In memoriam Liviu Ciulei şi Johnny Răducanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalităţi din lumea culturală îşi vor aminti de omul de teatru Liviu Ciulei (1923-2011) şi de muzicianul Johnny Răducanu (1931-2011) în cadrul unor ceremonii organizate astăzi şi mâine, în Bucureşti.

Regizorul Liviu Ciulei va fi comemorat de personalităţi din lumea artistică, astăzi, de la ora 16.00, la Teatrul Bulandra din Capitală. Actori, regizori, scenografi, dar şi apropiaţi ai regizorului îl vor omagia pe scena fostei Săli Izvor, care, de curând, poartă numele maestrului. Ceremonia este organizată de Teatrul Bulandra şi de familia lui Liviu Ciulei. În cadrul acesteia, va fi proiectat un documentar despre Ciulei, intitulat - asemenea cărţii sale autobiografice - „Cu gânduri şi cu imagini". Încă de luni, la intrarea în Teatrul Bulandra au fost puse afişe cu chipul regizorului: „Maestrul se întoarce pentru un ultim omagiu acasă. Liviu Ciulei 1923 - 2011". Urna cu cenuşa lui a fost, de asemenea, depusă aici.

Un creator fără egal

Liviu Ciulei a murit pe 25 octombrie 2011, la vârsta de 88 de ani, la München, unde era internat din cauza mai multor probleme de sănătate. Regizorul, care locuia şi la München, şi la Bucureşti, plecase cu soţia în Germania în luna iulie. Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în „Visul unei nopţi de vară", la Teatrul Odeon. S-a alăturat apoi echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

Johnny Răducanu (1931 – 2011) Foto: mediafax



Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include şi peste 20 de filme. Liviu Ciulei este primul regizor român care a obţinut un premiu important pentru lungmetraj la prestigiosul Festival de la Cannes, în 1965, cu „Pădurea spânzuraţilor". A mai fost distins cu Globul de Cristal, la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul „Valurile Dunării", iar în 1996 şi 2001 a obţinut Premiul UNITER pentru excelenţă, urmând ca un an mai târziu să fie distins cu Premiul de excelenţă în cinematografia română.

Concert pentru „Domnul Jazz"

Formaţiile Muzicale Radio ale Societăţii Române de Radiodifuziune vor susţine mâine, 1 decembrie, de la ora 19.00, concertul „In memoriam John­ny Răducanu", în Sala Radio din str. General Berthelot. Johnny Răducanu a murit pe 19 septembrie 2011, la vârsta de 79 de ani. Pe scenă vor urca actorul Ion Caramitru, prieten de o viaţă cu John­ny Răducanu, şi pianistul, compozitorul şi profesorul Mircea Tiberian, care va evolua în fruntea noului său trio instrumental, având-o ca solistă vocală pe Nadia Trohin.

Vor mai participa la concert Emy Drăgoi (interpret român considerat unul dintre cei mai buni acordeonişti de jazz ai Franţei) şi Marius Preda, îndeosebi virtuoz al ţambalului, dar şi vibrafonist, pianist, violonist, care trăieşte şi activează în Olanda. Se vor mai afla pe scenă şi tineri muzicieni, precum bateriştii Lucian Maxim şi Laurenţiu Zmău, flautistul Cezar Cazanoi şi basiştii Michael Acker şi Adrian Flautistu.

Johnny Răducanu (1931 – 2011)  p Foto: mediafax

Gazda evenimentului va fi cunoscutul prezentator Flo­rian Lungu. De pe podium sau prin intermediul ecranului de pe scenă se vor mai adresa publicului şi cunoscuţi oameni de cultură şi de artă. Johnny Răducanu a rămas în istorie prin compoziţiile sale şi prin interpretările memorabile ca pianist şi contrabasist. Biletele la spectacol se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite