ICR îi răspunde lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea ICR consideră că întrebarea premierului pusă luni seara demonstrează că Victor Ponta deja a admis că prevederile OUG 27 au fost pripite.

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, şi vicepreşedinţii Mircea Mihăieş şi Tania Radu se adresează premierului amintind de întrebarea pe care acesta le-a adresat-o public luni seară într-o conferinţa de presă a Uniunii Social Liberale: "Aş vrea să-i întreb pe cei de la ICR dacă consideră că trebuie să rămână sub preşedintele României acum. Sau o să considere că e mai bine la Senat?". Conform celor de la ICR, întrebarea "lasă să se ghicească ceva din gândirea care a prezidat la succesiunea de schimbări prin care USL şi-a pecetluit guvernarea: fie Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/14 iunie 2012 (prin care ICR a fost trecut în subordinea Senatului, n.r.) e respinsă de CCR (Curtea Constituţională a României) şi atunci ICR va continua să fie, aşa cum a vrut conducerea ICR, sub Preşedinţie, dar atunci se va trezi cu Crin Antonescu ca preşedinte interimar; fie OUG e acceptată de CCR şi atunci ICR trece în subordinea Biroului Permanent al Senatului, iar Institutul va fi controlat tot de USL".

"La această dilemă inutilă, fără raport cu substanţa crizei în care ordonanţa de urgenţă emisă de guvernul Dvs. a aruncat fără nici o justificare Institutul Cultural Român, răspundem după cum urmează: În primul rând, ne dăm seama că deja admiteţi că prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 27/14 iunie 2012 «privind unele măsuri din domeniul cultural» au fost pripite şi chiar îndoielnice", spune conducerea ICR.

"În al doilea rând, constatăm încă o dată autoritarismul abia mascat al acţiunii Dvs. guvernamentale, în sugestia că aţi putea oricând schimba OUG 27 într-o alta, prin care, de la Senat, ICR să treacă la Preşedinţie - la fel de arbitrar într-o situaţie, ca şi în alta", continuă semnatarii, reamintindu-i lui Ponta, "spre informarea opiniei publice", că "singurele posibilităţi de revenire la Legea 356 (de funcţionare a ICR, n.r.) nemodificată prin OUG nr. 27/14 iunie 2012 sunt: declararea ordonanţei ca neconstituţională de către Curtea Constituţională a României, respingerea ei de către Parlament sau adoptarea unei alte ordonanţe a guvernului, care să o invalideze pe cea în vigoare".

Răspunsul conducerii ICR se referă şi la comentariul pe care premierul l-a făcut după ce a adresat această întrebare: "De aia e bine niciodată să nu crezi că dacă te legi de un Traian Băsescu nemuritor vei rămâne pe viaţă", cei trei semnatari precizând că niciunul nu doreşte un nou mandat la conducerea ICR, "indiferent cine ocupă funcţia de preşedinte al României".

Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihăieş şi Tania Radu îşi reafirmă de asemenea "poziţia de principiu", potrivit căreia "aşezarea Institutului Cultural Român sub autoritatea simbolică a Preşedintelui României (aşa cum prevedea Legea 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român), este preferabilă trecerii sale în subordinea, inevitabil politică, a Biroului Permanent al Senatului".

Conducerea ICR argumentează referindu-se la experienţa audierilor sale în Comisia de cultură a Senatului, unde "atmosfera era dominată de un naţionalism înverşunat şi obtuz" şi toate discuţiile erau politizate, şi prin faptul că preşedintele, spre deosebire de un senator, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic şi ar avea mai mult de pierdut în ochii opiniei publice, decât de câştigat dacă ar interveni discreţionar în programele ICR.

Cei trei semnatari mai spun că reacţia de respingere de către conducerea ICR a OUG nr. 27/ 2012 a fost declanşată de preambulul actului normativ în care se vorbeşte despre "sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state", ceea ce implică o modificare radicală a misiunii ICR, atrăgând de partea Institutului aşa cum funcţionează în prezent un număr impresionant de organizaţii şi personalităţi culturale din toată lumea.

"În acelaşi timp, protestăm cu vehemenţă împotriva minciunii proferate, cu toată autoritatea funcţiei pe care o ocupă, de copreşedintele USL şi ministrul Dvs., dl Daniel Chiţoiu, ministru al economiei, care a reluat dezinformarea potrivit căreia bursierii ICR ar fi antrenaţi, în cadrul programului de formare a tinerilor traducători, ca agenţi de influenţă (cităm: «vectorii de imagine plătiţi din bani publici prin ICR sau alte instituţii ale statului care în loc să-şi facă treaba pentru serviciul pentru care au fost trimişi afară ei, în schimb, au denigrat România»)", mai spun semnatarii.

"Înainte de a fi o minciună şi o afirmaţie iresponsabilă, este o jignire adusă tuturor celor care şi-au ales limba şi cultura română ca obiect de admiraţie şi de inspiraţie. Aceşti oameni îşi văd acum răsplătită pasiunea pentru România cu o calomnie de cea mai joasă extracţie", încheie conducerea ICR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite