VIDEO Încă patru zile de filme de Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecţiile vor fi onorate de prezenţa regizorilor invitaţi, printre care Gaspar Noé, şi de cea a lui Thierry Frémaux, „şeful“ de pe Croazetă. Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest“, care a început vineri, a făcut săli pline în primele trei zile.

Filmele selecţionate şi premiate la Cannes în ultimii doi ani vor continua să ruleze în următoarele zile, până joi-seară, la Cinema Studio, câteva dintre proiecţii beneficiind şi de prezenţa regizorilor, în calitate de invitaţi speciali: Gaspar Noé, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa. Delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, o veritabilă autoritate a cinema-ului contemporan, va sosi azi la Bucureşti şi va introduce multe dintre filmele prezentate la Studio.

Totodată, o selecţie de zece filme româneşti clasice, prezentate de-a lungul deceniilor, până în anul 2000, pe Croazetă, îşi propune să deştepte interesul publicului mai tânăr pentru „bijuteriile" mai puţin cunoscute ale istoriei cinematografului românesc.

Peste 1.200 de spectatori

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri seară, prin proiecţia filmului thailandez câştigător al trofeului Palme d'Or în acest an, „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", de Apichatpong Weerasethakul. Proiecţia a fost precedată de cuvintele de deschidere ale regizorului premiat cu Palme d'Or Cristian Mungiu - principalul iniţiator şi organizator al festivalului -, şi a ambasadorului francez la Bucureşti, Henri Paul.
Sala de la Studio a fost arhiplină, majoritatea numelor care contează în domeniu neratând ocazia de a vedea în cinema, la Bucureşti, cel mai recent film deţinător de Palme d'Or. Printre spectatori, Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, principalul susţinător financiar al evenimentului.

Filmul lui Weerasethakul l-a cucerit pe regizorul Tim Burton, preşedintele juriului cannez din acest an, pentru „forţa sa hipnotică" şi pentru „imaginile fantastice nemaiîntâlnite în cinema", şi, într-adevăr, aceste lucruri se regăsesc din plin în „Unchiul Boonmee...".
Combinaţie hipnotică şi perplexantă - din punct de vedere stilistic - de Tarkovski şi David Lynch, cu o puternică tuşă locală, sud-est-asiatică, filmul i-a contrariat pe cei mai mulţi dintre spectatorii români, dar nu a lăsat pe nimeni indiferent. Câţiva dintre criticii de film care nu vizionaseră pelicula la Cannes s-au întors pentru a revedea filmul, la a doua şi ultima proiecţie de sâmbătă, când iarăşi sala a fost arhiplină, de data aceasta cu public obişnuit, dar de mare calitate. Organizatorii estimează că, în primele două zile de festival, peste 1.200 de spectatori au format cozi la casa de bilete a sălii Studio.

Discuţii cu mari regizori români

O altă proiecţie-eveniment a fost cea cu „O lacrimă de fată" (1980), în prezenţa regizorului Iosif Demian, stabilit din 1985 în Australia. Tot sâmbătă, sala a fost plină pentru proiecţia filmului-cult „E pericoloso sporgersi", de Nae Caranfil, urmată de un Q&A cu regizorul, moderat de Cristian Mungiu.

Thierry Frémaux, la Bucureşti

„Des hommes et des dieux", de Xavier Beauvois, drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes, va avea o proiecţie de gală la Opera Naţională Bucureşti, azi, la ora 19.00, la care va participa şi Thierry Frémaux (foto). Filmul va putea fi vizionat şi marţi, de la ora 19.00, la Cinema Studio. Thierry Frémaux (50 de ani) se află de patru ani la cârma celui mai important festival din lume. Invitatul va susţine un masterclass cu intrare liberă marţi, de la ora 11.00, la Cinema Studio. Tot marţi, regizorii Gaspar Noé („Enter the Void") şi Kornél Mundruczó („Tender Son. The Frankenstein Project") vor intra în dialog cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv ora 16.00.

Thierry Frémaux
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite