Începe bătălia pentru banii din cinematografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea membrilor comisiilor de jurizare a stârnit controverse în lumea filmului Competiţia pentru milioanele din cinematografie a primit undă verde. Centrul Naţional al Cinematografiei

Alegerea membrilor comisiilor de jurizare a stârnit controverse în lumea filmului

Competiţia pentru milioanele din cinematografie a primit undă verde. Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a lansat noul concurs de proiecte, după câteva zile tensionate, pline de răsturnări de situaţie. Anunţarea numelor membrilor juriului care va împărţi finanţări de 15 milioane de lei a stârnit deja controverse.

Tinerii cineaşti Radu Jude şi Radu Muntean sunt satisfăcuţi de componenţa comisiilor care vor analiza proiectele, în timp ce regizorul Sergiu Nicolaescu este de părere că alegerile ministrului culturii sunt deplorabile.

Membrii juriilor au fost aleşi dintre 25 de nominalizaţi. CNC a chemat câte un reprezentant al fiecărei asociaţii din domeniul cinematografiei pentru a vota membrii comisiilor de selecţie pentru proiectele de ficţiune (cinci membri), respectiv documentar-animaţie (trei membri).

Regizori din vechea gardă, înlăturaţi

În juriul de ficţiune, Iorgulescu a stârnit controverse, înlocuindu-i pe Fănuş Neagu şi Andrei Blaier cu criticii de film Magda Mihăilescu şi Laurenţiu Brătan, care aveau în clasamentul rezultat în urma votului din 5 iulie un număr mai mic de puncte decât Neagu şi Blaier.

"Din cauza acuzaţiilor nesfârşite şi a unei situaţii confuze şi conflictuale între diferiţi membri ai juriului, am spus să fac un juriu cu oameni care nu au mai participat până acum la alte concursuri de scenarii", şi-a justificat decizia ministrul culturii. La ficţiune, juriul va fi format, aşadar, din Magda Mihăilescu, Dan. C. Mihăilescu, Vlad Rădescu şi Laurenţiu Brătan.

Ales iniţial, scenaristul Ioan Grigorescu s-a retras din acest juriu din motive de sănătate, iar ministrul va numi cât mai curând un nou membru. La categoria animaţie-documentar, juriul va fi format din Laurenţiu Damian, Adina Brădeanu şi Florin Iepan. Ministrul a operat schimbări şi în acest juriu. Adina Brădeanu a fost inclusă în defavoarea lui Eusebiu Ştefănescu şi Marius Bodochi.

Criticul literar Dan C. Mihăilescu, component al juriului de ficţiune, se declară neutru pe teritoriul cinematografiei, dar aplaudă înlăturarea lui Blaier şi Neagu, care au făcut în trecut obiectul unor nemulţumiri în breaslă. "Eu primesc totul cu o stare de scepticism şi ca o provocare profesională şi promit să fiu cât se poate de imparţial, în regimul ăsta al subiectivităţii. Măcar eu nu sunt legat la nicio tabără, la nicio coterie", a spus Dan C. Mihăilescu.

Cineaştii tineri, mulţumiţi de juriu

Cineaşti tineri, precum regizorii Radu Muntean şi Radu Jude sunt de acord cu schimbările făcute de ministrul culturii în lista membrilor juriilor viitorului concurs de proiecte cinematografice, dar Sergiu Nicolaescu a spus că alegerile ministrului sunt deplorabile.

Regizorul Radu Muntean a spus că modificările sunt bune. "E un pic altceva faţă de ce s-a votat iniţial, nu zic că e perfect. Fiecare are în minte oameni pe care îi consideră competenţi. Într-un juriu ideal trebuie să fie oameni cât mai puţin implicaţi, cât mai mulţi critici şi cât mai puţini actori", a spus Muntean.

"Sunt nişte critici de film care au susţinut cinematograful de calitate din ultima vreme şi nu au făcut parte din jurii dubioase", a comentat şi Radu Jude componenţa comisiei de la "ficţiune". El a menţionat că cei doi care fuseseră votaţi iniţial să facă parte din juriul de ficţiune, Fănuş Neagu şi Andrei Blaier, erau oameni care au participat la concursuri cu "rezultate dezastruoase".

Sergiu Nicolaescu, dezamăgit de Iorgulescu

Pe de altă parte, Sergiu Nicolaescu, preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF), a declarat pentru NewsIn că schimbările făcute de ministru în lista cu membrii juriilor CNC "sunt deplorabile, ca de obicei". "Nu pentru ce a ales, ci pentru că nu a respectat listele iniţiale", a completat regizorul.

El a menţionat că nu se află în jurii niciun membru al uniunii pe care o conduce, una dintre cele mai importante din România. La ficţiune, reprezentantul propus de UARF, dar respins de ministru, a fost Fănuş Neagu. Sergiu Nicolaescu a obţinut cel mai mare credit de la CNC la concursul precedent, din decembrie 2006.

Ce sume pune la bătaie CNC

TOTAL: 15 milioane de lei
- Lungmetraj de ficţiune debut - 3,6 milioane de lei
- Scurtmetraj de ficţiune - 1.000.000 de lei
- Filme documentare şi de animaţie - 2,25 milioane de lei
- Lungmetraj de ficţiune - 8.000.000 de lei
- Dezvoltare de proiect - 150.000 de lei
- CNC a stabilit că suma minimă pe care o poate încasa un proiect cinematografic de lungmetraj clasat pe o poziţie ce se încadrează în limita fondurilor alocate pentru acea secţiune este de 500.000 de lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite