VIDEO Începe cel mai mare festival din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional al Artelor de la Edinburgh se deschide astăzi şi va dura trei săptămâni. Între 12 august şi 4 septembrie, festivalul de la Edinburgh (Scoţia) va prezenta spectacole de teatru, operă, dans, concerte şi expoziţii de arte vizuale.

Ediţia de anul acesta a festivalului de la Edinburgh scoate în evidenţă valorile Asiei şi va avea artişti invitaţi din China, India, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Jonathan Mills, directorul festivalului, a promis că va construi o punte între cultura europeană şi cea asiatică. Ca şi în anii trecuţi, capitala Scoţiei este în această perioadă paradisul teatrului. Mii de spectacole de diverse tipuri vor avea loc în oraş.

Edinburgh pune la dispoziţie nenumărate spaţii de joc, de la săli consacrate la spaţii neconvenţionale - hoteluri, parcuri, străzi şi cluburi. Una dintre producţiile pe care mizează organizatorii anul acesta este „Furtuna" lui William Shakespeare, montată de coreeanul Tae-Suk Oh la Mokwha Repertory Company. Producţia, în care au fost prelucrate şi elemente din cultura tradiţională a Coreei, va avea premiera europeană în capitala Scoţiei. Spectacolul se va juca în limba coreeană, cu subtitrare în limba engleză, pe 13, 14, 15 şi 16 august, la King's Theatre, preţul unui bilet variind între 10 şi 30 de lire sterline (paritatea este de 4,8666 lei pentru o liră sterlină).

Spectatorii vor putea vedea şi un spectacol poetic realizat pornind de la poveştile din „O mie şi una de nopţi",  regizat de Tim Supple şi alcătuit din două părţi. Producţia, în care joacă artişti din Egipt, Tunisia, Siria, Maroc, Franţa şi Anglia, va avea mai multe reprezentaţii, din 23 până pe 30 august, la Royal Lyceum Theatre. Doritorii au la dispoziţie mai multe categorii de bilete, cu preţuri cuprinse între 10 şi 36 de lire sterline.

Opera, între Orient şi Occident

Secţiunea „operă" propune, printre altele, un experiment în ton cu spiritul vremurilor: o adaptare chinezească după „Hamlet", piesa lui William Shakespeare, intitulată „Răzbunarea Prinţului Zi Dan". Producţia Operei din Shanghai, regizată de Shi Yu-kun şi interpretată la instrumente tradiţionale din China, îşi aşteaptă publicul la Festival Theatre, pe 19, 20 şi 21 august. Preţurile biletelor variază între 10 şi 35 de lire sterline.

Prestigioasa Opera Marinski din Sankt Petersburg va aduce la Edinburgh spectacolul „Femeia fără umbră", de Richard Strauss, pus în scenă de Jonathan Kent. Acesta va avea reprezentaţii în primele trei zile ale lunii septembrie, de la ora 18.00, la Festival Theatre. În funcţie de categorie, un bilet costă între 16 şi 72 lire sterline.

Extravaganţa chinezilor

Cel mai important spectacol de dans care va fi prezentat în premieră europeană la Edinburgh este „The Peony Pavilion" („Pavilionul cu bujori"), susţinut de National Ballet of China, o producţie grandioasă, de aproape două ore, cu zeci de dansatori şi costume opulente, pe muzică de Prokofiev şi Debussy. Povestea de dragoste clasică a literaturii chineze „Pavilionul cu bujori" va fi reprezentată sâmbătă, 13 august, şi luni, 15 august, la Festival Theatre. Preţul unui bilet este situat între 12 şi 44 de lire sterline.

Imagine din spectacolul de dans „Pavilionul cu bujori“, susţinut de National Ballet of China



Gazdele festivalului vor încerca să nu se lase mai prejos. Compania Scottish Ballet şi Royal Scottish National Orchestra, dirijată de Sian Edwards, vor prezenta „Song of the Earth", pe muzica lui Gustav Mahler, spectacol  creat de coregraful Kenneth MacMillan. „Song of the Earth" are ca temă lupta omului care încearcă să se familiarizeze cu ideea de moarte. Soprana Katarina Karnéus şi tenorul Peter Wedd vor creşte spectaculozitatea producţiei.

Publicul va putea să-şi rezerve locuri vineri, 26 august, şi duminică, 28 august, de la ora 19.30, ora locală, la The Edinburgh Playhouse. Un
bilet costă între 12 şi 44 de lire sterline.

Regal Martha Argerich

Programul festivalului include şi concerte ale orchestrelor Bamberg Symphony Orchestra, Tonhalle Orchestra, Vlaamse Opera, Freiburg Baroque Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Scottish Chamber Orchestra. Renumiţii pianişti Martha Argerich şi Nelson Goerner vor susţine un concert excepţional, de aproape două ore, la Usher Hall, duminica aceasta, pe 14 august, de la ora 20.00. Cei doi au pregătit un repertoriu format dintr-o sonată pentru pian, la patru mâini, de Mozart, Dansurile simfonice ale lui Rachmaninov şi alte lucrări de Schubert şi Ravel. Biletele costă între 12 şi 34 de lire.

Un alt artist aşteptat cu entuziasm la Edinburgh este legendarul muzician indian Ravi Shankar, în vârstă de 91 de ani. Este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori indieni ai tuturor timpurilor. Ravi Shankar a popularizat muzica clasică indiană în întreaga lume, cântând la sitar. El va susţine un concert de o oră şi jumătate, luni, 22 august, de la ora 20.00, la Usher Hall. Biletele costă între 12 şi 34 de lire sterline.

Melomanii vor fi răsfăţaţi la Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi de un concert oferit de Philip Glass Ensemble. Reputatul compozitor minimalist american îşi va face debutul în festival sâmbătă, 13 august, de la ora 20.30, la The Edinburgh Playhouse. Un bilet are preţuri cuprinse între 12 şi 35 de lire sterline.

Inovaţie în fotografie

Printre expoziţiile de top care vor fi vernisate în cadrul festivalului se numără şi cea a artistului Hiroshi Sugimoto, unul dintre cei mai importanţi fotografi din lume la ora actuală. El foloseşte un generator, pentru a produce descărcări electrice pe peliculă şi pentru a obţine din particule de lumină efecte neaşteptate. Expoziţia va putea fi vizitată la Scottish National Gallery of Modern Art.
 
2.500 de spectacole vor avea loc la Edinburgh în săptămânile următoare.

„Casa M" merge la Edinburgh

La Edinburgh Fringe Festival va participa şi spectacolul „Casa M", creaţie a unor tineri artişti din Republica Moldova. Producţia regizată de Luminiţa Ţicu are o distribuţie alcătuită din Snejana Puica, Mihaela Strâmbeanu, Ina Surdu şi Irina Vacarciuc. În mai 2011, cele patru actriţe au câştigat Premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara. Spectacolul, care utilizează formula documentarului, este o analiză a societăţii contemporane şi se axează asupra unui fenomen acut: violenţa.

image



Producţia este realizată la Centrul de Arte „Coliseum" din Chişinău şi prezentată în festival la iniţiativa Institutul Cultural Român de la Londra, care sprijină participarea artiştilor moldoveni la evenimente internaţionale. Artistele vor susţine trei reprezentaţii, pe 24, 25 şi 26 august, la ora 14.20, la Apex City Hotel. Un bilet costă 5 sau 7 lire sterline.

Lucian Dan Teodorovici, la târgul de carte

În afară de cel mai mare festival al artelor din lume, capitala Scoţiei găzduieşte luna aceasta, în intervalul 13-19 august, Târgul Internaţional de Carte. România va fi reprezentată de prozatorul Lucian Dan Teodorovici, autor al mai multor volume şi prezent în câteva antologii de proză recente din ţară şi din străinătate.

image



Potrivit Institutului Cultural Român, scriitorul va participa la secţiunea Best European Fiction 2011. Lucian Dan Teodorovici va fi prezent la un dialog cu scriitorul irlandez Kevin Barry, autor al volumului „City of Bahane", şi va dialoga şi cu romancierul olandez Manon Uphoff, în cadrul unei sesiuni moderate de Stuart Kelly. Manifestarea va avea loc pe 18 august, la ora 14.00,  la Peppers Theatre, unul dintre spaţiile în care se va desfăşura Târgul Internaţional de Carte.

În vârstă de 35 de ani, scriitorul Lucian Dan Teodorovici a publicat mai multe volume de proză, printre care „Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi" (1999), „Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana" (2000), „Circul nostru vă prezintă" (2002, 2007), „Atunci i-am ars două palme" (2004) şi „Celelalte poveşti de dragoste" (2009).

A semnat câteva scenarii de lungmetraj, a coordonat mai multe antologii şi a avut o bogată activitate publicistică. În prezent este senior editor al săptămânalului „Suplimentul de Cultură" şi coordinator al Colecţiei „Ego. Proză" a Editurii Polirom.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite