Iluminaţiile sculptorului Alfred Dumitriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticii consideră că artistul a ştiut să înalţe misterul soarelui într-o reprezentare lirică de excepţie La sediul BRD Groupe Societe Generale din Bucureşti este deschisă până la

Criticii consideră că artistul a ştiut să înalţe misterul soarelui într-o reprezentare lirică de excepţie

La sediul BRD Groupe Societe Generale din Bucureşti este deschisă până la sfârşitul lunii iulie expoziţia "Iluminaţii" a sculptorului Alfred Dumitriu. "Sunt reflexe ale luminii fizice şi ale luminii interioare" - acesta este motivul pentru care şi-a intitulat expoziţia "Iluminaţii", declară artistul.

Sculptorul susţine că nu a urmat un anume model important, ori o linie programatică. "Căutând în faţa sursei prime, de pildă un răsărit de soare sau o trăire foarte puternică, dacă încerc să le transform într-o formă, am fericirea să mă întâlnesc uneori cu lucruri, cu forme asemănătoare care pot aparţine cuiva care a trăit cu câteva mii de ani înainte sau sunt făcute de cineva recunoscut ca exponent al artei moderne contemporane. Sigur că am avut de învăţat şi de la unii şi de la alţii. Însă minunat este momentul când te întâlneşti cu aceştia fără să ştii…"

Născut în 1955, Alfred Dumitriu a urmat Academia de Belle Arte din Bucureşti. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate. A fost distins, printre altele, cu Marele Premiu pentru Sculptură la Bienala "Artele focului", Bucureşti (2004). Alfred Dumitriu este autorul unor remarcabile piese monumentale - reliefuri în bronz, troiţe, busturi. Criticii au văzut totdeauna în operele sale imnuri dedicate luminii. Pretext de meditaţie, fiecare din piesele expuse de sculptor în această ultimă personală este totodată un îndemn la cunoaşterea de sine.

Alfred Dumitriu va contribui la îmbogăţirea artei plastice româneşti
Ion Irimescu (1988)

Un sculptor pasionat de posibilităţile expresive nelimitate, nu prin improvizare continuă şi diversificare a mobilurilor, ci prin rafinarea şi nuanţarea - în cadrul unui <> şi a unui tip de limbaj - explicit tradiţionale
Alexandra Titu

Alfred Dumitriu a ştiut să înalţe misterul soarelui într-o reprezentare lirică
Aldo Moresi, Lugano (1996)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite