Iepan - un decretel pornit spre "Dracula Park"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul documentar "Nascuti la comanda. Decreteii", in regia lui Florin Iepan, va fi difuzat, astazi, ora 20,15, la TVR 1, urmat de o editie speciala a emisiunii "Vorbe despre fapte", transmisa din

Filmul documentar "Nascuti la comanda. Decreteii", in regia lui Florin Iepan, va fi difuzat, astazi, ora 20,15, la TVR 1, urmat de o editie speciala a emisiunii "Vorbe despre fapte", transmisa din fabrica Postavaria Romana. Pelicula prezinta povestea Decretului 770 care prevedea ca o femeie are dreptul de a face avort doar daca are peste 40 de ani si patru copii in intretinere, interzicand orice forma de contraceptie.
- Ce impact credeti ca va avea filmul asupra telespectatorilor?
- Scopul peliculei este sa dea o identitate generatiei noastre, care nu are o identitate foarte clara, adica toti avem amintiri legate de pionieri, de Ceausescu, de epoca respectiva, dar nu realizam ca noi suntem de fapt un grup de oameni cu niste caracteristici asemanatoare, inclusiv modul in care am venit pe lume. Acum, eu ma astept la un impact destul de puternic in randul femeilor, care au in prezent peste 40,50, 60 de ani si care au trait drama aceasta pe pielea lor.
- Credeti ca exista si persoane care nu vor dori sa vada pelicula?
- Stiti cine nu va dori sa vada filmul? Procurorii si militienii care aveau sotii, fiice, surori, poate, si care anchetau in spital femeile ca sa afle ce si-au facut si cum, aceasta categorie de complici ai regimului. In rest, eu cred ca foarte multa lume va trebui sa vada acest film si, cred ca, in sfarsit, putem si avem detasarea sa intelegem cateva lucruri legate de epoca ceausista, cum au functionat ele si, intr-un fel, zic eu, sa incheiem socotelile cu Ceausescu, un personaj care pe mine nu ma preocupa foarte mult. Este singurul film pe care l-am facut pe acest subiect, poate si ultimul.
- Dupa proiectia de la TVR, unde veti merge cu "Decreteii"?
- In paralel cu proiectia de la TVR, filmul va rula si in fabrica Postavaria Romana si asta, zic eu, este o premiera, iar provocarea pe care o propunem este urmatoarea: martea este considerata de catre directorii de programe moarta, din cauza emisiunii lui Mircea Radu, care are o audienta foarte mare. Initial, mi s-a zis ca nu am nici o sansa, pentru ca toata lumea se uita la Antena 1. Noi am incercat sa spargem cliseul acesta si am zis: Hai sa vedem daca putem bate cea mai tare emisiune a momentului cu un documentar. Filmul va pleca la TIFF, probabil la Anonimul si la anul ne asteptam la o invitatie din partea celor de la Sundance.
- Ati taiat vreun fragment la montaj ce ar merita amintit?
- Da. Este vorba despre o poveste dura si frumoasa, in acelasi timp, gasita in arhivele TVR, un reportaj care se chema "Copilul de otel". In reportaj, este prezentat un baietel care se nastea odata cu Combinatul de la Galati. Am aflat o poveste cutremuratoare despre acest baietel: se nascuse cu un handicap sever, descoperit la varsta de 2-3 ani si acest lucru i-a determinat pe cei care vroiau sa urmareasca evolutia copilului odata cu cresterea industriei romanesti sa-l intrerupa. Nu am putut folosi acel montaj pentru ca, din cate am inteles eu din discutiile cu parintii, nu mai vroiau sa fie facuta publica povestea lui.
- Sunteti un decretel?
Raspunsul pe care il dau toate mamele, care sunt niste femei minunate si pe care toti decreteii le apreciaza acum, este: "Doamne, fereste! Cum poti sa zici asa ceva?", cam pe acesta l-am primit si eu. Chiar daca nu sunt un decretel in sensul din film, eu ma consider un decretel onorific si chiar nu cred ca este nimic gresit cu generatia aceasta. Nu as vrea ca decreteii sa aiba un complex. Cred ca filmul este cat de cat corect si OK.
- La ce v-ati gandit pentru urmatorul documentar?
- Este vorba despre documentarul intitulat "Dracula Park", in care se discuta aceasta stire, care a facut inconjurul lumii. Eu nu discut despre proiectul de acolo, pentru ca nu sunt nici un fan si nici un adversar, ci despre modul in care este perceput totul de marile televiziuni si ziare si cum vad ele aceasta situatie. Va fi un film foarte amuzant, o comedie de la inceput pana la sfarsit. Este povestea unei cruciade, in care cruciatul sef este insusi Printul Charles. Pe mine ma intereseaza cum s-a creat acest scandal international, care a pornit de la doua cuvinte: "Dracula" si "Park" si cum au fascinat ele o lume intreaga. In ceea ce priveste actorii, m-am gandit la personalitati internationale si va fi mai degraba un film de festival, o productie in care o sa umblu prin birourile UNESCO, Greenpeace, Palace Buckingham. Este o idee mai apropiata de ceea ce face Michael Moore, ca maniera, ma refer. Un gen de cineast care la noi lipseste.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite