu care ne-ar fi convenit. Am purtat tratative cu proprietarii, însă în momentul în care discutam cu reprezentanţii ministerului, care s-au deplasat acolo şi au văzut locul, a fost dată o ordonanţă de guvern prin care au fost interzise achiziţiile publice de imobile şi alte bunuri. Iar noi am rămas complet în aer. Toate negocierile s-au blocat", ne-a declarat Mihalcea.

Directorul CNDB crede că există atât o criză de spaţii, cât şi o lipsă de voinţă politică. Acesta i-a trimis o scrisoare ministrului culturii, în care îi cere să găsească o soluţie urgentă. „Trebuie ca ministerul să-şi asume o strategie pe termen lung şi să construiască un sediu distinct pentru CNDB - singura instituţie care se ocupă de dansul contemporan, din România şi care şi-a dovedit prestanţa la nivel naţional şi internaţional".

În ceea ce priveşte CNDB-ul, spune Caramitru, „pentru ei nu este atât de tragic cum e pentru alţii. Ei sunt şase angajaţi şi în perioada lucrărilor trebuie să li se găsească un spaţiu de lucru, iar pentru zona de spectacole, se poate rezolva. Putem să le dăm noi o sală cât au spectacole". Caramitru spune că şi-a făcut datoria să anunţe toate instituţiile care puteau fi afectate de începutul lucrărilor. Constructorul şi-a luat angajamentul să ofere condiţii pentru ca activitatea TNB-ului să se desfăşoare în condiţii bune şi să se joace în continuare spectacole.

Promisiuni de la minister

Mihai Oroveanu, director al Muzeului Naţional de ­Artă Contemporană (MNAC), a precizat că instituţia are alocat un spaţiu de 2.000 de metri pătraţi la etajele 3 şi 4 ale clădirii TNB. „Sunt săli de expoziţie centrale, un corp administrativ şi depozite de lucrări de artă". Deşi se ştia de mai ­bine de doi ani despre posibilitatea evacuării, până în prezent nu au fost găsite soluţii pentru depozitarea obiectelor de artă, consideră acesta. „Am făcut de câteva luni cereri către Ministerul Culturii să găsim un loc pentru depozitarea acestor lucruri. La muzeu nu avem acest spaţiu, a trebuit deja să renunţăm la nişte săli de expoziţie ca să depozităm din lucrări", a declarat Oroveanu pentru „Adevărul". „Ministerul a promis că va găsi o soluţie", mai spune Oroveanu, care a calculat că împachetarea şi transportul lucrărilor de artă depozitate în incinta clădirii TNB ar dura cel puţin câteva luni. Potrivit acestuia, un termen pentru evacuare este luna aprilie.

Ministerul Culturii: „N-am fost înştiinţaţi"

Radu Enache, consilier la Ministerul Culturii, spune că abia ieri au primit un avertisment legat de situaţie: „Teatrul Naţional şi domnul director Ion Caramitru ar fi trebuit să notifice din vreme că încep lucrările de reabilitare. Suntem surprinşi de emoţia care s-a stârnit în aceste zile fiindcă, în primul rând, din punctul nostru de vedere nu poate fi vorba despre o desfiinţare a CNDB". Enache a mai precizat că despre cazul galeriilor de artă ale MNAC încă nu s-a discutat, dar şi că termenul de începere a lucrărilor - luna ianuarie - este prea din scurt. „Plănuim să ne întâlnim cu toţi reprezentanţii implicaţi în aceste zile şi să avem nişte soluţii până săptămâna viitoare", a adăugat reprezentantul ministerului.

"Trebuie ca ministerul să-şi asume o strategie pe termen lung şi să construiască un sediu distinct pentru CNDB."
Mihai Mihalcea directorul Centrului Dansului

"La Centrul Naţional al Dansului se ştia de doi ani că urmează să înceapă lucrările. Trebuia să se gospodărească fiecare."
Ion Caramitru directorul Teatrului Naţional

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite