Împărăteasa Maia şi Iordache cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul "Ecaterina cea Mare" are premiera mâine, la Teatrul Naţional din Bucureşti Maia Morgenstern este împărăteasă, iar Ştefan Iordache, general. George Bernard Shaw a scris

Spectacolul "Ecaterina cea Mare" are premiera mâine, la Teatrul Naţional din Bucureşti

Maia Morgenstern este împărăteasă, iar Ştefan Iordache, general. George Bernard Shaw a scris piesa "Ecaterina cea Mare", Cornel Todea a regizat-o. Iar publicul o va putea vedea în această stagiune, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Premiera are loc mâine-seară, de la ora 19.00, la Sala Amfiteatru.

Nemaimontată vreodată în România, piesa deschide pe scenă o lume spectaculoasă, cu intrigi de curte şi iubiri intense. Actriţa Maia Morgenstern va da viaţă celebrei împărătese a Rusiei, Ecaterina a II-a, într-un spectacol plin de haz şi mici frivolităţi, dar fără a depăşi limita bunului gust, după cum declară regizorul Cornel Todea.

"Ecaterina cea Mare" este o piesă cu personaje memorabile, dar care eludează pe alocuri adevărul istoric. Autorul a preferat să insiste mai puţin asupra trăsăturilor de lider politic ale Ecaterinei şi a fructificat în piesă o latură mai picantă a personajului: înclinaţia către amor.

Regizorul a mărturisit că Ştefan Iordache este cel care a venit cu propunerea ca spectacolul să fie montat la Teatrul Naţional. Iordache a fost distribuit în rolul prinţului Potemkin, fost partener de viaţă şi furnizor de amanţi pentru împărăteasă. Scenografia Ştefaniei Cenean completează tabloul impresionant al epocii, printr-un mobilier autentic şi costume opulente.

Povestea unui amor

În Rusia anului 1776, la curtea imperială soseşte un tânăr căpitan englez, Edstaston (Silviu Biriş), cu dorinţa de a o întâlni pe cea mai temută şi desfrânată împărăteasă a Rusiei. Dar pentru a ajunge până la Ecaterina a II-a, trebuie să capete acordul prinţului Potemkin, cel mai influent personaj din viaţa ei. Trimis să-i relateze faptele eroice pe care le-a făcut în America, Edstaston îi stârneşte împărătesei un interes mai puţin de natură eroică, ci mai degrabă erotică.

Apucăturile brutale şi lacome ale acesteia se izbesc de refuzurile elegante ale tânărului format la Cambridge. El se dovedeşte prea puţin dispus să-i facă pe plac. Cum nici Ecaterina nu este femeia care să se dea bătută, se va ajunge la o dispută fierbinte, condimentată cu umor şi scene senzuale. Spectacolul durează o oră şi jumătate.

Ştefan Iordache cântă pe scenă

"Am avut şansa să găsesc în Ştefan Iordache un interpret de excepţie pentru unul dintre cele mai pitoreşti personaje din toată dramaturgia lui Bernard Shaw, prinţul Potemkin", a declarat regizorul Cornel Todea. Parafrazând câteva poezii ruseşti, Ştefan Iordache dă glas unor refrene inspirate din folclorul Rusiei şi compuse de Nicu Alifantis.

Despre Maia Morgenstern, regizorul spune că este o "actriţă extrem de conştiincioasă, extrem de serioasă şi cu sugestii de interpretare". Alături de cele două vedete ale Naţionalului, mai urcă pe scenă actorii Ana Macovei, Natalia Călin, Mihai Calotă ş.a.

Maia Morgenstern este o actriţă extrem de conştiincioasă, extrem de serioasă şi cu sugestii de interpretare
Cornel Todea,
regizor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite