În căutarea elitelor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul „Dilemei vechi” pe care-l puteţi găsi pe piaţă, începând de astăzi, la preţul de 11,99 lei, este însoţit de DVD-ul „Circul”, capodopera filmului mut semnată de Charlie Chaplin în 1928.

Tema dosarului „Dilemei vechi" este una care pune problema valorii şi a elitelor, în România de astăzi: „La elite, înainte! - cât şi cum ştim să ne creştem valorile".

Stela Giurgeanu, coordonatoarea temei, observă că trăim vremuri în care trebuie să dai şpagă pentru a beneficia de ceva de calitate: „Într-o
societate în care încercăm să «păcălim» pe cineva pentru a-şi exercita calităţile la standarde optime, să-l ducem cu zăhărelul pentru a fi un bun profesionist, cum ne mai formăm elitele?".

O întrebare la care dau răspunsuri profesorii Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca Ioana Bot şi Simon Simion, profesorul Universităţii de Vest din Timişoara Robert D. Reisz, sociologul Ana Bulai, directorul general al Fundaţiei „Dinu Patriciu" Tincuţa Baltag, directorul de programe la Aspen Institute Oana Popescu ş.a.

În România de astăzi, problema e, pe de o parte, cum ne formăm elitele, dar şi cum le păstrăm pe cele existente. Căci, aşa cum observă Tincuţa Baltag, „mai devreme sau mai târziu, oamenii care nu se simt apreciaţi şi simt că merită mai mult vor alege să plece. Nu mai crede nimeni în martiriu, în sacrificiul personal de dragul patriei."

Aceste două laturi ale problemei sunt în strânsă legătură, fiindcă, după cum scrie şi profesorul Simon Simion, „elitele cresc, se formează pe lângă elite".

“Nu mai crede nimeni în martiriu, în sacrificiul personal de dragul patriei."
Tincuţa Baltag
directorul general al
Fundaţiei „Dinu Patriciu“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite