În culisele Marelui Jaf Comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

REPORTAJ Citiţi sâmbătă, în „Adevărul literar şi artistic“ din Weekend Adevărul, un reportaj de la filmările producţiei „Closer to the Moon“, în regia lui Nae Caranfil.

Pentru a spune povestea misteriosului jaf de la Banca Naţională din 1959, regizorul Nae Caranfil a cooptat-o în echipa sa pe Vera Farmiga, actriţă americană de origine ucraineană, care a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru rolul din „Up in the Air"/„Sus, în aer", unde a jucat alături de George Clooney. Ea este vedeta distribuţiei formate din 87 de actori.

Suntem în Bucureştiul anului 1959. Scenograful Cristi Niculescu a lucrat 8 săptămâni la decorul pentru Piaţa Martirilor care reconstruieşte o frântură din Bucureştiul Republicii Populare România.

În peisajul aproape hollywoodian pe care Nae Caranfil îl numeşte „Redland", nu „Disneyland" există frizeria, o maternitate „Filantropica", o cantină - „Victoria", cooperativa „Avântul îmbrăcămintei", există până şi câteva zeci de sticle cu gâtul larg, din cele cu care se mergea la coadă la lapte pe vremuri, înghesuite la capătul unei străzi.

Povestea poveştii

„Closer to the moon" e al şaptelea film regizat de Nae Caranfil. Spune povestea unui episod neclar din istoria României comuniste: marele jaf de la raionul „16 februarie" al Băncii Naţionale. În 1959, nişte comunişti ilegalişti de origine evrei, printre care şi o femeie, înfruntă regimul şi jefuiesc o maşină a Băncii de Stat de 1,6 milioane de lei (aproximativ 250.000 de dolari).

Sunt prinşi, arestaţi şi executaţi - bărbaţii, iar femeia, pe nume Alice, interpretată de Vera Farmiga, e condamnată la muncă silnică. Sunt judecaţi într-o anchetă simulacru, nu înainte, însă, de a fi actori în propriul film tragic, într-o reconstituire cinematografică.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite