Mungiu, faţă cu ofensa preotului protopop: ''«Sper că nu reprezintă decât punctul domniei sale de vedere»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul spune că filmul „După dealuri“ nu vorbeşte despre ce s-a întâmplat la Tanacu, ci este o operă care invită la o meditaţie generală despre rolul religiei în societate.

Cristian Mungiu, regizorul filmului„După dealuri", răspunde protopopului Vasile Pârcălabu, care a afirmat după vizionarea peliculei că aceasta „este o ruşine". Mungiu speră că preotul şi-a exprimat o opinie personală. Punctul de vedere al clericului este susţinut însă şi de înalţii reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. În ciuda faptului că n-a văzut filmul, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că declaraţia protopopului de Vaslui „este suficientă" şi că nu necesită alte comentarii.

„Adevărul":  În ce măsură urmăreşte subiectul filmului „După dealuri" realitatea evenimentelor de la Tanacu ?

Cristian Mungiu: „După dealuri" nu vorbeşte despre ce s-a întâmplat la Tanacu - n-am fost de faţă şi nu putem decât să avem un punct de vedere - subiectiv. Mai mult - spre deosebire de cărţile doamnei Tatiana Niculescu Bran, de care filmul e inspirat, povestea pe care o aduc eu pe ecran nu foloseşte numele oamenilor reali şi nu respectă în mod deliberat biografiile şi motivaţiile acestora - propunându-şi să fie o operă ficţională care să invite la o meditaţie mai generală despre rolul religiei în societate astăzi.

Scenariul conţine judecăţi de valoare asupra felului în care Biserica e prezentă în societate?

Filmul prezintă nişte întâmplări. Nu denigrează pe nimeni, nu generalizează şi nu susţine vreo clipă că punctul de vedere al personajului este şi cel pe care l-ar împărtaşi Biserica Ortodoxă Română.

Sunt voci care acuză subiectele „întunecate, morbide" abordate de noii cineaşti români şi spun că ar trebui atinse şi altfel de idei, care să nu „atenteze" la imaginea României. Cum comentaţi?

Noi, în România, avem mereu o problemă cu imaginea ţării - conţinutul însă, faptele din spatele imaginii nu ne preocupă la fel de tare. Ca să nu mai avem o imagine proastă trebuie să nu mai facem lucrurile care ne dau o imagine proastă. Noi vrem să băgăm gunoiul sub preş în loc să vorbim deschis de problemele pe care le avem şi să încercăm să le rezolvăm. Filmul este ca o oglindă - dacă îl priveşti şi nu-ţi place ce vezi trebuie să te schimbi pe tine, să te îngrijeşti - nu să dai vina şi să te răzbuni pe oglindă, că ea n-are nicio vină - te arată aşa cum eşti.

Un înalt oficial al Bisericii Ortodoxe Române a afirmat despre film că „este o ruşine".

Sper, în continuare, că opinia exprimată la cald de domnul protopop de Vaslui nu reprezintă decât punctul domniei sale de vedere - şi că Biserica Ortodoxă Română nu va rata ocazia oferită de acest film de a intra într-o conversaţie despre valorile pe care ea le promovează şi despre importanţa lor pentru societatea românească de astăzi

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite