VIDEO „Ich Clown“ - prima reprezentaţie în cadrul Lunii „Scrie despre tine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În seara aceasta, de la ora 20.00, la Green Hours se joacă spectacolul „Ich clown", prima reprezentaţie din cadrul Lunii „Scrie despre tine".

După un an și jumătate de lucru cu prima grupă, echipa „Scrie despre tine" prezintă rezultatele laboratorului - 8 scenarii pentru teatru, scrise și documentate pe povești personale.

"Ne propunem să prezentăm publicului cele 8 piese în 8 spectacole lectură, în cadrul unui șir de evenimente numit "Luna Scrie despre tine". Pe lângă cele 8 lecturi publice, vom include în acest program și workshop-uri deschise, o altă lectură cu scene și monologuri scrise cu grupele mai noi, și spectacolele deja produse in cadrul platformei noastre ("Ich Clown" şi "Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație")" declară Vera Ion, regizor şi trainer.

Clovnii părăsesc România

Autorii textului "Ich Clown" au ales să-şi scrie şi apoi să işi joace propria poveste pornind de la o situaţie în care au fost confruntaţi cu decizia de a pleca din România.

Adi e un tânăr actor român fără job, bani sau proiecte pentru viitor. Traiește într-o fostă agenție imobiliară, închiriată în București. După ce prietena lui îl părăsește pentru că nu are "nimic sigur", Adi se decide să facă ceva pentru a-și schimba viața. Împreună cu prietenii săi William și Dragoș, face un plan de a pleca prin Europa, îmbrăcați toți trei în clovni.

Afișul spectacolului „Ich clown“

„Scrie despre tine“ este o platformă deschisă de educație si dezvoltare personală prin artă.

Proiectul propune formarea unor grupuri de lucru în care participanții își antrenează capacitatea de a-și povesti experiențe personale, de a observa și descrie contextul in care trăiesc, de a asculta și reprezenta poveștile celor din jur, prin exerciții creative de actorie și dramaturgie.

Rezultatul acestor întâlniri este câte o piesă de teatru scrisă de fiecare dintre participanți, care apoi va intra in faza de producție pentru a fi jucată in fata unui public. Poate participa oricine e dispus să-și documenteze si să exploreze propriile povesti, indiferent de experiența pe care o are in domeniul artistic.

Exerciții de creativitate

Atelierul „Scrie despre tine" a început în decembrie 2010, cu un grup de oameni cărora le plăcea ideea de a-și povesti experiențele și de a performa roluri și personaje pe care le-au întâlnit în timpul vieții.

Cei trei traineri, Vera Ion, Sorin Poamă și (la început) David Schwartz au exersat interviuri, exerciții de scris, diverse dinamici in care întrebarea care îi ghida era - cum să îți înțelegi mai bine istoria personala si evenimentele, evoluția, momentele de tensiune si conflict, relațiile și tiparele comportamentale prin scris și actorie.

Ich clown 2

Timp de un an si jumătate, trainerii au explorat diverse metode împreună cu un grup stabil de oameni.

Exercițiile folosite au avut ca inspirație cursurile de artă comunitară și de playwriting pe care Vera le exersase la Londra, inspirate din teatrul forum al lui Augusto Boal și diverse metode de dramaturgie practicate la Royal Court, cursul de actorie făcut de Sorin la clasa lui Ion Cojar si alte workshop-uri de actorie care îmbinau diverse tehnici contemporane - Meisner, Eugen Buică, Michael Cehov, experiența de câțiva ani pe care trainerii o aveau in proiectele de teatru si artă comunitară practicate in proiectele tangaProject și Ofensiva Generozității.

Exercițiile de scris, actorie si documentare au dat naștere in timp unei arhive de texte din care fiecare dintre participanți a ales o poveste pe care a început să scrie, folosind personaje si întâmplări reale ca stimul și inspirație pentru scenele scrise.

Dinamitarea clișeelor

Trainerii cred că scrisul poate fi un instrument de explorare a emoțiilor, a amintirilor și a pattern-urilor noastre de reacție, și de asemenea că prin teatru ne putem obiectiva și analiza din diverse perspective momente pe care le-am înțeles mai puțin din viața noastră.

Stimuli in exercițiile pe care le-au făcut sunt: amintirile și empatizarea cu personajele despre care scriem, înțelegerea unui personaj in structura lui profunda, chestionarea continuă a personajelor, exercițiul de a vorbi si de a reprezenta propria poveste in fata unui public, dinamitarea clișeelor prin investigarea, mereu cu alte instrumente, a unor situații de viață complexe si conflictuale.

Ich clown 3

Toate aceste exerciții au generat o arhivă de texte și de subiecte care alcătuiesc un peisaj fascinant, și pe care inițiatorii proiectului vor să-l dezvolte în piese noi de teatru și alte producții.

Inițiatorii proiectului încearcă să obțină prin piesele pe care le dezvoltă o platformă de discuție in care oamenii pot empatiza cu personajele pe care le văd, se pot raporta la ele și la povestea lor.

Imagini din spectacolul „Ich clown“

Ich Clown @ Festivalul Umorului "C-tin Tanase", Vaslui from veioza arte on Vimeo.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite